tr?id=1052675661447439&ev=PageView&noscript=1 Idealno vrijeme za planiranje zimskog vrta

11 godina s Vama!

Idealno vrijeme za planiranje zimskog vrta

unsplash.com
Foto: Soff Garavano Puw
Ideje za uređenje Vašeg zimskog vrta

U današnjem svijetu modernog interijera naglasak se sve više postavlja na idealnost smirujućeg i opuštajućeg životnog prostora. Stoga ne čudi da smo u zimske dane prepušteni maštanju o uređenju našeg doma koje bi nam pružilo cjelogodišnju idilu. Jedan od trendova koji se nerijetko javlja u časopisima te na portalima o uređenju interijera je izgradnja tzv. zimskog vrta. Ova nam mogućnost dopušta da objeručke prigrlimo one najljepše, a i one najdepresivnije dane u godini i to sve iz udobnosti vlastitog doma.

Mi Vam donosimo nekoliko ideja o tome kako pretvoriti Vašu terasu, balkon ili trijem u oazu mira i zabave u kojoj će uživati i oni najmlađi članovi obitelj.

 

Picture1 Idealno vrijeme za planiranje zimskog vrta


Zimski vrtovi mogu biti samostojeće staklene konstrukcije ili one koje se nadovezuju na već postojeći objekt. U bilo kojem slučaju iznimno je važno pripaziti pri odabiru materijala za postavljanje konstrukcijskog okvira kako bi se toplinska energija sačuvala unutar vrta. Jedan od najčešće upotrebljenih materijala kod prozora su aluminij i drvo.  Premda je drvo u estetskom pogledu mnogo privlačnije, konstrukcije izrađene od aluminija su  otpornije na vremenske pojave, što je vrlo bitno za život biljaka. Također u svrhu očuvanja toplinske energije, iznimno je važno postaviti dvoslojna ili troslojna stakla, kako bi se omogućilo zadržavanje topline tijekom zime, dok bi u ljetnim mjesecima stakla reflektirala sunčeva zračenja.

Međutim, osim visokokvalitetnih materijala, pri uštedi toplinske energije vrlo je bitan i položaj samog vrta, te se stoga izgradnja preporučuje na jugozapadnoj ili jugoistočnoj strani. Na ovaj način Vaš zimski vrt prima najviše prirodne svjetlosti, te postaje održiv sistem kojem je potrebno samo jutarnje zalijevanje i ovlaživanje zraka. Kako bi zimski vrt napravili ugodnijim mjestom za Vaš boravak, opuštanja te druženja, imajte na umu ugradnju klima uređaja koja će Vam to u potpunosti omogućiti.


ivy-aralia-nizar-UovnNJOG9Vw-unsplash_1 Idealno vrijeme za planiranje zimskog vrta

 

U svrhu što udobnijeg ugođaja mnogi nalaze inspiraciju u odabiru prirodnih materijala kao što su kamen i drvo. Idealno podno rješenje primjerice mogu predstavljati drvene plohe koje osim njihove estetske funkcije, također imaju velik broj pogodnosti kao što su jednostavna montaža, lako održavanje te izdrživost. Pri zalijevanju biljaka, drveni podovi se brže suše, te se ne kližu. U slučaju odabira keramičkih pločica kao podne obloge, prirodna boja pijeska ili kamena zasigurno će Vam olakšati održavanje jer se upravo na tim materijalima najmanje zamijeti prljavština. Nadalje, poželjno je odabrati pločice sa što većim protukliznim faktorom zbog smanjenja opasnosti od klizanja nakon zalijevanja.


Picture3 Idealno vrijeme za planiranje zimskog vrta

 

Namještaj od prirodnog materijala također može predstavljati zanimljiv odabir pri završnom uređenju zimskog vrta. Primjerice, stara pletena stolica ili drvena ljuljačka u kutu Vašeg balkona okružena zelenim lišćem može pružiti šarmantni dodir. Nadalje, poželjno je da dizajn posuda za biljke također predstavlja skladnu kombinaciju koja će se savršeno uklopiti u sveukupnu intonaciju vrta.


Picture4 Idealno vrijeme za planiranje zimskog vrta

Publisher:
gradimozadar.hr