tr?id=1052675661447439&ev=PageView&noscript=1 Izliveni beton - glavni sastav poljudske skulpture koja tvori natpis Hajduk

11 godina s Vama!

Izliveni beton - glavni sastav poljudske skulpture koja tvori natpis Hajduk

Foto: Cemex
Održiva betonska inovacija za revoluciju u gradnji

Inovativni betoni Evolution dio su ponude CEMEX-ovih održivih betonskih proizvoda koje karakterizira lakoća ugradnje, što im osigurava jednostavnije zbijanje, oblikovanje i obradu, smanjujući potrebu za angažmanom ljudi i strojeva, a time i troškova.

 

Cemex-Hajduk060 Izliveni beton - glavni sastav poljudske skulpture koja tvori natpis Hajduk

 

Jedan od niza specijalnih betona u ponudi CEMEX-a Hrvatska usmjerenih na specifične građevinske potrebe, Evolution je rješenje jednostavno za korištenje koje omogućuje gladak izgled površine, vrhunsku čvrstoću i brzo postavljanje. Beton teče ravnomjerno, ispunjavajući sve prostore u oplati samo vlastitom težinom, bez potrebe korištenja strojeva. Time se ne samo ostvaruju samo uštede u primjeni, već se i smanjuju troškovi, a beton je održiviji i sigurniji za upotrebu uz uklanjanje buke na gradilištu. Također, Evolution zadržava stabilnost u svim uvjetima i ostaje homogen tijekom transporta i ugrađivanja.

 

Cemex-Hajduk067 Izliveni beton - glavni sastav poljudske skulpture koja tvori natpis Hajduk

 

Finim podešavanjem sastojaka i recepture betona za hrvatsko tržište su razvijena dva proizvoda Evolution prilagođena dvjema primjenama: Evolution SCC, samozbijajući beton za najsloženije konstrukcijske elemente, te Evolution ARH, lako ugradivi beton za izvedbu arhitektonskih vidnih betona.

 

Evolution ARH se odlikuje iznimno dobrim klizanjem po oplati, formirajući uz nju glatku površinu betona s minimalnim sadržaj pora i rupica. Pritom se koristi minimalna energija za ugradnju; beton se lako pumpa i traži angažman manjeg broja ljudi. Ovaj beton može biti proizveden i s pigmentom u boji prema želji kupca. Odličan primjer korištenja betona Evolution ARH jest poljudski tematski park „Za sva vrimena“, u kojem su upravo slova koja čine riječ Hajduk izlivena u ovom betonu, kaže Miro Kronja, voditelj kontrole kvalitete u CEMEX-u Hrvatska.

 

Cemex-Hajduk076 Izliveni beton - glavni sastav poljudske skulpture koja tvori natpis Hajduk 

Naime, središnja figura parka, 18 elemenata visine oko četiri metra, izvedena je upravo CEMEX-ovim bijelim betonom Evolution ARH. Upravo je taj beton bio idealan izbor kako bi se ispunio čitav prostor oplate ostavljajući jednolik izgled bez površinskih mana nakon njenog skidanja, a istovremeno vodeći računa o svim trajnosnim aspektima koje taj beton mora osigurati. Ovakve karakteristike su, osim u navedenom projektu, već našle prostor za svoju primjenu i u drugim građevinskim projektima u Hrvatskoj.

Publisher:
gradimozadar.hr