tr?id=1052675661447439&ev=PageView&noscript=1 AQUAWEB - inovativno biomimikrijsko rješenje za skupljanje vlage iz zraka

11 godina s Vama!

AQUAWEB - inovativno biomimikrijsko rješenje za skupljanje vlage iz zraka

Foto: Zadra nova
AQUAWEB biomimikrijsko rješenje kojim se skuplja voda iz vlage u zraku pomoći će pri smanjenju posljedica klimatskih promjena

Povodom Dana Planeta Zemlje u sklopu projekta AdriaClim, Agencija za razvoj zadarske županije ZADRA NOVA javnosti je predstavila inovativno rješenje za sakupljanje vode iz vlage u zraku AQUAWEB.

 

Tijek radova na postavljanju prvog AQUAWEB-a u Hrvatskoj predstavljen je u četvrtak 22. travnja 2021. godine na Sveučilišnom poljoprivrednom dobru 'Baštica'.

 

Radove su obišli ravnateljica Agencije za razvoj Zadarske županije ZADRA NOVA Marina Dujmović Vuković, župan Zadarske županije Božidar Longin te predstavnici Sveučilišta u Zadru i medija.

 

Projekti financirani sredstvima Europske unije alat su kojim pokušavamo smanjiti posljedice klimatskih promjena. Jedan od takvih projekata je i AdriaClim kojem je cilj razvoj i poboljšanje kvalitete postojećih sustava praćenja klimatskih promjena kroz poticanje razvoja strateških dokumenata i planova prilagodbe aktualnim promjenama. Uz danas predstavljeni sustav inovativni sustav AQUAWEB, kroz projekt će se nabaviti kamion cisterna koja će omogućiti bolju vodoopskrbu ruralnih područja koja u ljetnim mjesecima imaju nestašicu pitke vode. – istaknula je ravnateljica Agencije ZADRA NOVA Marina Dujmović Vuković.

 

AQUAWEB_1 AQUAWEB - inovativno biomimikrijsko rješenje za skupljanje vlage iz zraka

 

Agencija ZADRA NOVA u implementaciji ovog projekta vodi se idejom da su sva rješenja za održivo upravljanje vodnim resursima u prirodi oko nas. Cilj je osvijestiti način razmišljanja šire zajednice o samoodrživom upravljanju vodnim resursima. Ovaj projekt temelj je za daljnji razvoj ovakvih rješenja kako u Zadarskoj županiji tako i u cijeloj RH.

 

Župan Longin nije krio oduševljenje viđenim te je pozdravio provedbu projekata koji rezultiraju inovativnim rješenjima usmjerenima ka boljitku zajednice.

 

AQUAWEB je inovativno biomimikrijsko rješenje koje skuplja vlagu iz zraka u spremnik, a voda se zatim dalje distribuira sustavom navodnjavanja "kap na kap“. Na ovaj se način  pokušava poticati razvoj poljoprivrede s naglaskom na učinkovitije korištenje vode, posebno u dijelovima gdje je već prisutan njezin nedostatak. Svrha postave ovog sustava je prikaz inovativnog modela navodnjavanja poljoprivrednih površina s ciljem smanjenja potrošnje vode, pojasnila je doc.dr.sc. Anamarija Frankić.

 

AQUAWEB_2 AQUAWEB - inovativno biomimikrijsko rješenje za skupljanje vlage iz zraka 

 

Opći cilj projekta AdriaClim je razviti i poboljšati postojeće sustave praćenja klimatskih promjena kroz poticanje razvoja strateških dokumenata i planova prilagodbe aktualnim promjenama. Aktivnosti u sklopu projekta AdriaClim usmjerene su na stvaranje kvalitetne baze različitih dionika koja će doprinijeti razvoju strateških dokumenata i planova prilagodbe aktualnim klimatskim promjenama.

 

Projekt AdriaClim – „Climate change information, monitoring and management tools for adaptation strategies in Adriatic coastal areas“ ukupne je vrijednosti 8.823.415,00 eura, dok bespovratna sredstva iznose 7.499.902,75 eura. Ukupan proračun s kojim raspolaže ZADRA NOVA iznosi 319.550,00 eura. Projekt se sufinancira iz Programa prekogranične suradnje Italija – Hrvatska 2014. – 2020., a njegova provedba trajat će dvije godine.

Publisher:
gradimozadar.hr