tr?id=1052675661447439&ev=PageView&noscript=1 Beč ulaže 2 milijuna eura u obnovu povijesne jezgre grada

11 godina s Vama!

Beč ulaže 2 milijuna eura u obnovu povijesne jezgre grada

Neogotička župna crkva Breitensee © Stadt Wien
Bečki zavod za očuvanje povijesne jezgre grada ove će godine s ukupno 1,9 milijuna eura financirati restauraciju 31 objekta pod zaštitom spomenika kulture.

Bilo da se radi o crkvama, umjetničkim građevinama, stambenim zgradama ili ulazima u poslovne objekte, Zavod će iznosom od 1,9 milijuna eura pridonijeti očuvanju povijesne građe Beča, a time i uljepšati izgled grada.

 

Očuvanje povijesne slike grada važno je kako i za sam Zavod tako i za austrijsku prijestolnicu budući da Beč obiluje bogatom i raznolikom povijesnom građom iz svih razdoblja. Zavod je već desetljećima posvećen restauraciji gradske povijesne jezgre te neprestano ulaže u obnovu slike grada. Članica bečkog poglavarstva za kulturu Veronica Kaup-Hasler istaknula je kako građani Beča žive u simbiozi s bogatim arhitektonskim nasljeđem grada i njegovim daljnjim razvojem. Dodala je kako Beč nije muzej, nego živ i rastući grad.

 

Reljefni_portal_u_ullici_Hofherrgasse___Stadt_Wien Beč ulaže 2 milijuna eura u obnovu povijesne jezgre grada

 

Javna vidljivost i pristup

 

Mogućnosti financijske potpore za obnovu gradske slike su velike, a važan kriterij prilikom odobravanja subvencija za restauraciju javna je vidljivost i pristup samom objektu. Tako je na zadnjoj sjednici svog vijeća Zavod odobrio svotu od 1,9 milijuna eura za restauraciju 31 objekta pod spomeničkom zaštitom u Beču.

 

Juni_portal_ranobarokne_crkve_Schottenkirche__Stadt_Wien Beč ulaže 2 milijuna eura u obnovu povijesne jezgre grada

 

Između ostalog obnovit će se fasada s konkavnim stupovima i balkonom s rešetkastom ogradom od kovanog željeza na palači Wilczek u ulici Herrengasse u centru Beča. Barokna građevina djelo je graditelja Antona Ospela te će Zavod u njenu obnovu uložiti oko 128.000 eura. Fasada zgrade u ulici Steigenteschgasse također će biti restaurirana i to za 2.800 eura. Riječ je o mozaiku Hansa Roberta Pippala, jednog od najpoznatijih bečkih umjetnika 20. stoljeća, koji ženskim alegorijskim figurama prikazuje četiri godišnja doba. U centru grada u ulici Wipplinger također će se obnavljati stambeno-poslovna zgrada iz kasnog historicima. Jedinstvena fasada s trokatnim erkerima bit će podvrgnuta restauraciji za 205.350 eura. Za ukupno 6.800 eura potpuno će se restaurirati i reljefni ulaz u zgradu u ulici Hofherrgasse. Reljefni portal figuralni je prikaz poslovne svakodnevice.

 

Velik dio budžeta za sakralne građevine

 

Većina budžeta koju je Zavod dao na raspolaganje uložit će se u restauraciju sakralnih objekata koji su od umjetničke i kulturno-povijesne važnosti za Beč. Židovsko groblje u ulici Seegasse jedino je takvo groblje u Beču pa će se u njegovo daljnje očuvanje uložiti 121.000 eura. U okviru restauracije bit će obnovljeni mramorni nadgrobni spomenici iz 16., 17. i 18. stoljeća. Iz budžeta će se također izdvojiti 9.800 eura za restauraciju južnog portala na ranobaroknoj crkvi Schottenkirche u centru grada. U sanaciju fasade tornja neogotičke župne crkve Breitensee uložit će se 249.000 eura, dok će za restauraciju dvaju oltara kapele sv. Ivana Nepomuka na Währing-Gürtelu Zavod izdvojiti 14.000 eura.

 

Bečki zavod za očuvanje povijesne jezgre grada osnovan je početkom 70-ih godina prošlog stoljeća i otada je s ukupno 252 milijuna eura subvencionirao sanaciju 4.615 objekata.

Publisher:
gradimozadar.hr