tr?id=1052675661447439&ev=PageView&noscript=1 Prednosti projektiranja nZEB-a u BIM okruženju

11 godina s Vama!

Prednosti projektiranja nZEB-a u BIM okruženju

Foto: Kimon Maritz Unsplash
Dvodnevna online edukacija PROJEKTIRANJE nZEB-a u BIM-u okupila više od 100 sudionika.

Edukacija na temu projektiranja nZEB-a u BIM-u, koja se odražala 9. i 10.lipnja 2021. godine je naglasila važnost koordiniranog integralnog pristupa koji je potreban od idejnoga rješenja i energetskoga koncepta do rješenja izvedbenih detalja i kontrole izvedbe te prednosti projektiranja u BIM okruženju. Dakako, ključne riječi su daljnja i kontinuirana edukacija svih dionika uključenih u proces – projektanata svih struka, izvođača i nadzornih inženjera o odgovornosti, troškovima i potrebi pažljive izvedbe za ostvarenja kriterija za nZEB u izvedbi te samih korisnika, jer je energetska učinkovitost prvenstveno stvar svijesti ljudi i njihove volje za promjenom ustaljenih navika prema energetski učinkovitijim rješenjima.

 

Program edukacije su, s nekoliko uvodnih riječi, otvorili predstavnici Hrvatskog savjeta za zelenu gradnju; Dean Smolar, izvršni direktor te Tanja Marković, zamjenica izvršnog direktora.

 

Edukacija je iznjedrila stjecanje konkretnih novih znanja u projektiranju prema nZEB-u u BIM-u od strane 12 stručnjaka koji se bave područjem zakonodavstva, projektiranja i gradnje.

 

nzeb_BIM Prednosti projektiranja nZEB-a u BIM okruženju

 

Uvod u prezentaciju: Zakonska regulativa za nZEB standard, dala je Diana Horvat, ispred Ministarstva prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine, te je kroz predavanje posebnu pažnju posvetila promociji novog videa koji se odnosi na energetsko certificiranje zgrada gotovo nulte energije. Video možete pogledati ovdje: https://www.youtube.com/watch?v=2swS3CL6udw.

 

Zatim, temu: Uvjeti i načini zadovoljenja kriterija prilikom projektiranja nZEB-a s arhitektonsko-građevnog dijela, obradio je prof. dr. sc. Zoran Veršić d.i.a., sa Sveučilišta u Zagrebu, Arhitektonski fakultet, dok je istu temu sa strojarskog pogleda s osvrtom na BIM, obradila Goranka Tropčić Zekan, dipl.ing.stroj., ispred Hrvatskog savjeta za zelenu gradnju/ tvrtke Klimaproing.

 

Doc. dr. sc. Bojan Milovanović, sa Sveučilišta u Zagrebu, Građevinski fakultet obradio je temu koja se odnosila na važnost integralnog projektiranja te primjenu BIM za optimizaciju troškova nZEB-a. U okviru svog predavanja istaknuo je da BIM može predstavljati faktor "promjene igre" koji bi podržao prijelaz na više energetski i troškovno učinkovite prakse omogućujući brži i pouzdaniji način donošenja odluka u fazi projektiranja, pa time i tijekom izgradnje. Dodatno, naglasio je da je dostupnost BIM elemenata važna za uspjeh nZEB projekata jer projektanti mogu iz njih izvući sve ključne informacije za svoj projekt te da korištenje digitalnih alata može, između ostalog, poboljšati  i kontrolu kvalitete i zrakopropusnost ovojnice zgrade.

 

Također, sudionici su imali priliku čuti zanimljive prezentacije GBC članova koje su donijele više informacija o novim proizvodima, inovacijama i tehnologijama primjenjivim u zgradarstvu.

 

S temom: Knauf Insulation BIM knjižnica za izvrsnost projektiranja, predstavila se tvrtka Knauf Insulation d.o.o., zatim je ispred tvrtke BFT-ADRIA d.o.o. održana prezentacija na temu: Automatizirano upravljanje zaštitom od sunca te, za kraj, ispred tvrtke Reynaers Aluminium d.o.o., predstavljeni su pasivni elementi sustava Masterline 10.

 

Ostali GBC članovi koji su podržali edukaciju su tvrtke: Uponor d.o.o., BMI Adriatic d.o.o. (BRAMAC)  te Inoutic d.o.o. (DECEUNINCK).

 

Za drugi dan edukacije, platinasti pokrovitelj edukacije, tvrtka Baldinistudio d.o.o. pripremila je konkretnu i stručnu edukaciju za sve sudionike. Prvo je  Monika Mlakić, mag.ing.aedif., BIM konzultant, Baldinistudio, dala uvod u razumijevanje BIM metodologije i osnovnih BIM procesa, a zatim je njezin kolega Eduard Fot, bacc.ing.aedif., BIM specijalist, Baldinistudio, sudionike proveo kroz video provedbe energetske simulacije u BIM okruženju.

 

Nadalje, uslijedila je prezentacija: Implementacija BIM-a: od rapidografa do BIM-a, od strane  Juraja Pojatine, dipl.ing.građ. i Mateja Kramarića, mag.ing.aedif., ispred Studio Arhing. Naglasili su važnost integriranog projektiranja u arhitekturi i građevinarstvu te prednosti korištenja BIM-a. Neke od njih su: jednostavan unos promjena i ispunjavanje zahtjeva investitora, glavni projektant ima potpunu kontrolu nad projektom, koristi se zajednički 3D model, lakše renderiranje i prezentacija projekta te jednostavnije praćenje količina i izrada troškovnika.

 

Za kraj, Mario Josipović, dipl.ing.stroj., ispred Termo oblikovanje d.o.o., održao je prezentaciju na temu: Implementacija BIM-a u strojarskom uredu, koju je potkrijepio s nizom primjera iz prakse.

 

Glavni institucionalni pokrovitelj edukacije bilo je Ministarstvo prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine, a zeleni partner Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

 

Edukacija je bila interaktivna, a uvrštena je i u Program stručnog usavršavanja pri HKA i HKIG s 4 sata, koji su također i pokrovitelji edukacije.

Publisher:
gradimozadar.hr