tr?id=1052675661447439&ev=PageView&noscript=1 Kako funkcionira poticana stanogradnja u Beču?

11 godina s Vama!

Kako funkcionira poticana stanogradnja u Beču?

Foto: Patricia Bagienski
Do 2026. godine u trećem bečkom okrugu nastat će novo stambeno naselje. Na površini od 11 hektara bit će izgrađeno oko 1.900 stanova za više od 4.000 građana. Polovina novih stambenih prostora bit će izgrađena u sklopu poticane stanogradnje s naglaskom na održivom urbanom planiranju.

Povodom izgradnje novih stanova u okviru poticane stanogradnje u Beču, ali i nedavne odluke o zabrani iznajmljivanja gradskih stanova, razgovarali smo predstavnicima Eurocom PR-a, agencije koja se bavi međunarodnim pozicioniranjem grada Beča.

 

Koliko stanova u okviru poticane stanogradnje je do sada sagrađeno u Beču?

 

Beč danas raspolaže s 220.000 stanova u sklopu poticane stanogradnje u kojima živi oko 500.000 Bečana i Bečanki, radi se o 1.800 zgrada, koje se u Beču nazivaju Gemeindebau. To znači da svaki četvrti građanin Beča živi u jednom od subvencioniranih stanova. Poticana stanogradnja zastupljena je u sva 23. gradska okruga Beča, a stanovi su u vlasništvu Grada Beča.

 

Stoljetna tradicija poticane stanogradnje svoje korijene vuče još iz međuratnog doba „Crvenog Beča“, kada su socijaldemokrati u Beču došli na vlast i zauzeli se za model stambene politike prema kojoj stanovanje treba biti kvalitetno i cjenovno pristupačno. Prva zgrada s takvim stanovima Metzleinstaler Hof izgrađena je 1920. godine.

 

Kao odgovor na stanje na tržištu nekretnina i veliku potražnju za povoljnim stanovima Grad Beč ponovno je počeo graditi subvencionirane stanove za najam.

 

Projektom „Gemeindebau NEU“  2017. započelo je novo doba poticane stanogradnje. Krajem 2019. najmoprimcima je predano 120 stanova, a u okviru projekta planira se izgraditi još 3.700 stanova.

 

Na koji način i tko ostvaruje pravo na kupnju/otkup takvog stana? Kako to funkcionira? Kako se kreću cijene tih stanova?

 

Stanovi u vlasništvu grada Beča nisu na prodaju već se iznajmljuju. Cijena najma iznosi 7,50 eura po kvadratnom metru bruto. Ugovor o najmu potpisuje se na neodređeno vrijeme, i to bez davanja pologa ili ulaganja vlastitih sredstava.

 

Međutim, građani za useljenje trebaju zadovoljiti posebne kriterije kao što su, primjerice, propisani maksimalni iznosi njihovih mjesečnih primanja (za jednu osobu maksimalan neto mjesečni prihod iznosi 3.410 eura, za dvije 5.080,71 euro, za tri 5.570 eura, itd.).

 

Primjer_zgrade_u_buduem_naselju__Schreiner_Kastler Kako funkcionira poticana stanogradnja u Beču?

 

Nadalje, davatelj zahtjeva za najam subvencioniranog stana mora imati navršenih 17 godina, minimalno dvije godine prijavljenog boravišta na bečkoj adresi te biti državljanin Austrije ili osoba s istim pravima kao austrijski državljanin. Bečka služba za savjetovanje o stanovanju „Wohnberatung Wien“ zaprima upite za najam, a vrijeme obrade upita ovisi o raspoloživosti slobodnih stanova te broju davatelja zahtjeva.

 

Nakon što nađe stan, služba šalje ponudu unajmitelju. Ako najmoprimcu stan ne odgovora, za subvencionirani se stan može prijaviti još samo jednom. Također, ako unajmitelj želi promijeniti stan, može to učiniti nakon što je barem pet godina unajmljivao jedan od stanova iz programa poticane stanogradnje. Predaja stanova odvija se pravedno i transparentno preko bečkog gradskog stambenog poduzeća „Wiener Wohnen“.

 

Koliko je potrebno izdvojiti za mjesečni najam stana u Beču?

 

Za jednosoban stan je potrebno izdvojiti najmanje 300 eura mjesečno. Za dvosoban barem 450 eura, trosoban 650 eura, a za četverosoban minimalno 750 eura mjesečno. Troškovi režija nisu uključeni u cijenu najma.

 

Kako grad Beč raspolaže sredstvima ostvarenim kroz najamnine gradskih stanova?

 

Najamnina se troši na održavanje postojećih stanova. Tako je recimo, od 2008. uloženo čak milijardu eura u sanaciju stanova u vlasništvu Grada Beča. Najmoprimci zapravo imaju ista prava kao i vlasnici stanova, osim što se stanovi iz programa poticane stanogradnje ne smiju davati u podzakup. Što je nedavno i određeno prvostupanjskom odlukom temeljem koje se zabranjuje najam gradskih stanova putem platforme Airbnb.

 

Možete nam dati i neku usporedbu, kako se kreću cijene najma običnih stanova u odnosu na poticanu stanogradnju? Kolike su cijene kvadrata stanova za kupnju?

 

Prosječna cijena najma stana u Beču iznosi 13,33 eura po kvadratu (gotovo dvostruko u usporedbi s cijenom kvadrata u subvencioniranim stanovima). Cijene kvadrata za kupnju stana ovisno o veličini i gradskom okrugu kreću se u prosjeku od 4.830 eura po kvadratnom metru do 16.650 eura po metru kvadratnom (centar grada).

 

Sonnwendviertel Kako funkcionira poticana stanogradnja u Beču?

 

Beč je poznat po zelenim površinama, igralištima i drugim sadržajima koji poboljšavaju kvalitetu života u stambenim zgradama, kako se osmišljava ti sadržaji unutar kvartova poticane stanogradnje?

 

Valja naglasiti kako 1.800 postojećih bečkih kompleksa poticane stanogradnje raspolaže sa 610 hektara zelenih površina i 70.000 stabala, a ondje se nalazi i 1.300 dječjih igrališta te 5.000 različitih lokala.

 

Bečki stambeni fond „wohnfonds_wien“ služba je koja koordinira između izvođača radova i, u konkretnom slučaju, bečkog stambenog poduzeća. Za sve projekte u sklopu poticane stanogradnje fond raspisuje natječaje. Pri odabiru natječaja za izvođača radova važni su kriteriji kao što su ekologija, održivost, energija iz obnovljivih izvora, a pritom su u skladu s modelom poticane stanogradnje (priuštivost, visoka životna kvaliteta, usklađenost sa svakodnevnim potrebama te komfor).

 

Uzimajući za primjer model poticane stanogradnje u trećem bečkom okrugu Landstraße, gdje će do kraja 2022. izgraditi 1.900 subvencioniranih stanova, Grad Beč postavlja nova mjerila u visokokvalitetnom stanovanju. Ponuda stanova seže od jednosobnih prosječne površine cca 37 kvadratnih metara do četverosobnih stanova površine cca 94 metara kvadratnih, a prostorije su organizirane tako da ih budući stanar može prilagoditi svojim željama. Zajedničke prostorije stanara zamišljene kao mjesto susreta (igraonice za djecu, zajednička kuhinja, mjesto za čuvanje djece te zimski vrtovi) prilagođene su svakodnevnim potrebama stanara, posebno samohranim roditeljima. Svi katovi imaju prostrane ozelenjene balkone ili lođe dok će na krovove zgrada biti postavljeni solarni paneli te sustavi za skupljanje i korištenje kišnice što također pridonosi zaštiti okoliša.

 

Novi kvart uhvatit će se u koštac s izazovima klimatskih promjena te biti u potpunosti bez automobila. Kako će se to postići?

 

Koncept unutargradske zone zamišljene bez automobila u skladu je s ekološki održivim planiranjem te kao takav predstavlja odgovor na klimatske promjene. Mjere ozelenjivanja, reguliranja temperature, boljeg strujanja zraka i zaštite od sunca te opskrba energijom iz obnovljivih izvora doprinosi ne samo poboljšanju gradske mikroklime, nego su i jedan od načina borbe protiv ljetnog pregrijavanja stanova. Zgrade u ovom naselju tako će ozelenjenim fasadama i krovnim terasama svojim stanarima pružati ugodno mjesto za zajednički boravak. U dvorištima i u parku s igralištem za sve dobne skupine, veličine dva hektra, postojat će i zelene oaze, a za dodatno osvježenje pobrinut će se fontane. Na krovovima zgrada usto će biti postavljeni solarni paneli.

 

Koje će sadržaje kvart nuditi svojim stanarima?

 

Kako bi se Bečanima olakšao i skratio put u obavljanju svakodnevnih obaveza, urbano naselje raspolaže i dječjim vrtićem te različitim socijalnim ustanovama, a ima i velik izbor u ponudi trgovina na malo, obrtničkih radnji, restorana i kafića. Svaki stanar nove četvrti moći će koristiti usluge najma automobila i bicikla, a u blizini se nalazi i glavni željeznički kolodvor. Novo naselje bit će i dobro povezano s javnim prijevozom. U blizini se osim toga nalazi stambena, poslovna i rekreativna četvrt Quartier Belvedere, razne kulturne ustanove te brojne zelene površine kao što je park Schweizergarten.

 

Oeffentlicher-Raum- Kako funkcionira poticana stanogradnja u Beču?

Javna površina u Beču

 

 

Publisher:
gradimozadar.hr