tr?id=1052675661447439&ev=PageView&noscript=1 Ploča za kuhanje idealna za Vaš dom! Koju odabrati? Plinska, staklokeramička ili indukcijska?

11 godina s Vama!

Ploča za kuhanje idealna za Vaš dom! Koju odabrati? Plinska, staklokeramička ili indukcijska?

Gorenje ploce za kuhanje
Foto: Gorenje
Za savršen obrok potrebna je samo volja i idealna ploča za kuhanje. Pojednostavite proces kuhanja i usavršite kulinarske vještine na kuhinjskoj ploči po Vašoj mjeri.

Poznata uzrečica kaže da je: „kuhinja srce svakog kućanstva“!.  Kuhinja se oduvijek smatrala mjestom objedinjenja bogatstva i mira svake obitelji kao i centralnom točkom doma koja pokreće funkcionalnost cijele kuće. Zato je vrlo važno kvalitetno opremiti kuhinju kako bi mogli uživati kuhajući za Vaše najmilije.

 

U kuhinji se provodi najviše vremena. Kuhinja predstavlja glavno mjesto gdje se kreiraju brojna jela koja nastaju upravo na kuhinjskoj ploči. Stoga je za svakog iskusnog ili pak neiskusnog kuhara neophodno odabrati idealnu ploču za kuhanje koja Vam pomaže u brzom i ekonomičnijem pripravljanju jela. Učinkovita ploča za kuhanje je put do uspješne kulinarske budućnosti!.

 

Neka od najčešćih pitanja potrošača pri odabiru idealne ploče jesu :“ Koja ploča za kuhanje je bolja i kvalitetnija? Ili „ koji odabir je sigurniji i adekvatniji?, za Vas smo provjerili koje su to sve vrste ploča za kuhanje te prednosti i nedostatke koji se vežu uz svaku vrstu ploča za kuhanje.

 

Uz naše savjete do pametnog odabira Vaše idealne ploče za kuhanje! 

 

PLINSKA PLOČA ZA KUHANJE  

 

Na plinskim štednjacima je jednostavnije podešavanje idealne temperature kuhanja jer se plamen može ravnomjerno regulirati. Preciznim namještanjem plamena dolazi do topline što znači da pažljivo zagrijava posuđe na zadanu temperaturu.

 

Ekonomičnost je glavna prednost plinske ploče, za dugotrajno kuhanje plinska ploča je više isplativa jer je plin jeftinije agregatno sredstvo. Ovakav tip ploče favoriziraju brojni kuhari tvrdeći kako je činjenica da je kuhanje na plinskoj ploči relativno brzo i jednostavno, a željena temperatura lako podesiva. Najveća opasnost plinskih štednjaka proizlazi iz rizika od curenja plina.

 

Gorenje_plinska_ploca_za_kuhanje Ploča za kuhanje idealna za Vaš dom! Koju odabrati? Plinska, staklokeramička ili indukcijska? 

 

https://hr.gorenje.com/gorenje-studio-prodavaonice/zadar 

 

U nastavku Vam donosimo  detaljan i sažet prikaz prednosti ali i nedostataka plinskih ploča za kuhanje, kako bi Vam preciznije olakšali odabire Vaše buduće kuhinjske opreme.

 

 Prednosti plinske ploče za kuhanje:

  • ekonomičnost
  • bolja energetska učinkovitost
  • niža potrošnja energije
  • izravna povezanost topline s plamenom
  • ravnomjerno namještanje temperature
  • kontrola nad toplinom
  • jeftiniji odabir

 

Nedostatci plinske ploče za kuhanje:

  • dulje vrijeme čišćenja
  • rizik otvorenosti vatre na ploči
  • opasnost od curenja plina
  • neophodan plinski priključak
  • redovito servisiranje

 

STAKLOKERAMIČKA PLOČA ZA KUHANJE 

 

Ukoliko vam je presudan faktor cijena i jednostavnost upotrebe, tada je električna ploča od staklokeramike Vaš idealan izbor.

 

Gorenje_staklokeramicka_ploca_za_kuhanje Ploča za kuhanje idealna za Vaš dom! Koju odabrati? Plinska, staklokeramička ili indukcijska? 

 

https://hr.gorenje.com/gorenje-studio-prodavaonice/zadar 

 

Staklo keramika je u startu jeftinija od indukcijske ploče. Vrsta grijanja predstavlja glavnu razliku između staklokeramičke površine i indukcije. Mehanizam rada temelji se na zagrijavanju  kruga za posuđe koji ujedno zagrijava i cijelo područje ploče za grijanje.

 

Staklena keramika može zagrijavati sve vrste posuđa koje podnose iznimno visoke temperature. Ona djeluje na način da prenosi toplinsku energiju na element ploče za kuhanje koji je u grijaćem stanju. Kod staklokeramike sjaj je spor te zahtjeva dulje vrijeme hlađenja.

 

Nužno je da staklokeramička ploča bude što ravnija i glatka jer jedino tako dolazi do kontakta između štednjaka i posuđa. Mnogo je jednostavniji izbor za korištenje od indukcijske ploče. Kod staklokeramike je potrebno vremenski dulje vrijeme zagrijavanja jednog plamenika 5-8 minuta. Staklokeramička ploča sjajan je izbor za obitelji koje nemaju djecu, zbog opasnosti od zagrijane ploče.

 

Prednosti staklokeramičke ploče za kuhanje:

  • jednostavno korištenje i čišćenje
  • odabir zone grijanja
  • mala potrošnja energije
  • jeftiniji odabir u odnosu na plin
  • idealan za obitelj bez djece
  • moderan izgled

 

Nedostatci staklokeramičke ploče za kuhanje:

  • duže vrijeme zagrijavanja u odnosu na indukciju
  • sporije hlađenje

 

INDUKCIJSKA PLOČA ZA KUHANJE 

 

Siguran i pametan odabir za obitelj s djecom je indukcijska ploča za kuhanje. Zašto? Indukcijska ploča zagrijava samo radno područje, a površina ostaje hladna tijekom kuhanja pri čemu se smanjuje rizik od opeklina. U komparaciji sa staklokeramičkom pločom, indukcija je energetski učinkovitija i sigurnija za kuhanje.

 

Gorenje_indukcijska_ploca_za_kuhanje Ploča za kuhanje idealna za Vaš dom! Koju odabrati? Plinska, staklokeramička ili indukcijska?https://hr.gorenje.com/gorenje-studio-prodavaonice/zadar 

 

Kod indukcije hrana iznimno rijetko gori, što prvenstveno možemo zahvaliti mehanizmu inovativne tehnologije indukcijskih štednjaka. Ekonomična potrošnja energije je zagarantirana što predstavlja glavnu prednost ove ploče za kuhanje. Prilikom uključivanja, započinje grijanje samo određenih zona do visokih temperatura jer dolazna električna struja odmah djeluje na magnetizirano dno posuđa pri čemu se troši manje energije. Ona prenosi toplinu magnetskim polje na dno specijalnog posuđa.

 

Za razliku od staklokeramike, koja zagrijava čitavo područje kruga bez obzira na veličinu posude, princip rada indukcije temelji se na zagrijavanju sadržaja unutar posuđa pri čemu sama ploča i dalje ostaje hladna. Pri korištenju indukcijse ploče, važno je pažljivo rukovati radi njene krhke površine.

 

ODGOVARAJUĆE POSUĐE ZA INDUKCIJSKU PLOČU

 

Indukcija relativno brzo zagrijava plamenik (2-3 minute), izvrsno kontrolira toplinu, hlađenje traje kratko te je sigurna za upotrebu. Ipak kako biste koristili indukcijsku ploču bit će vam potrebna posebna vrsta posuđa s feromagnetskim dnom. No nemojte odmah krenuti u kupovinu, već radije provjerite ima li Vaše suđe oznaku za korištenje na indukciji ili ga jednostavno testirajte magnetom. Ako magnet ostane zaljepljen za suđe, znači da imate odgovarajući kuharski pribor.

 

Gorenje_posude_za_indukcijsku_plocu Ploča za kuhanje idealna za Vaš dom! Koju odabrati? Plinska, staklokeramička ili indukcijska?

 

https://hr.gorenje.com/gorenje-studio-prodavaonice/zadar

 

Prednosti indukcijske ploče za kuhanje:

  • ušteda električne energije
  • ekonomičnost
  • veća sigurnost zbog djece
  • brže zagrijavanje u odnosu na keramički štednjak
  • brza promjena tempretaure

 

Nedostatci indukcijske ploče za kuhanje:

  • skuplji odabir u odnosu na keramičku ploču
  • zahtijeva odgovarajuće posuđe

 

Sve vrste ploča za kuhanje Gorenje možete pronaći na adresi:

Bana Josipa Jelačića 13, 23000 Zadar

Email: zdstudionit(at)gmail.com

 

Gorenje_logo Ploča za kuhanje idealna za Vaš dom! Koju odabrati? Plinska, staklokeramička ili indukcijska?

Publisher:
gradimozadar.hr