tr?id=1052675661447439&ev=PageView&noscript=1 Od uobičajenog potkrovlja do pravog stambenog prostora

11 godina s Vama!

Od uobičajenog potkrovlja do pravog stambenog prostora

VELUX stambeni prostor
Foto: VELUX
Potkrovlje u kući najčešće služi kao skladišni prostor za odlaganje stvari koje ne koristimo svakodnevno. Činjenica je da upravo potkrovlje sadrži veliki potencijal za dodatni stambeni prostor u Vašoj kući, ovisno o vrsti krova i prostranosti tavana. Izrazite svoju kreativnost uz Velux i pretvorite Vaše potkrovlje u maštovit i očaravajuć stan za Vas i Vašu obitelj.

Potkrovlje, kao i svaki drugi dio kuće, ima svoje pozitivne i negativne strane. Većinom ga koristimo za skladištenje stvari koje ne planiramo trenutačno koristiti. Međutim, značaj potkrovlja je veliki i uz adekvatan postupak preuređenja, potkrovlje može postati dodatni prostor za igru, kućni ured ili pak šarmantan stan. Kosi krovovi su danas iznimno atraktivni jer pružaju toplinu Vašem domu zahvaljujući obilju svjetlosti, idealnoj za Vašu potpunu udobnost stanovanja.

 

Uz mnogobrojne izazove koje proces uređenja potkrovlja zahtijeva, krije se i mnogo potencijalnih mogućnosti za kreativnu transformaciju potkrovlja u stambeni prostor, s obzirom da je taj dio kuće ipak drugačiji od prizemlja i ostalih katova.

 

VELUX_stambeni_prostor_3 Od uobičajenog potkrovlja do pravog stambenog prostora

 

Sve što trebate znati prije početka preuređenja potkrovlja 

 

Prije nego li se odlučite za adaptaciju Vašeg potkrovlja, najvažnije je da provjerite je li potrebna sanacija ili izmjena krovišta. Ako je krov u relativno dobrom stanju, treba pogledati ukupnu površinu iskoristivog prostora, moguć prostor za ugradnju prozora i točnu visinu krova za dizajniranje galerije. Krovni nosači često nisu namijenjeni prostoru za stanovanje jer taj dio kuće obično nije planiran za korištenje. Iz tog razloga, proces uređenja potkrovlja uvelike ovisi o samom obliku krovnih nosača, njihovom rasporedu te položaju u prostoru.

 

VELUX_stambeni_prostor_4 Od uobičajenog potkrovlja do pravog stambenog prostora

 

Nakon donošenja konačne odluke o adaptaciji stana u potkrovlju, nužno je odrediti hoće li taj prostor biti protočan odnosno „open space“ ili će se pak raditi pregradbeni zidovi za svaku prostoriju u kojoj će se postaviti prozori. Sukladno tome, treba sagledati i kakav će biti razmještaj Vašeg namještaja u potkrovlju. Činjenica je da prostori koji su niži od 100 cm služe samo za spremišta jer se u njima ne možete slobodno kretati. U dijelu potkrovlja koji je pak niži od 170 cm, možete postaviti krevet, garnituru, fotelju, radni stol ili ako se radi o kupaonici, wc školjku. 

 

Obilje dnevne svjetlosti uz kombinaciju  krovnih prozora 

 

Više prozora znači i veću količinu svjetlosti i bolju ventilaciju. Odabir krovnih prozora je važan pothvat koji zahtijeva da razmotrite sve opcije o vertikalnom ili horizontalnom postavljanju prozora, ovisno o vrsti krova i namjeni Vaše buduće prostorije. U slučaju da se nagib krova nastavlja do poda, najbolja solucija je ugraditi VELUX krovni prozor te ispod njega montirati dodatni prozorski element.  Želite li postaviti kombinaciju prozora koji se protežu skroz do poda, otvorenost potkrovlja i savršen pogled je u tom slučaju zagarantiran. Time se unosi više dnevne svjetlosti od stropa pa prema podu, ali i dobiva više opcija za prozračivanje prostorije što u konačnici pridonosi boljoj unutarnjoj klimi.

 

Velux_stambeni_prostor_2 Od uobičajenog potkrovlja do pravog stambenog prostora

 

Ukoliko provodite 90 posto vremena u zatvorenom prostoru, zadržavanje visoke kvalitete zraka u prostoriji je od ključne važnosti. Upravo radi toga, prilikom ugradnje prozora je moguće postaviti i sustav za kontrolu unutarnje klime. Pametan sustav sa senzorima VELUX ACTIVE with NETATMO, kontinuirano mjeri temperaturu, vlagu i razinu CO2 u Vašem stanu te otvara i zatvara VELUX INTEGRA prozore po potrebi. Ovim sustavom se može upravljati i preko aplikacije na mobitelu.Također, idealna stvar su i senzori za kišu, koji automatski zatvaraju sve prozore prilikom pojave prve kapi kiše.


Publisher:
gradimozadar.hr