tr?id=1052675661447439&ev=PageView&noscript=1 Nova knjiga o arhitekturi sinagoga u Hrvatskoj: Zlatko Karač

11 godina s Vama!

Nova knjiga o arhitekturi sinagoga u Hrvatskoj: Zlatko Karač

Studije o arhitekturi sinagoga u Hrvatskoj
U suradnji Arhitektonskog fakulteta u Zagrebu i UPI2M BOOKS objavljena je knjiga Studije o arhitekturi sinagoga u Hrvatskoj autora Zlatka Karača. Autor je nastojao obuhvatiti ne samo tematsku širinu problema već i njegovo nastojanje da nedovoljno poznatu baštinu sinagoga na različite načine približi što širem krugu čitatelja.

Na tragu koncepta autorske edicije Studije u kojoj se u omeđenim i tematski profiliranim svescima donose odabrani radovi Zlatka Karača, posvećeni dominantnim temama iz njegova istraživačkog opusa, u ovu je knjigu uvršteno 40-ak ključnih tekstova o baštini sinagoga u Hrvatskoj, od 87 objava koliko ih je autor o tome ostvario u razdoblju od 2000. do 2020. godine.

 

Knjiga sadrži:

- 40-tak autorskih tekstova

- 3 tematske cjeline: Sinagoge kao baština - Povijest i memorija, Elementi arhitekture sinagoga, Odabrani primjeri sinagoga (obrađeno preko 100 sinagoga)

- 350 raritetnih ilustracija (fotografije, nacrti, faksimili dokumenata)

- opširni engleski sažetak : Studies on the Architecture of Synagogues In Croatia – Selected Papers

- glosarij judaičkih pojmova

- iscrpni popisi izvora, bibliografije

- o autoru 

 

U iščekivanju već više puta najavljivanoga međunarodnoga arhitektonskog natječaja za sinagogu i židovski kulturni centar u Praškoj ulici u Zagrebu, autor je ovom knjigom struci želio ponuditi koristan i praktičan priručnik.

 

Knjiga_Studije_o_arhitekturi_sinagoga_u_Hrvatskoj Nova knjiga o arhitekturi sinagoga u Hrvatskoj: Zlatko Karač 

 

Sinagoge su nesumnjivo najslabije istraženi i gotovo nepoznati segment naše arhitektonske i umjetničke baštine, pri tome i gotovo posve uništen u pogromu holokausta, ali i kasnije tijekom poslijeratnog vremena. Stoga je istraživanje povijesti i arhitektonskih osobitosti ove skupine građevina zadatak od osobite znanstvene vrijednosti, pri tome i od važnosti za afirmaciju multikulturalnih i multikonfesionalnih tema vezanih za hrvatske prostore.

 

Knjigu "Studije o arhitekturi sinagoga u Hrvatskoj" autora Zlatka Karača možete kupiti online: https://www.upi2mbooks.hr/trgovina/upi2m-books-izdanja/arhitektura-3/sinagoge/

Publisher:
gradimozadar.hr