tr?id=1052675661447439&ev=PageView&noscript=1 Osnovana nova interventna služba: Hrvatski centar za potresno inženjerstvo

11 godina s Vama!

Osnovana nova interventna služba: Hrvatski centar za potresno inženjerstvo

Foto: Krunoslav Komesar
U sklopu 8. sabora hrvatskih graditelja, koji je održan u Vodicama, službeno je osnovana udruga Hrvatski Centar za Potresno Inženjerstvo - Interventna služba (HCPI-IS).

Nakon dva velika potresa, zagrebačkog i petrinjskog, 18 mjeseci nakon prve ideje koju sam predložio prof. Josipu Ataliću - još dok smo bili smješteni u tadašnjem stožeru u bunkeru zgrade Ureda za upravljanje hitnim situacijama u Branimirovoj ul. u Zagrebu, naše želje i trud konačno su dobile epilog - službeno smo osnovani! kazao je Krunoslav Komesar, dipl. ing. građ, jedan od osnivača HCPI-a.

 

Time HCPI postaje jedna od temeljnih operativnih snaga u okviru sustava Ravnateljstvo civilne zaštite MUP RH, slično kao što su to i HGSS - Hrvatska Gorska Služba Spašavanja , Hrvatski Crveni križ/Croatian Red Cross i druge hitne i interventne službe. Njihov je angažman predviđen u situacijama velikih prirodnih nepogoda i uopće - velikih katastrofa kad dolazi do oštećenja većeg broja građevina - te je potreban brzi izlazak inženjera, koji će stručno pregledati građevine i dati brzu ocjenu stanja njihove uporabljivosti.

 

HCPI_2 Osnovana nova interventna služba: Hrvatski centar za potresno inženjerstvo

Josip Atalić

 

Službeni osnivači udruge su sve inženjerske komore, tehnički fakulteti, stručne inženjerske udruge, Hrvatsko društvo sudskih vještaka i procjenitelja te neki pojedinci koji su se iskazali svojim angažmanom na oba potresa – što je ukupno 40 osnivača.

 

Time je nagrađen i nesebični rad više od 600 inženjera angažiranih u Zagrebu i više od 1.700 inženjera angažiranih na Banovini na provedbi brzih pregleda oštećenih građevina u potresima, kao i na drugim brojnim inženjerskim poslovima u kojima su pomagali jedinicama lokalne samouprave (npr. kod brze organizacije izgradnje kontejnerskih naselja, nadzora na sanacijama oštećenih prometnica i infrastrukturnih objekata, na rušenjima oštećenih građevina, projektiranja i nadzora na uspostavi i organizaciji deponija za oporabu građevnog materijala - šute nastale nakon uklanjanja građevina u Petrinji i Glini, kao i drugim brojnim aktivnostima kojima su pomagali stožeru CZ u Petrinji i tijelima lokalne samouprave na Banovini).

 

Svečanoj sjednici osnivačke skupštine kao gosti nazočili su i predstavnici Vlade RH - ministar Darko Horvat, Ravnatelj Civilne zaštite Damir Trut, glasnogovornik glavnog stožera CZ u Petrinji - Mladen Pavić, te drugi brojni uzvanici i gosti. Zajedno sa osnivačima, bilo je nazočno više od 100 sudionika.

 

Velika hvala svim kolegama inženjerima - volonterima kao i svima koji su se nesebično dali na pomoći stradalom području.

 

Naše sljedeće aktivnosti su organizacija uspostave naših ispostava u regionalnim sjedištima - Osijeku, Rijeci, Splitu, te stanice u Dubrovniku, edukacija inženjera, logistika (rješavanje nabave opreme za inženjere, uspostava potrebnog softvera, rad na GIS kartama i sustavu i dr) te stalni rad na osvješćivanju svih tijela vlasti kao i šire javnosti o potrebi ojačavanja postojećih građevina kako bi bile otpornije na buduće potrese i druge edukativne aktivnosti na podizanju ukupne svijesti o potrebi kvalitetnije i trajnije gradnje - a time i postizanju veće sigurnosti građana kazao je Komesar.

 

 

Rad svih angažiranih pripadnika naše udruge HCPI-IS, slično kao npr. rad HGSS-a bit će volonterski. Želja nam je da naš angažman na terenu u predviđenim situacijama katastrofe - bude što manje potreban u budućnosti - ali isto tako - moramo biti spremni da ako nam se ovakve prirodne nepogode dogode opet "sutra" - da možemo u najkraćem roku izaći na teren i obaviti naše predviđene inženjerske zadaće. I biti spremni i obučeni za djelovanje praktički od 0-24.

Još jednom veliko hvala svima koji su nam pomagali i koji su sudjelovali u svim inženjerskim poslovima na pomoći nakon oba potresa!, dodao je Komesar.

HCPI_1 Osnovana nova interventna služba: Hrvatski centar za potresno inženjerstvo

Publisher:
gradimozadar.hr