tr?id=1052675661447439&ev=PageView&noscript=1 Konferencija o potresu i kulturnoj baštini, u GBC organizaciji, okupila 800 stručnjaka

11 godina s Vama!

Konferencija o potresu i kulturnoj baštini, u GBC organizaciji, okupila 800 stručnjaka

Foto: gradimozadar.hr
Hrvatski savjet za zelenu gradnju organizator je izrazito uspješne Konferencije o potresu i zgradama zaštićene kulturne baštine, koja se održala 3. ožujka 2022. godine, u digitalnom formatu.

Konferencija je okupila preko 800 sudionika koji su cijeli dan imali prilike slušati najnovije informacije vezane uz teme: post-potresne obnove zgrada pod kulturnom zaštitom, konzervatorske smjernice, primjere uspješne obnove, primjene novih tehnologija, potresne otpornosti i energetske učinkovitosti.

 

Institucionalni partneri konferencije bili su: Ministarstvo kulture i medija te Ministarstvo prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine, a zeleni partner Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

 

Nakon dviju stručnih prezentacija Ministarstva, jedne koja je otkrila izazove obnove graditeljskog nasljeđa nakon potresa i druge u okviru koje je prezentiran program energetske obnove zgrada, uslijedila je izrazito zanimljiva panel rasprava.

 

Panel „Post-potresna obnova višestambenih zgrada pod kulturnom zaštitom - privilegija, pravo, obaveza ili odgovornost?“ moderirala je Vedrana Likan. Na panelu su se okupili predstavnici najrelevantnijih institucija te su zajednički raspravljali o ključnim pitanjima i aktualnim temama. Na panel su se odazvali sljedeći govornici:

 

Konferencija_o_potresu Konferencija o potresu i kulturnoj baštini, u GBC organizaciji, okupila 800 stručnjaka

 

·         Irena Križ Šelendić, dipl.ing.građ., v.d. ravnatelja, Ministarstvo prostornoga uređenja graditeljstva i državne imovine

·         Davor Trupković, dipl. ing. arh., glavni konzervator, Ministarstvo kulture i medija

·         dr.sc. Luka Korlaet, dipl.ing.arh., zamjenik gradonačelnika Grada Zagreba

·         Marijana Sironić, dipl.ing.arh., pročelnica Gradskog zavoda za zaštitu spomenika i kulture

·         Božana Ojvan-Soldo, dipl.ing.građ., savjetnik ravnatelja, Fond za obnovu

·         Domagoj Šešok, direktor tehničkog sektora, GSKG

·         Igor Kordić, predstavnik suvlasnika, Svačićev trg – Kuća Slavex, arh. Viktor Kovačić

 

Nakon izrazito zanimljive i konstruktivne rasprave u nastavku programa Konferencije uslijedilo je nekoliko stručnih prezentacija GBC članova – Mapei, Baumit, Ytong i Alu König Stahl, koje su pokazale inovativna tehnička rješenja, kvalitetne materijale te primjere uspješne obnove zaštićenih zgrada. Kroz prezentaciju Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost saznalo se više o mjerama gospodarenja otpadom na potresom pogođenom području.

 

Nadalje, program se nastavio kroz još 2 stručne prezentacije, koje su se bavile izazovima i prilikama cjelovite obnove te konstrukcijskim odlukama kada se radi o zaštićenim zgradama.

 

Također, prezentiran je ClimBuild projekt koji Savjet trenutno provodi, a predstavljena su i 3 izvrsna primjera dobre prakse -  Grad Dubrovnik, potresom pogođena područja u Sloveniji i Italiji s naglaskom na zgrade zaštićene kulturne baštine.

 

Glavni sponzori konferencije bili su: Mapei Croatia, Baumit, Ytong porobeton te Alu König Stahl.

 

Stručni partner Konferencije bila je Hrvatska udruga proizvođača toplinsko-fasadnih sustava, a srebrni sponzor tvrtka Saint-Gobain.

 

Konferenciji su podršku dali i brojni pokrovitelji, projekti i medijski partneri.