tr?id=1052675661447439&ev=PageView&noscript=1 Termalna voda grije 2.000 bečkih kućanstava

11 godina s Vama!

Termalna voda grije 2.000 bečkih kućanstava

Nova toplinska crpka koristi višak topline iz termalne vode Bečkih termi za opskrbu obližnjih kućanstava u austrijskoj prijestolnici grijanjem i toplom vodom.

Topla voda u bazenima Bečkih termi ubuduće neće služiti samo za opuštanje. 

 

Naime, bečko poduzeće za opskrbu energijom Wien Energie ondje je izgradilo toplinsku crpku kapaciteta oko 2 MW. 

 

Crpka koristi višak topline iz termalne vode za opskrbu oko 1.900 kućanstava u neposrednoj blizini termi grijanjem i toplom vodom. Predviđa se da bi crpka, koja je nedavno puštena u rad, mogla proizvesti 11 GWh topline godišnje, a emisija ugljikovog dioksida na godišnjoj bi se razini trebala smanjiti za 2.600 tona.

 

Bečko energetsko poduzeće uložilo je tri milijuna eura u projekt izgradnje ove toplinske crpke kojom se povećava udio toplinske energije u Beču proizvedene na ekološki prihvatljiv način. Dio je to velikog projekta naziva „ThermaFLEX” koji se financira iz sredstava austrijskog Klimatskog i energetskog fonda, a za koji će se izdvojiti ukupno 7,8 milijuna eura. 

 

Toplinska_pumpa_u_Beckim_termama_koristi_visak_topline Termalna voda grije 2.000 bečkih kućanstava

 

Toplinska crpka djeluje na isti način kao i hladnjak, ali u obrnutom smjeru. Kod hladnjaka toplina nastaje kao nusproizvod hlađenja, a kod toplinske je crpke upravo ta toplina željeni proizvod. Pritom se za proizvodnju toplinske energije u ovom slučaju koristi toplina iz vode temperature oko 30 stupnjeva Celzijevih, a nastala energija predaje se putem mreže centralnog grijanja bečkim stanovima u četvrti Oberlaa. Suvremena tehnologija ugrađena u toplinsku crpku omogućuje izvlačenje topline i iz vrlo niskih temperatura vode

 

Wien Energie do 2027. namjerava investirati milijardu eura u ekološki prihvatljivu opskrbu energijom između ostaloga u toplinske crpke i geotermalnu energiju, kako bi se postigla postupna neovisnost o fosilnim gorivima u Beču. 

 

Izvor termalne vode koji Bečke terme koriste još od pedesetih godina prošlog stoljeća dobiva dodatnu funkciju zahvaljujući ovom projektu kojim će se pridonijeti zaštiti okoliša i još boljoj kvaliteti života u austrijskoj prijestolnici.