tr?id=1052675661447439&ev=PageView&noscript=1 Stručni skup OTMC ove jeseni u Cavtatu

11 godina s Vama!

Stručni skup OTMC ove jeseni u Cavtatu

Foto: Hotel Croatia Cavtat
U Cavtatu se u rujnu održava OTMC i ondje ćete saznati zašto i kako koristiti BIM

Povodom OTMC konferencije koja će se održavati 21.9. - 24.9. u hotelu Croatia u Cavtatu, razgovarali smo sa glavnim organizatorom Mladenom Vukomanovićem, koji nam je otkrio detalje.

 

Koliko godina već postoji konferencija OTMC i što ona znači?

 

Konferencija Organization, Technology and Management in Construction predstavlja stručni skup u području organizacije, tehnologije i menadžmenta u graditeljstvu jugoistočne Europe. Ove godine održavamo njezino petnaesto izdanje, nakon više od 35 godina njezina pojavljivanja u organizaciju Građevinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i Hrvatske udruge za organizaciju građenja. U programu i aktivnom sudjelovanju imamo: buildingSMART International, Hrvatsku komoru inženjera građevinarstva, Hrvatski savez građevinskih inženjera - HSGI, IPMA: International Project Management Association, European Council of Engineers Chambers, buildingSMART Hrvatska i mnoge partnere koji su dali podršku ovom događaju.

 

Što ste kroz svo dosadašnje iskustvo u organizaciji i održavanju konferencije naučili?

 

Osobno smatram da su konferencije mjesta razmjena iskustva, upoznavanja dobrih praksa i zanimljivih ljudi. Sjećam se obrane doktorata kolege Reinharda Wagnera (bivši predsjednik IPMA-e) gdje je pokazao kako su upravo stručni skupovi jedan od generatora aktivnosti u projektnom menadžmentu. To su nove prilike, poznanstva, poslovi, prijateljstva… Sve u svemu, konferenciju su sastavni dio cjeloživotnog obrazovanja ili razvoja stručnjaka.

 

MLADEN_VUKOMANOVI Stručni skup OTMC ove jeseni u Cavtatu

Mladen Vukomanović

 

Što su polaznici naučili do sada i kakav je povratna informacija?

 

Teme su različite. Ove godine tema skupa je: SMART BUILT ENVIRONMENT THROUGH DIGITAL TRANSFORMATION. Ove godine želimo naglasiti važnost Building Information Modelinga (BIM, hrv. Informacijsko modeliranje gradnje).

 

Što je to BIM i zašto baš BIM?

 

BIM predstavlja proces stvaranja, modeliranja i upravljanja informacijama projekta gradnje tijekom čitavog životnog ciklusa građevine (npr. koncepcija, planiranje, projektiranje, izvođenje, održavanje itd.). Kao dio procesa, stvaraju se koordinirani (unutar sudionika u gradnji, npr. različitih projektanata) digitalni zapisi svakog aspekta građevine i pripadajuće imovine, koristeći različite tehnologije. BIM se temelji na 3D modelu građevine, često je povezan s projektiranjem i vizualizacijom objekta, no on je puno više. Uz takav model, pohranjuju je vrlo iscrpne informacije, kao što su: informaciji o gradnji, primopredaji, jamstvima, izjave o svojstvima, planovi montaže, sheme gradilišta itd. Generalno, više o BIM, lijepo je opisano u familiji ISO 19650 standarda.

 

Zašto je BIM danas vrlo bitan i zašto će tek biti još bitniji?

 

Posjedovati BIM model o građevini (i pripadajućoj imovini) bitno je svima. Prije svega naručitelju, rekao bih najviše zbog jasnih, točnih i nedvosmislenih informacija tijekom koncipiranja, projektiranja i gradnje, a onda i digitalnog modela (engl. digital twin) o svemu što je izgrađeno i ugrađeno (npr. garancije, dobavljači, energetska učinkovitost itd.) – što predstavlja osnovu za efikasno održavanje i gospodarenje građevinom. Ne treba zaboraviti da troškovi održavanja nerijetko prelaze vrijednost investicije. Stoga, smatram da je naručitelj/krajnji korisnik najzainteresiraniji za korištenje BIM-a. U zadnje vrijeme za BIM se zalažu i financijeri (npr. banke), upravo radi korištenja što točnijih informacija i smanjivanja prekoračenja planiranih troškova. Kao što vidite, namjerno nisam spominjao direktne sudionike u gradnji (npr. projektant, izvođač…) – koji su svakako primarni korisnici BIM-a tijekom gradnje – upravo kako bih objasnio širi kontekst BIM-a.

 

Danas više od pola država EU-a ima ili BIM uključen u svoju regulativu kao obvezan provođenja ili planira uvesti tijekom 3 godine. Sve je ovo posljedica direktive o nabavi EU Parlamenta (Directive 2014/24/EU) koja vrlo jasno traži od zemlja članica provođenje BIM-a. Nakon toga lansirana je CEN Tehnička komisija 442 koja na europskoj razini standardizira i harmonizira implementaciju BIM-a. Međutim, ne trebamo gledati daleko u Europu. Republika Slovenija upravo je u njihov pandan zakona o gradnji uvrstila obvezno korištenje BIM-a od 1. siječnja 2025.

 

Logično, samo je pitanje kada više nećemo moći koristiti EU sredstava bez primjene BIM-a. Osobno dajem maksimalno 4 godine.

 

Kome je konferencija namijenjena?

 

Svima onima koji želi biti u toku s digitalnom transformacijom u graditeljstvu te upravljanju projektima. Investitori, naručitelji, projektanti, izvođači, dobavljači opreme, upravitelji građevina, financijeri, predstavnici izvršnih tijela i javne uprave, studentima, akedemičarima…

 

Više informacija potražite na stranici OTMC-CONFERENCE.COM