tr?id=1052675661447439&ev=PageView&noscript=1 Prvi Geberitov drveni vodokotlić

11 godina s Vama!

Prvi Geberitov drveni vodokotlić

Phoenix je i dalje u upotrebi

Phoenix - originalni drveni vodokotlić iz Geberita još uvijek savjesno obavlja svoj posao u kupaonici kuće u Winterthuru u Švicarskoj.

 

Kada poznavatelji Geberita čuju riječ "Phoenix", prije svega ne pomisle na mitsku pticu koja se diže iz pepela, već na prvi drveni vodokotlić. Razvili su ga 1905. godine Albert Emil i Leo Gebert, sinovi osnivača tvrtke. Ovaj praotac svih vodokotlića postavio je temelj za budući rast tvrtke.

 

Geberit_Phoenix_Original Prvi Geberitov drveni vodokotlić

 

VJERNI UKUĆANIN
Jedan od Phoenix modela još uvijek obavlja svoj posao u gostinjskoj kupaonici od 2 m2 živahne umirovljenice u Winterthuru u Švicarskoj. Vlasnica ne može točno odrediti starost drvene cisterne obložene olovom. Cisterna je već bila u kući kada se u nju doselila 1983. godine. "Stare kuće imaju svoj šarm", kaže ona, objašnjavajući: "Za nas je od početka bilo jasno: želimo zadržati drveni vodokotlić." Ponosna vlasnica nedavno je odlučila renovirati vanjski izgled vodokotlića, zamijeniti stari lanac za povlačenje retro modelom i kupit WC sjedalo i poklopac u odgovarajućem drvenom dizajnu.

 

Geberit_Phoenix_drveni_vodokotli Prvi Geberitov drveni vodokotlić

 

PUN POGODAK
Godine koje su prošle, ostavile su trag na Phoenixu. Kada mu je nedavno trebao servis, stanovnica Winterthura kontaktirala je lokalnu vodoinstalatersku tvrtku. Vodeći vodoinstalater, Paul Bosshard, znajući za povijesnu vrijednost originalnog proizvoda odmah je pristao preuzeti brigu o ostarjelom, ali još uvijek funkcionalnom vodokotliću: "Bilo bi šteta zamijeniti ga. Savršeno se uklapa u mali gostinjski WC."

 

ZNANJE I ISKUSTVO
S obzirom na starost vodokotlića, servis zahtijeva odgovarajuću stručnost. Iskusni majstor, koji je svoj zanat za vodoinstalatera završio u Winterthuru prije više od 40 godina, temeljito je dekalcificirao i očistio unutrašnjost vodokotlića. „Za popravljanje ovakvog vodokotlića potrebno je znanje i vještina", kaže, jer mehanizam radi drugačije od današnjih sustava za ispiranje.

 

Geberit_Phoenix_drveni_vodokotlic Prvi Geberitov drveni vodokotlić

 

Vlasnica kaže da nikome drugome ne bi vjerovala kada se radi o njezinom Pheonixu. A što kaže spasitelj ovog povijesnog dragulja? "Nastavit ću servisirati Geberit drveni vodokotlić dok god budem mogao."