tr?id=1052675661447439&ev=PageView&noscript=1 Grade se dva nova gradska vrtića za više  od 250 zadarske djece

11 godina s Vama!

Grade se dva nova gradska vrtića za više  od 250 zadarske djece

Na kolegiju gradonačelnika najavljen rebalans, opremanje i uređenje okoliša Centra za mlade i prvi rezultati projekta „KVARTipo“

Na prvom natječaju u sklopu Nacionalnog plana oporavka i otpornosti za izgradnju, dogradnju, rekonstrukciju i opremanje predškolskih ustanova grada odobreno je sufinanciranje gradnje dvaju dječjih vrtića u Zadru. Potvrđeno je to na današnjem kolegiju gradonačelnika. Riječ je o novom dječjem vrtiću na Smiljevcu i dogradnji vrtića Pčelica. Ukupna procijenjena vrijednost ovih projekata je 50 milijuna kuna, a sukladno natječaju, za njih su odobrena bespovratna sredstva u iznosu od oko 21 milijun kuna. Sklapanje ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava, za oba vrtića očekuje se do kraja godine. Nakon provedbe postupaka javne nabave početak radova se očekuje u drugoj polovici 2023. godine.

 

Obje nominirane nove predškolske ustanove planirane su prema važećim normativima i potrebama za smještaj 128 djece po vrtiću, odnosno ukupno 256 novih vrtićkih mjesta. Vrtić Pčelica imat će četiri vrtićke skupine i isto toliko u jaslicama. Uz samu zgradu na čestici će se uz uređenu hortikulturu osigurati parkiralište s pristupnim stazama i dječja igrališta. Isti su uvjeti i sadržaji za novi dječji vrtić na Smiljevcu.

  • Ako znamo da nam je ove godine neupisano ostalo oko sto pedesetoro djece, s novim kapacitetima dosegli bi cilj koji smo postavili pred ovu gradsku upravu, ali i premašili nacionalni cilj o 90 posto djece koja sudjeluju u ranom i predškolskom odgoju do kraja 2026. Imamo još pune tri godine, a nadam se kako će nam do tada opet pofaliti pokoje vrtićko mjesto, kazao je gradonačelnik Dukić i istaknuo kako se ovi vrtićki objekti nalaze u gusto naseljenim gradskim četvrtima s mladim obiteljima, kao i vrtić koji će se graditi na području Crvenih kuća.

 

Također, istaknuto je na kolegiju, u planu je i izgradnja novog objekta dječjeg vrtića u Diklu s četiri odgojne skupine. 

 

Na kolegiju je bilo još jednom riječi i o rebalansu kojim se Proračun Grada Zadra za 2022. godinu ukupno povećava za 20.264.784,47 kuna. Ključni razlozi zbog kojih će doći do izmjena i dopuna proračuna za ovu godinu su porast cijena energenata kod proračunskih korisnika i trgovačkih društava u vlasništvu Grada Zadra te osiguravanje potrebnih sredstava za ustanove predškolskog odgoja. Kako je istaknuto, tijekom godine povećani su minimalna plaća, osnovica za plaće i putni troškovi, a zaposleno je i dodatno osoblje zbog otvorenja novog vrtića na Višnjiku. Također, ovim izmjenama osigurava se dodatan izvor sredstava za kapitalne EU projekte za koje su rashodi predviđeni u ovoj godini, a prihodi će se ostvariti u 2023. godini.

 

Gradonačelnik je izvijestio kako je u proteklih mjesec dana održano više sastanaka s predsjednicima klubova vijećnika na kojima su predstavljene i obrazložene sve ključne izmjene zbog kojih dolazi do povećanja na rashodovnoj strani proračuna. Rebalans je, kazao je Dukić, sastavljen i predložen kako je to usuglašeno na sastancima. Govoreći o amandmanima, istaknuo je kako je ponudio predstavnicima klubova mogućnost prilagodbe i prenamjene kroz ovaj rebalans. Rezervirana sredstva za garažu Ravnice su se u dogovoru s predlagateljem amandmana SDP-om prenamijenila za kupnju ultrazvuka za OB Zadar, dok ostali klubovi nisu podnijeli prijedloge za dio amandmana koji nisu provedivi.

 

Nakon završetka svih radova na Centru za mlade, idućeg tjedna potpisuje se ugovor za izvođenje radova na uređenju okoliša i opremanju Centra u dijelu Gradske knjižnice. Vrijednost ugovora za radove iznosi 5,3 milijuna kuna. Dovršetak radova se očekuje u roku od šest mjeseci od uvođenja izvođača u posao.

  • Centar za mlade važan projekt za našu mladost, uložena su značajna sredstva i napor da se nakon dugo godina dovrši ovaj projekt. Moramo ponovo što prije otvoriti razgovore na tu temu, vidjeti što tu nije bilo dovoljno jasno, koji su to drugi prijedlozi za stavljane u funkciju ako postoje. Moramo pronaći rješenje jer ovakvo stanje je najgori mogući ishod. Više godina se intenzivno surađivalo, raspravljalo i tražilo modele i kroz projekt ZadrugArt i to sigurno ne uzalud i bez razloga. Ova situacija nije dobra i trebamo ponuditi rješenje što prije - apelirao je Dukić.

 

U sklopu projekta „KVARTipo“ do sada je završeno 50 posto od ukupno izglasanih 97 prijedloga građana, a utrošeno nešto manje od 2 i po milijuna kuna, odnosno blizu 60 posto. Konkretni su to podaci o provedbi prvog zadarskog projekta participativnog budžetiranja kojim su građani neposredno odlučivali o prioritetnim komunalnim zahvatima u njihovim četvrtima.

  • Mogu zaključiti kako je ovaj pilot projekt potvrdio naša očekivanja jer su građani pozitivno reagirali, a to je najvažnije. Razvijamo ovaj koncept participativnog budžetiranja i dalje i vjerujem kako će iduće izdanje Kvarta ipo pobuditi još veći interes. S vremenom ćemo sigurno povećavati ukupni iznos za njega – istaknuo je Dukić.

 

Do konca listopada u deset mjesnih odbora postavljena je različita nova urbana oprema, u njih sedam uvedena tražena regulacija prometa. Na području više mjesnih odbora zmijenjena je i dopunjena javna rasvjeta, uređena su sportska i dječja igrališta i javne zelene površine, a projektiraju se nova dječja igrališta, opremljene su prostorije mjesnih odbora… U tijeku je izrada glavnih projekata sa geodetskom podlogom za 6 djecjih igralista na lokacijama: Vostarnica, Puntamika, Jazine I, Jazine II i dvije na Bilom brigu istaknuo je pročelnik Dujela.

 

Svi izglasani projekti, naglašeno je na današnjem Kolegiju, bit će ostvareni do kraja prvog kvartala 2023. godine.