tr?id=1052675661447439&ev=PageView&noscript=1 Kako nam sve energetska obnova može pomoći i zašto je tako važna za starije zgrade?

11 godina s Vama!

Kako nam sve energetska obnova može pomoći i zašto je tako važna za starije zgrade?

Foto: gradimozadar.hr
Priča o zgradi koja može poslužiti kao ogledni primjer problema s dotrajalošću konstrukcije radi nedovoljnog ulaganja u sveobuhvatnu obnovu

Prije više od šest godina krenulo se s pripremom dokumentacije za energetsku obnovu stambene zgrade u Zadru. Najprije je bilo potrebno objediniti sve ulaze koji tvore jednu arhitektonsku cjelinu te promijeniti upravitelja i pripremiti projekt. No, zapelo je prilikom korone, a kasnije i potresa kada su sve aktivnosti vezane za energetske obnove zaustavljene. Prvi sljedeći natječaj dogodio se 2022., a u utrci za EU novcima ova zgrada nije pobijedila.

 

Projektna dokumentacija je pripremljena, stanari upoznati sa svim detaljima no kako novaca još nema i čeka se idući natječaj tako je i prijetnja otpalih dijelova s visine postala sve veća bojazan za prolaznike i stanare, jer sigurno nitko ne želi da se dogodi ono najgore i da nedužni prolaznik nastrada od pada žbuke s dotrajalih dijelova zgrade.

 

Ovdje pročitajte cijelu priču o održavanju zgrade na RELJI ali i rješenjima koje će nam toliko željena energetska obnova pružiti.