tr?id=1052675661447439&ev=PageView&noscript=1 Zadar je ponovno središnje mjesto za tehniku hlađenja, ventilacije i klimatizacije

11 godina s Vama!

Zadar je ponovno središnje mjesto za tehniku hlađenja, ventilacije i klimatizacije

Foto: Zvonimir Grubišić
Klima-forum, najznačajnije događanje u tehnici hlađenja, ventilacije i klimatizacije u Hrvatskoj i okruženju, koje se održalo od 19. do 21. travnja, vratio se na mjesto gdje je prije 15 godina započeo - u Zadar.

Klima-forumu ovaj put posebnu vrijednost daje činjenica što se održava s 26. međunarodnom konferencijom o grijanju, hlađenju i klimatizaciji INTER-KLIMA 2023.

 

Klima-forum, najznačajnije događanje u tehnici hlađenja, ventilacije i klimatizacije u Hrvatskoj i okruženju, koje se održalo od 19. do 21. travnja, vratio se na mjesto gdje je prije 15 godina započeo - u Zadar.

 

U svojem devetom izdanju taj je Forum kao i dosad predstavljao nova rješenja, proizvode, usluge, projekte i dostignuća vodećih domaćih i inozemnih stručnjaka i proizvođača rashladne, ventilacijske i klimatizacijske opreme. Posebnu vrijednost ovogodišnjem Klima-forumu, koji već tradicionalno organizira tvrtka Energetika marketing, dala je činjenica što se održava s 26. međunarodnom konferencijom o grijanju, hlađenju i klimatizaciji INTER-KLIMA 2023., ujedno i najstarijim znanstvenim i stručnim skupom te vrste na ovim prostorima.

 

Na sve koji se na bilo koji način bave rashladnom i klimatizacijskom tehnikom, od proizvođača opreme i uređaja, preko projektanata, instalatera i servisera do njihovih vlasnika i korisnika utječe Uredba o fluoriranim stakleničkim plinovima ili tzv. F-Gas Regulativa. Premda su njezine izmjene i dopune trebale biti konačno usvojene početkom ove godine, to još nije učinjeno. U Europskoj uniji tako još službeno nisu uvedena nova značajna ograničenja pa i zabrane primjene pojedinih radnih tvari, točnije onih koje su ujedno fluorirani staklenički plinovi.

 


Bitna regulatorna karika

 

Tonko Ćurko, predsjednik Hrvatske udruge za rashladnu, klima tehniku i dizalice topline (HURKT), istaknuo je kako su se pojavili problemi oko usuglašavanja poput onog hoće li tržište moći prihvatiti, a članice EU-a pratiti odredbe iz revidirane F-Gas Regulative. "To usuglašavanje je potrajalo te se očekuje da će nove odredbe stupiti na snagu 1. siječnja 2024. godine", kazao je.

 

Damir Dović, redoviti profesor na Fakultetu strojarstva i brodogradnje (FSB) Sveučilišta u Zagrebu, izjavio je kako je bitna regulatorna karika u planovima EU-a za postizanje energetskih ciljeva do 2030. i 2050. godine i revizija Direktive o energetskim značajkama zgrada (EPBD) koja je također u postupku usvajanja.

 

Klima_Forum_Zadar_2023_01 Zadar je ponovno središnje mjesto za tehniku hlađenja, ventilacije i klimatizacije


Prema prijedlogu mjera za ubrzanje procesa potpune dekarbonizacije zgradarstva, dodao je, zgrade nulte emisije (Zero Emission Buildings - ZEB) ne smiju proizvoditi CO2 na lokaciji iz fosilnih goriva. "Tamo gdje je tehnički izvedivo, energija mora biti ponajprije proizvedena na lokaciji iz obnovljivih izvora, uvezena iz zajednice obnovljivih izvora ili iz sustava daljinskog grijanja/hlađenja koji koristi otpadnu toplinu i/ili obnovljive izvore" pojasnio je, napomenuvši kako se predlaže i zabrana poticanja ugradnje toplovodnih kotlova na fosilna goriva nakon 2025. godine te, među ostalim, povećanje stope obnove zgrada.

 

"Ako nastavimo s trenutačnim tempom obnove zgrada od 1,5 posto godišnje, nećemo ostvariti ciljeve do 2050. godine", naglasio je. Stoga, članice trebaju uspostaviti nacionalne planove obnove s jasnim ciljevima umjesto dosadašnjih dugoročnih strategija obnove, kazao je.

 

Dizalice topline

 

Vladimir Soldo, profesor na Zavodu za termodinamiku, toplinsku i procesnu tehniku FSB-a, istaknuo je kako se na tržištima diljem EU-a tijekom posljednjih nekoliko godina bilježi rast broja instaliranih dizalica topline. Tome su najviše pridonijele različite direktive, standardi, Europski zeleni plan te plan REPowerEU. Na nekim tržištima zabilježeno je povećanje instaliranih jedinica za više od 60 posto godišnje (Austrija, Belgija, Nizozemska, Njemačka i Švedska). Štoviše, pojedine zemlje zabilježile su povećanje od čak 100 posto (Češka, Poljska).

 

"Premda nemamo podatke za Hrvatsku, naše tržište dizalica topline sigurno raste više od 50 posto godišnje", napomenuo je, dodavši kako zbog značajne potražnje valja, među ostalim, više ulagati u proizvodne kapacitete.

 

U sklopu Klima-foruma predstavljeno je i novo izdanje EM literature - knjiga prof. dr. sc. Oresta Fabrisa Hlađenje i klimatizacija. Radi se o knjizi (udžbeniku) koja je namijenjena studentima diplomskih i poslijediplomskih studija strojarskih i sličnih fakulteta, ali i mladim inženjerima koji se tom problematikom počinju praktično baviti.

 

U knjizi su dane najbitnije termodinamičke osnove i objašnjene su pojave, procesi i zakoni koji se pojavljuju u tehnici hlađenja i klimatizacije. Posebna je pozornost poklonjena praktičnim i specifičnim rješenjima i uz njih su dane odgovarajuće jednadžbe, izrazi i brojčani podaci.

 

Autor: B. Odorčić