tr?id=1052675661447439&ev=PageView&noscript=1 Nove zgrade poticane stanogradnje u Svetom Filip i Jakovu

11 godina s Vama!

Nove zgrade poticane stanogradnje u Svetom Filip i Jakovu

Foto: Ivan Čorić
O postupku projektiranja i gradnje te opremanju POS stanova ispričao nam je arhitekt Tihomil Matković

U svibnju 2023. godine suvlasnici POS zgrada u Svetom Filip i Jakovu dobili su ključeve svojih novih stanova. Četiri stambene zgrade sa po šest stanova, površine 60 i 77 kvadratnih metara, smjestile su se iznad magistrale, sjeverno od centra Svetog Filipa i Jakova.

 

POS stambene zgrade u Svetom Filip i Jakovu projektirali su i gradili Tihomil Matković i njegov arhitektonski ured OPA.

 

Standardizirane zgrade sa elementima koji se ponavljaju unutar i izvan građevine

 

-Ovo je prva POS zgrada koju smo radili. POS ima svoje specifičnosti, postoji detaljno definiran standard koji traži prostorno racionalne stanove i zgrade visoke kvalitete, a istovremeno mora biti povoljna za gradnju. Mi smo shvatili da se sustav od 24 stana može standardizirati kako bi se izgradile četiri gotovo jednake zgrade te smo time osigurali povoljnu cijenu s kojom smo ušli i pobijedili na natječaju. Zgrada je tipska, sve četiri su gotovo jednake i elementi se ponavljaju unutar i izvan zgrade. Naš cilj bio je pokazati da se može napraviti dobar stan unutar detaljnih i skromnih ograničenja POS – a, na jako zahtjevnoj lokaciji sa striktno propisanim parametrima prema urbanističkom planu.

POS_stambene_zgrade_Sveti_Filip_i_Jakov_08 Nove zgrade poticane stanogradnje u Svetom Filip i Jakovu

 

POS_stambene_zgrade_Sveti_Filip_i_Jakov_11 Nove zgrade poticane stanogradnje u Svetom Filip i Jakovu

 

S kolegama suradnicima drugih struka radili smo troškovnike i svu dokumentaciju, idejni, glavni, izvedbeni projekt i troškovnike za javnu nabavu. Kuća je u izvedbi ugovorena „ključ u ruke“, jer tako to radi APN, međutim i unutar toga je izvođač imao obvezu pitati projektanta te smo i kroz projektantski nadzor sudjelovali u odabiru konačnih materijala. - objasnio je arhitekt Tihomil Matković.

 

Funkcionalni tlocrti, energetska učinkovitost i pogled na more

 

-Iskopi temelja počeli su u studenom 2021. godine, na području novog naselja koje se razvija unutar Svetog Filipa i Jakova, gdje se očekuje relativno gusta gradnja na cijelom nizu parcela koje su tamo definirane. Trenutno predivan pogled na more u budućnosti će djelomično biti pokriven drugim gradnjama, stoga stanovi imaju jugozapadno dijagonalno postavljenu loggiu, koja gleda prema moru i središtu mjesta, a zahvaljujući dijagonalnom procijepu, pogled na more bit će omogućen i nakon susjednih izgradnji.

 

POS_stambene_zgrade_Sveti_Filip_i_Jakov_012 Nove zgrade poticane stanogradnje u Svetom Filip i Jakovu

 

POS_Sveti_Filip_i_Jakov_interijer_28 Nove zgrade poticane stanogradnje u Svetom Filip i Jakovu

 

Na svakom katu zgrade smještena su dva stana, odvojena stubištem, a svaki stan otvara se na tri strane svijeta, čime su postignute izvrsne mogućnosti prirodnog prozračivanja. Zgrade su toplinski učinkovite te zadovoljavaju zahtjev za zgrade gotovo nulte energije (nZEB).- nastavio je arhitekt Matković.

 

Udobni stanovi, spremište i zajednički prostor za dječju igru

 

-Kod tipologije stana postavili smo da se iz stubišta ulazi u veliki dnevni boravak, čime se reduciraju hodnici i dobiva se prostran i atraktivan prostor odmah pri ulasku u stan. Iz ovog prostora ulazi se u ostale dijelove stana, kupaonica i wc su odvojeni radi privatnosti, a kuhinja smještena u nišu sa vlastitim prozorom. Sobe su manje kvadrature, a u dnevnom boravku projektirana je ništa, namijenjena za moguću naknadnu ugradnju dodatne spavaće sobe. Za svaki stan je osigurano vanjsko spremište u prizemlju ili podrumu te parkirno mjesto, a između zgrada nalazi se zajednički prostor pogodan za dječju igru. - dodao je Matković.

 

POS_Sveti_Filip_i_Jakov_interijer_05 Nove zgrade poticane stanogradnje u Svetom Filip i Jakovu

 

Odabir kvalitetnih materijala i proizvoda u opremanju stanova

 

-Kako je riječ o javnoj nabavi, često se zahtjevi za efektnom kvalitetom teže ostvaruju. Kao projektantski nadzor u suradnji s izvođačem uspjeli smo unutar cjenovnog razreda postići najbolju tehničku i estetsku kvalitetu materijala koji ugrađujemo. Kako su urbanistički uvjeti bili vrlo rigorozni, praktički nismo imali niti mjesta za druge materijale pa smo se odlučili za betonsku konstrukciju, koja zgradi osigurava dugotrajnu stabilnost. Svi stanovi opremljeni su dizalicama topline, kojima je riješen i ugrađen sustav za grijanje i hlađenje, a u same stanove ugrađene su i unutarnje jedinice, što nije uvijek bio slučaj kod POS stanova.

 

POS_Sveti_Filip_i_Jakov_interijer_11 Nove zgrade poticane stanogradnje u Svetom Filip i Jakovu

 

Također uspjeli smo ostvariti visoku kvalitetu ugrađenih proizvoda poput unutarnje i vanjske stolarije, keramike i hrastovog parketa tvrtke Bjelin. - zaključio je arhitekt.

 

U stanove u svetom Filip i Jakovu postavljen je COUNTRY PLUS Parket Hrast 3-strip (gl10) OP (2200x200x14,5). Bjelin parketi dolaze u više klasa i vrsta završnih obrada. Troslojni parket sa „5G klik sistemom” jednostavno se postavlja, ne treba ga brusiti niti lakirati, a pogodni su i za podno grijanje. Ostale nezanemarive karakteristike su i kvaliteta, trajnost, veća dimenzijska stabilnost, rokovi isporuke i izvedbe te estetske karakteristike, doznali smo od predstavnika tvrtke Bjelin.

 

Zadovoljni stanari

 

Zavirili smo u stan obitelji Škara, koji su nam ispričali kako su jako zadovoljni sa stanom, posebice blizinom dječjih soba, gdje njihovi najmlađi već samostalno spavaju čitavu noć. Hrastov parket proteže se kroz čitav interijer, izuzev kuhinje i sanitarnih prostorija, a vlasnici navode da su parket jednostavno uklopili sa ostalim namještajem te da su zadovoljni toplinom i estetikom koje ostavlja u prostoru.