tr?id=1052675661447439&ev=PageView&noscript=1 Važnost hortikulture kod uređenja kuće za odmor

11 godina s Vama!

Važnost hortikulture kod uređenja kuće za odmor

Foto: Davor Dragičević
Kako kvalitetno urediti okoliš kuće za najam?

Kako bi lakše osvojile potencijalne goste, kuće za odmor, često su opremljene brojnim dodatnim sadržajima, a velika pozornost pridaje se uređenju okoliša i zelenim površinama. Donosimo priču o uređenju kuće za odmor, naziva Vila Qurecus, smještene u Briševu, pokraj Zadra, gdje su se arhitektura i uređenje interijera uskladili sa uređenjem okućnice. Za izvođenje hortikulturnih radova zaslužna je tvrtka Eurogarden, a svoju viziju uređenja s nama su podijelili investitor Ivan Milin te krajobrazna arhitektica Antonela Zrilić.

 

Minimalistička i moderna arhitektura povezuje 3 objekta

 

Na ukupno 400 kvadrata stambenog prostora smjestili su se glavni objekt, pomoćni objekt te ljetnikovac. Arhitektura vile je minimalistička i moderna, prevladavaju svijetle nijanse u skladu s mediteranskim podnebljem, bijela fasada te boja bijele kave na pločicama oko bazena.

-Autorica arhitektonskog projekta i dizajna interijera Vile Quercus je arhitektica Nina Ninčević iz Studija Arhitektura Plus. Dugo smo radili na projektu i moram reći da sam jako zadovoljan konačnim rezultatom. Ideja je bila postići minimalizam, funkcionalnost, eleganciju i notu luksuza, koji povezuju sva tri objekta.-ispričao je investitor.

 

Ureenje_okunice_Vila_Quercus_06 Važnost hortikulture kod uređenja kuće za odmor

 

Podrum pomoćnog objekta skriva igraonicu sa biljarom, stolnim nogometom, pikadom i playstationom, a zanimljiv detalj je i vinoteka sa šankom za ljubitelje vina.

-Ljetnikovac sa kaminom, ljetnom kuhinjom, velikim stolom za druženje i blagovanje i otvorenim pogledom na bazen i jacuzzi u praksi je centralno mjesto u vili, tu gosti naviše obitavaju i druže se.-nastavio je investitor.

 

Ureenje_okunice_Vila_Quercus_11 Važnost hortikulture kod uređenja kuće za odmor

 

Ureenje_okunice_Vila_Quercus_02 Važnost hortikulture kod uređenja kuće za odmor

 

Interijer bogat detaljima, ali s mjerom

 

Dojam luksuza i elegancije u interijeru postignut je kombiniranjem tamnijih, zagasitijih tonova kako namještaja tako i podnih i zidnih obloga, kombinacijom različitih tekstura te prisutnošću drvenog dekora. Rasvjeta je razigrana i dolazi u raznim oblicima od jednostavne ugradbene rasvjete ili reflektora preko raznolikih visilica do lustera neobičnih oblika. Za završni dojam zidovi su „odjeveni” u zidne tapete ili ih krase šarene apstraktne slike. Generalno govoreći riječ je o interijeru bogatom detaljima, ali s mjerom. Prostor je jednostavnim linijama ipak zadržao minimalizam, urednost, funkcionalnost i prozračnost.

 

Ureenje_okunice_Vila_Quercus_22 Važnost hortikulture kod uređenja kuće za odmor

 

Ureenje_okunice_Vila_Quercus_13 Važnost hortikulture kod uređenja kuće za odmor

 

Otvorene vizure, veliki travnjak i stablašice za uređenje okućnice

 

Okućnica se prostire na otprilike 2000 kvadrata, površinom dominira travnjak, uz većinom autohtona mediteranska stabla. Za krajobrazno uređenje vile zajedničkim snagama zaslužni su krajobrazna arhitektica Antonela Zrilić te investitor Ivan Milin.

-Glavna ideja je bila da sve bude razvedeno, lijepo i ugodno oku, otvoreno i funkcionalno, da se na terenu može nesmetano uživati, kretati, igrati nogomet i slično.- objasnio je investitor.

-Vilu Quercus okružuje velika parcela, koja pruža velike mogućnosti. Dodatno, investitor je uočio ljepotu vanjskog okruženja, koje nije bilo potrebno skrivati, već otvoriti vizure i povezati priču vile i njenog pripadajućeg okoliša sa vanjskim okruženjem.

 

Ureenje_okunice_Vila_Quercus_10 Važnost hortikulture kod uređenja kuće za odmor

 

Otvorili smo cijelu priču, poštujući dizajn interijera te jednostavnu i modernu arhitekturu vile. U kompoziciju se izvrsno uklapa dizajn vrta, koji je nepretenciozan i vrlo jednostavan, igra se volumenima i kombinira nekoliko različitih, većinom autohtonih vrsta biljaka uz dodatak palmi oko bazena, koje su obogatile prostor i dale mu notu luksuza.

Dosta pažnje je posvećeno stablašicama, jer se uvidjela potreba za hladom. Gosti će potražiti intimu i utočište na ležaljci pod stablima ili će se najmlađi igrati na dječjem igralištu gdje smo također sadili stabla. -ispričala je krajobrazna arhitektica.

Autohtoni mediteranski štih postignut je sadnjom španjolskih maslina starosti otprilike 500 godina, stablima hrasta crnike, sterilnim murvama, borom pinije te čempresom leylandi, a za malo boje i raskoši u vrtu, uz već spomenute palme, zaslužna su stabla magnolie te cvijetnog drva lagerstoemie.

 

Ureenje_okunice_Vila_Quercus_05 Važnost hortikulture kod uređenja kuće za odmor

 

Da bi vrt poprimio svoj konačni izgled mora proći izvjesno vrijeme u kojem se očekuje rast stablašica i širenje krošnji koje će tada, uz ljepotu, pružati i užitak u dubokoj hladovini.

Prema riječima krajobrazne arhitektice, radi se o jednoj jako skladnoj priči, gdje su se arhitektura i krajobrazna arhitektura pomirile sa kompletnim okolišem koji ih okružuje.

 

Eurogarden izvodio sve hortikulturne radove

 

Ideju krajobraznog uređenja Ville Quercus od samog početka realizirala je tvrtka Eurogarden izradivši projekt hortikulture. Također, bili su zaduženi za unos plodne rahle zemlje, nabavu, dopremu i sadnju svog biljnog materijala te velikog travnjaka površine 1250 m2. Kako bi se olakšalo održavanje okućnice ugrađen je najmoderniji sustav automatskog navodnjavanja svjetskog proizvođača Rain Bird.

Rain Bird je razvio paletu standardnih i specijaliziranih uređaja, koji će zadovoljiti sve potrebe u navodnjavanju. Sustav za automatsko navodnjavanje temelji se na zajedničkom radu rasprskivača, programatora, senzora, cijevi i elektromagnetskih ventila. Pažljivo isplaniran, stručno i ispravno ugrađen te propisno održavan sustav za navodnjavanje osigurat će racionalnu upotrebu vode.

 

Ureenje_okunice_Vila_Quercus_15 Važnost hortikulture kod uređenja kuće za odmor

 

Djelatnici Eurogardena za vas će predvidjeti prikladne prokope i prodore za cijevi, paziti da se omogući dovoljan pritisak za ispravan rad sustava, na temelju biljnog materijala odrediti koji vam uređaji trebaju, pravilno rasporediti rasprskivače kako bi se omogućilo ravnomjerno kišenje, predvidjeti buduća proširenja sustava te osigurati detaljne informacije o radu i održavanju sustava.

 

Ureenje_okunice_Vila_Quercus_20 Važnost hortikulture kod uređenja kuće za odmor

 

Sve za uređenje okoliša ili zelenih površina

 

Na listu kvalitetnih referentnih projekata Eurogarden je upisao već popriličan broj projekata, a naglasit ćemo krajobrazno uređenje šetnice Muraj, zabavnog Parka Mirnovec te putničke luke Gaženica, a iz Eurogardena poručuju da su dobra priprema i organizacija ključ za svaki uspješan projekt i prethode svim njihovim projektima bez obzira na veličinu.

U Eurogardenu možete potražiti savjete te sve usluge, radove i materijal za uređenje okoliša ili zelenih površina, izradu idejnih rješenja i projekata za vaš okoliš, iskop i odvoz materijala, dobavu i dopremanje zemlje, biljnog materijala i travnjaka te održavanje zelenih površina nakon sadnje.

Nadalje možete im se obratiti i za planiranje, ugradnju i održavanje sustava za navodnjavanje, zaštitu bilja od bolesti i nametnika, rezidbu te stručno rušenje stabala.