tr?id=1052675661447439&ev=PageView&noscript=1 RESTORAN U BOROVOJ ŠUMI

11 godina s Vama!


RESTORAN U BOROVOJ ŠUMI

Pine Beach Resort
Foto: Tamas Bujnovszky
Projekt Restorana i kuhinje u sklopu PINE BEACH RESORTA, arhitekata Dražena Juračića i Jelene Skorup i suradnika, jedan je od radova nominiranih za nagradu “Bernardo Bernardi” Udruženja hrvatskih arhitekata za najuspješnije ostvarenje na području oblikovanja i unutrašnjeg uređenja za 2015. godinu.
Oblikovanje ogromna, prevelika restorana za 1 500 gostiju, u all inclusive resortu, otvaralo je dva ozbiljna problema. Prvi je bio u predodređenosti oblika zgrade. Gradilište je bilo ograničeno na čistinu nastalu rušenjem zastarjelih servisnih zgrada okruženih šumom alepskog bora. Radilo se o dugačkom pravokutniku s tri tanka izdanka na stražnjoj strani. Bili su jedva dovoljni za zgradu od 5.000 m². Ravna pravilna forma preostala je jedinom mogućnosti da prirodno tlo ostane netaknuto i svi borovi sačuvani.

001-1 RESTORAN U BOROVOJ ŠUMI

10-1 RESTORAN U BOROVOJ ŠUMI

3-2 RESTORAN U BOROVOJ ŠUMI

7-2 RESTORAN U BOROVOJ ŠUMI

Još je složeniji bio drugi problem: semantički. Kako artikulirati građevinu koja se sastoji od golema trijema od 2.200m² koji okružuje restoran, višenamjensku dvoranu (za vjenčanja, bankete, sastanke) i industrijsku visoko tehnološku kuhinju? Kako formulirati megastrukturu u čistoj prirodi?

Rješenje je bilo u projektiranju artefakta koji je simulakrum; i to ne mediteranskih trjemova i sjenica, nego okolne šume alepskog bora. Da bi se napravila takva predstava trebalo je oblikovati konstrukciju koja podsjeća na stabla, otvoriti dugačke poglede pod njenim krošnjama, stvoriti duboke sjene i blještave čistine, pustiti da se pod povjetarcem nišu grane od lampiona i žica; obojati nebeskim, boksitnim zemljanim, i sivim stjenovitim, i skalama tonova mediteranskog zelenila.

9-1 RESTORAN U BOROVOJ ŠUMI

tlocrt RESTORAN U BOROVOJ ŠUMI
Tlocrt

presjeci-i-procelja RESTORAN U BOROVOJ ŠUMI
Presjeci, pročelja

Materijalizacija je dosljedna, također neorganička, izvezena na potki inženjerske logike nošenja i tehnologije proizvodnje.
Razloga za izlaganje ima nekoliko: od nastavljanja formativnih osobina zagrebačke škole suspregnutosti i odmjerenosti, do prikazivanja izvornosti djela koje se nije moglo poslužiti poznatim uzorcima jer je rješavalo unikatan problem.

AUTORI: Dražen Juračić & Jelena Skorup / ARIES
projekt, vođenje, nadzor:
arhitektura, unutarnje uređenje, namještaj, rasvjeta, murali

SURADNICI:
Arhitektura:
Marija Grković, dipl.ing.arh,
Goran Potušek, dipl.ing.arh.
Dean Živičnjak, dipl.ing.arh.
Sanija Kulić, bacc.oec.
Projektant konstrukcije: Mladen Meštrović, dipl.ing.građ.
Projektant instalacija: Antonio Buča, dipl.ing.stoj.
Fotograf: Tamas Bujnovszky 

INVESTITOR: PINE BEACH RESORT PAKOSTANE

IZVOĐAČ: Krekić-Avangard d.o.o.

GODINA IZGRADNJE: 2013.- 2015.

Izvor: DAZ