tr?id=1052675661447439&ev=PageView&noscript=1 Prije krize Hrvati kupovali dvostruko više nekretnina

11 godina s Vama!

Prije krize Hrvati kupovali dvostruko više nekretnina

„Cijene nekretnina u odnosu na pred krizno razdoblje smanjene su za 30 posto“, rekao je predsjednik Udruženja poslovanja nekretninama pri HGK Dubravko Ranilović na Okruglom stolu drugoga dana 25. Foruma poslovanja nekretnina i dodao kako smo prije krize kupovali 120 posto više nekretnina.

Na Forumu je održan okrugli stol na temu mogućnosti rada hrvatskih agencija na kojemu su sudjelovali predstavnici strukovnih grupa poslovanja nekretninama pri županijskim komorama. „Osam godina za redom pada promet nekretnina u Hrvatskoj“, rekao je Ranilović i dodao kako se trenutno u Zagrebu gradi 1400 stanova te da je to brojka koja potvrđuje stabilizaciju tržišta u gradovima, dok tržište nekretnina nastavlja padati u ruralnim dijelovima Hrvatske.

Zaključeno je da Dalmacija i Istra bilježe pozitivne trendove u poslovanju nekretninama, cijene su stabilne, a najtraženiji su apartmani i manji stanovi. Slavonsko tržište bilježi pad nekretnina, a velik problem stvara odlazak mladih iz tih dijelova Hrvatske. U Slavoniji se najviše prodaju mali stanovi jer je novac limitirajući faktor koji uvjetuje kupnju. U Gorskom kotaru najtraženije su kuće za odmor. Rečeno je da i okolica Zagreba bilježi porast prodaje u 2015. godini. „Ako je ovo kriza neka vječno traje“, rekao je direktor Opereta nekretnina Borislav Vujović i naglasio kako je danas velika diferencijacija starih i novih stanova i da kvalitetna novogradnja drži cijenu.

„Cilj zaštite potrošača u EU je bolje funkcioniranje jedinstvenog tržišta kao jednog od temelja EU“, kazala je voditeljica Službe za zaštitu potrošača Ministarstava gospodarstva Đema Bartulović koja je govorila o zaštiti potrošača i tržištu nekretnina te podsjetila da je Zakon o alternativnom rješavanju potrošačkih sporova u proceduri Hrvatskog sabora te da će se zahvaljujući njemu potrošački sporovi rješavati jednostavnije, brže i bez velikih troškova. „Registar „ne zovi” potpisan je od strane ministra i očekuje se njegova primjena do kraja godine”, rekla je Bartulović te objasnila kako će registar zaštititi potrošaće od neželjenih poziva raznih trgovaca.


Član uprave BDO Savjetovanje Roko Vodopija predstavio je perforance managment i njegovu primjenu u poslovanju nekretninama te je kazao kako u većem broju slučajeva management jasnu viziju kako poboljšati poslovanje. „Raskorak između plana i operativnog rada te nejasna odgovornost rukovoditelja su ključni razlozi neuspjeha i prava vrijednost dolazi iz načina na koji management usmjerava, usklađuje i prati ispunjenje ključnih aktivnosti,“ rekao je Vodopija te rastumačio na koji način strukturirani pristup performance managementu povećava izglede za uspjeh. Direktorica tvrtke Gendar Marija Novak-Ištok predstavila je temu kako biti uvjerljiviji u posredovanju nekretninama i klijentima postati prirodno prvi odabir. Novak-Ištok je govorila o tome kako postati uvjerljiviji u svom nastupu prema potencijalnim klijentima, kako ih navesti na željene akcije i zaključke te koje strategije i tehnike uvjeravanja primijeniti. „Prije svega moramo uvjeriti sami sebe da smo upravo mi, naša agencija i naša ponuda ono najbolje za konkretnog klijenta“, poručila je Novak-Ištok.

 „Ciljevi znakova kvalitete Hrvatska kvaliteta i Izvorno hrvatsko su stvaranje povjerenja i odanosti kupaca proizvodima i uslugama koji su nosioci znakova Hrvatska kvaliteta i Izvorno hrvatsko, s ciljem jačanja nacionalne svijesti o vlastitim proizvodima i uslugama utemeljenima na znanju i tradiciji“ rekla je Anamaria Stipetić Vukadin iz Odjela za upravljanje kvalitetom HGK dodavši kako znakovi stvaraju prepoznatljivi domaći proizvodi i usluge koji svojom kvalitetom pridonose razvoju gospodarstva i promiču ga na domaćem i svjetskom tržištu.

„Nove tehnologije mijenjaju način poslovanja“, rekao je član uprave Perpetuum Mobile Ivo Špigel koji je predstavio nove tehnologije i njihovu primjenu u gospodarstvu s naglaskom na djelatnost poslovanja nekretninama. Predstavnik Udruženja osiguravatelja pri HGK Gordan Kos govorio je o osiguranju profesionalne odgovornosti posrednika u prometu nekretnina, dok je voditelj Službe za financijske institucije i financijsko posredovanje Ministarstva financija Željko Sarić održao predavanje na temu provođenja mjera za sprječavanje pranja novca i financiranja terorizma kod posrednika u prometu nekretnina. 

Publisher:
gradimozadar.hr