tr?id=1052675661447439&ev=PageView&noscript=1 Promet nekretnina u stagnaciji

11 godina s Vama!

Promet nekretnina u stagnaciji

Foto: gradimozadar.hr, HGK
Na 25. forumu nekretnina u Zadru zaključeno je kako je broj stranih vlasnika nekretnina u porastu - Slovenci i Nijemci vlasnici su najvećeg broja hrvatskih nekretnina, a porast ruskih vlasnika povećan je za rekordnih 438%

„Tržište i cijene nekretnina u Hrvatskoj još uvijek su u fazi stabiliziranja, a za bitnije pomake neophodna su pozitivnija kretanja na tržištu rada i dovršetak procesa razduživanja stanovništva“, rekao je potpredsjednik HGK za turizam, trgovinu i financije Josip Zaher, na 25. Forumu poslovanja nekretninama, dodavši kako su prosječne cijene nekretnina u RH za 2015. godinu u cjelini smanjene za gotovo 3 posto, dok istovremeno cijene stambenih nekretnina u Europskoj uniji rastu.

Na Forumu se raspravljalo i o uvođenju poreza na nekretnine kojemu prema mišljenju HGK treba pristupiti vrlo oprezno i u proces donošenja Zakona uključiti struku kako bi se kvalitetno sagledale i predvidjele sve pozitivne i negativne posljedice takvog poreza. „Negativne posljedice uvođenja poreza na nekretnine mogle bi loše utjecati na većinu građana, a posljedično i na cijelo gospodarstvo“, poručio je Zaher. 
Josip_Zaher_1_Medium Promet nekretnina u stagnaciji

Zaključeno je kako je promet nekretnina u stagnaciji te se već nekoliko godina kreće na razini oko 180 000 jedinica. Zamjetan je pad trgovine građevinskim i poljoprivrednim zemljištem. Broj stranih vlasnika nekretnina u blagom je porastu, a Slovenci i Nijemci posjeduju najviše hrvatskih nekretnina. U prošloj godini, ruski državljani bilježe najveći rast među stranim kupcima nekretnina u RH i to za 438 posto u odnosu na 2014.

25._forum_nekretnina Promet nekretnina u stagnaciji

„U ovom trenutku u pripremi su izmjene i dopune Zakona o gradnji paralelno s izmjenama i dopunama Zakona o izvlaštenju i određivanju naknade, čime bi se znatno ubrzao i pojednostavio proces provedbe postupka izvlaštenja, izdavanja građevinske i uporabne dozvole kroz sustav eDozvola kojim će se dozvole učitavati kao digitalni zapisi s digitalnim potpisom“, rekao je pomoćnik ministra graditeljstva i prostornog uređenja Milan Rezo dodavši da u ovom trenutku Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja provodi analizu provedbe Zakona o gradnji, Zakona o prostornom uređenju i Zakona o građevinskoj inspekciji te da su za potpunu digitalizaciju u pripremi izmjene i dopune Pravilnika o sadržaju i izgledu idejnih i glavnih projekta. Rezo je podsjetio na projekt „eNekretnine“ koji će uskoro sadržavati evidenciju prometa nekretnina i evidencije prijava javnobilježničke komore. „Osnovni su preduvjeti za ostvarivanje i funkcioniranje sustava procjene nekretnina na tržišnoj osnovi ažurni i potpuni upisnici podataka, vođeni i strukturirani na način primjeran elektroničkoj obradi podataka“, kazao je Rezo.

Suradnik gradimozadar.hr portala, sudski vještak Vladimir Macan osvrnuo se na najnoviju izmjenu zakona, upitavši pomoćnika ministra Milana Rezu kako to da se u Hrvatskoj izmjena zakona dogodila u samo tri dana, dok se u Sloveniji taj isti zakon mijenjao 7 godina? Na što je gospodin Rezo odgovorio kako je istina da je zakon brzinski donesen što ne znači da nije podložan daljnjim izmjenama.
25._forum_nekretnina_Zadar Promet nekretnina u stagnaciji

„Povezivanje sustava Porezne uprave sa sustavom javnih bilježnika dodatni je korak u osiguranju nadzora nad pravovremenom prijavom nastanka porezne obveze“, rekla je zamjenica ravnatelja Porezne uprave Marijana Vuraić Kudeljan. „Porezna uprava osnovala je radnu skupinu koja analizira porezni sustav, a produkt rada očekujemo krajem lipnja“ poručila je Vuraić Kudeljan te napomenula kako će biti predložene i izmjene poreznog sustava. „Porez na nekretnine u ovom trenutku ide kao supstitut komunalnoj naknadi,“ kazala je Vuraić Kudeljan.

Inače, u proteklih devet godina kontinuirano se povećava stručni kadar u ovoj djelatnosti pa je tako do danas stručni ispit za agente položilo gotovo 3000 osoba, a na tržištu djeluje 829 pravnih i fizičkih osoba – posrednika u prometu nekretninama. Forum poslovanja nekretninama tradicionalno je godišnje okupljanje svih subjekata koji sudjeluju u poslovanju nekretninama, koje već 20 godina organizira Udruženje poslovanja nekretninama pri HGK. 

Publisher:
gradimozadar.hr