tr?id=1052675661447439&ev=PageView&noscript=1 Projekti energetske učinkovitosti Grada Zadra prezentirani studentima

11 godina s Vama!

Projekti energetske učinkovitosti Grada Zadra prezentirani studentima

Foto: grad Zadar
Projekti energetske učinkovitosti Grada Zadra prezentirani studentima magistarskog programa Tehničkog fakulteta u Beču
Studenti magistarskog programa Obnovljivi izvori energije u središnjoj i istočnoj Europi Tehničkog fakulteta u Beču (TUW) i EnergiePark Brueck am Muer u sklopu svog studijskog putovanja posjetili su  Grad Zadar kao primjer dobre prakse i osviještene zajednice.
U studijskom putovanju sudjelovalo je 13 studenata iz Kanade, Japana, Vijetnama, Kolumbije, Austrije, Bugarske, Tunisa, Iraka, Rumunjske i Indije, i dr.sc. Biljana Kulišić iz Energetskog Instituta Hrvoje Požar, koja već godinama predaje na Tehničkom fakultetu u Beču.

unnamed%20(1) Projekti energetske učinkovitosti Grada Zadra prezentirani studentima

Tom prigodom pozdravio ih je zamjenik gradonačelnika Grada Zadra Ivica Vlakić, nakon čega je Ana Bajlo, voditeljica Odsjeka za energetsku učinkovitost iz Upravnog odjela za prostorno uređenje i graditeljstvo prikazala opsežan portfelj projekata i aktivnosti Grada Zadra na području implementacije projekata obnovljivih izvora energije i energetske učinkovitosti. Ive Surić, stručni suradnik za energetiku u Agenciji za razvoj Zadarske županije ZADRA NOVA-e, predstavio je projekte ZADRA NOVA-e iz područja energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora energije kao što su: REPUBLIC med (REtrofitting PUBLic spaces in Inteligent MEDiterranean Cities), BLUENE med (BLUe ENErgy for the Mediterraneani) i CB-GREEN (Cross-Border – Green, Renewable & Energy Efficiency Network). Nakon prezentiranih projekata studenti su posjetili instalaciju Pozdrav Suncu i Morske orgulje koje im je predstavio arhitekt Ivan Kujundžić, suradnik autora nagrađenih zadarskih atrakcija Nikole Bašića iz tvrtke MARINAPROJEKT d.o.o.

DSC07944%20(002) Projekti energetske učinkovitosti Grada Zadra prezentirani studentima

Koncept magistarskog programa podrazumijeva odabir nekoliko zemalja iz središnje i istočne Europe u kojima će studenti upoznati primjere dobre prakse iz područja obnovljivih izvora energije. Ove godine studenti su za svoje studijsko putovanje odabrali Hrvatsku, Sloveniju, Srbiju i Albaniju kao zemlje od njihovog posebnog interesa.
U sklopu posjeta Hrvatskoj, osim Zadra obišli su i primjere dobre prakse u korištenju energije iz biomase: bioplinsko postrojenje Gradec snage 2 MWe i kogeneraciju na drvnu sječku Lika Energo Eko u Udbini snage 1 MWe iz koje se koristi toplinska energija za proizvodnju peleta.
Publisher:
gradimozadar.hr