tr?id=1052675661447439&ev=PageView&noscript=1 URBANE INTERVENCIJE - Javni gradski prostori

10 godina s Vama!

URBANE INTERVENCIJE - Javni gradski prostori

Javni gradski prostori neophodni su dio svakog grada kao mjesto komunikacije, susreta, zadržavanja i druženja, te stvaraju snažnu urbanu sliku, karakter i identitet grada.
Arhitektura plus

Ubrzanim širenjem gradova te pojačanom izgradnjom trgovačkih centara dolazi do zapuštanja i obezvrijeđivanja javnih gradskih prostora ili do njihove uzurpacije za potrebe privatnih interesa te za parkirališne površine. Javni prostor izložen je degradaciji, te zahtijeva valorizaciju i rekvalifikaciju.

U svijetu se posljednjih godina razvija pozitivan trend urbanih intervencija u tkivu grada kojima je cilj poboljšati život stanovnika kroz projekte javnih prostora u malom mjerilu. Rehabilitacijom i oplemenjivanjem neartikuliranih prostora koje su građani do tad izbjegavali ili su “zjapili” prazni i neiskorišteni, stvaraju se nove slike grada koje čine njegovu osobnost. Cilj ovakvih akcija je detektirati specifičan problem te minimalnim intervencijama s minimalnim budžetom izvesti zanimljivo rješenje. 

Grupe aktivista (studenti, arhitekti, umjetnici, građani,...) predstavljaju novu generaciju kreativne snage koja najčešće djeluje u multidisciplinarnim timovima u bitci za grad i javne prostore. Neki od tih skupina i projekata su  “Akupunktura grada“  (projekt “Sekcije mladih” Društva arhitekata Zagreba) koji se dosad održao u Zagrebu, Splitu, Sarajevu, Skoplju i Beogradu, “Gerilsko vrtlarenje” (“Guerrilla gardening“), “Hakiraj svoj grad” (“Hack Your City“, LA), “Gradske intervencije “(“City interventions“, Bratislava). Takve intervencije na inovativan način preko noći pretvaraju javne površine u male povrtnjake, autobusne stanice dobivaju ljuljačke, telefonske govornice postaju knjižnice, a recikliranjem već korištenih predmeta stvara se zaštita od sunca.

Guerrilla_gardening._Pavement-to-parks URBANE INTERVENCIJE - Javni gradski prostori

Grad Zadar pokrenuo se u smislu uređenja javnih prostora pa je tako u zadnjih nekoliko godina obnovljeno i uređeno nekoliko javnih gradskih površina kao što su Poljana pape Ivana Pavla II., Trg Petra Zoranića, Pozdrav Suncu. Nedavno je završen i Natječaj za izradu idejnog urbanističko-arhitektonskog rješenja uređenja bastiona Citadela u Zadru, prostora koji je već godinama nazasluženo zanemaren i zapušten. Prostora poput Citadele u Zadru je mnogo, od prostora kompleksa bivših vojarni na širem području grada, do malih “rupa” u blokovima Poluotoka. Studenti Arhitektonskog fakulteta u Zagrebu pod vodstvom prof. dr. sc. Tihomira Jukića u sklopu radionice na fakultetu bavili su se reafirmacijom zadarskog poluotoka, te mapiranjem neuređenih i zanemarenih prostora. Njihova studija izvrsna je podloga za daljnje promišljanje prostora  gradske jezgre.

Prostori na Poluotoku sve se više podređuju turistima, dok njegovi stalni korisnici ostaju zakinuti za javne prostore i sadržaje. Minimalnim intervencijama u javnim gradskim prostorima  podigla bi se razina života u staroj gradskoj jezgri i smanjilo iseljavanje stanovnika. 

Javni gradski prostori zajedničko su dobro, a bitka za njihovu reafirmaciju i rekvalifikaciju jedna je od glavnih zadataka današnjice. Publisher:
gradimozadar.hr