tr?id=1052675661447439&ev=PageView&noscript=1 PANONSKI DRVNI CENTAR DOBIO I 'ZELENI KROV'

11 godina s Vama!

PANONSKI DRVNI CENTAR DOBIO I

Panonski drvni centar
Foto: EDIC Virovitica
Poticanje i unapređenje industrijske proizvodnje u Virovitičko-podravskoj županiji nije mala, a ni nova stvar. Dokazano je to kroz najrazličitije inicirane i realizirane projekte, a kojima se pruža konstantna podrška industrijskim granama koje su ovoj županiji značajne – drvna industrija, proizvodnja keramičkih pločica, poljoprivredna proizvodnja.
U samom srcu županije, u poslovnoj zoni grada Virovitice, srcem drvne industrije Hrvatske uskoro će postati 'Panonski drvni centar kompetencija'. Virovitičko-podravska županija projekt je premijerno predstavila 2014. godine, a ovih dana je u završnom opremanju, jer je otvorenje predviđeno za tri mjeseca. Centar će imati opremljen proizvodni pogon i foto studio, laboratorij za ispitivanje namještaja te stručne ljude, a tu će biti i višenamjenski prostor za prezentacije, istraživanje i razvoj.


panonski_drvni_centar_4 PANONSKI DRVNI CENTAR DOBIO I 'ZELENI KROV'

Posebnosti Centra svakako su u specifičnosti koncepta i konstruktivnog oblikovanja kompleksa s naglaskom na pametnu & održivu gradnju uz poštivanje ekoloških standarda i doprinos energetskoj učinkovitosti, a izvedeno je to kroz parkirni prostor natkriven sunčanom elektranom i zanimljivim 'zelenim krovom'. Konstrukcija tog ravnog krova izvedena je najkvalitetnijim rješenjem i izborom supstrata posebnog sastava, te uz proveden sustav drenaže, sabiranja te pohranjivanja oborinske vode u posebnom spremniku što omogućuje korištenje i ponovno navodnjavanja zelenih površina.

Znanstveni partneri Centra su Šumarski fakultet i Institut Ruđer Bošković, a podršku drvoprerađivačkom sektoru u županiji, Hrvatskoj, ali i u regiji i to u svim fazama razvoja proizvoda od drva pružat će produkt dizajneri u inovacijskoj tvornici Centra, gdje će bilo koja kreativna ideja moći zaživjeti kao prototip novog proizvoda od drva. Pridonijet će tome i prilika za edukacije i osposobljavanje za rad u tehnološki moderno opremljenoj tvornici Centra gdje će biti instaliran 3D skener i jedan od najmodernijih CNC strojeva, koji se trenutno mogu naći na tržištu.
99% vrijednosti projekta 'Panonski drvni centar kompetencija' sufinancira Europska unija, a razliku od 1% Virovitičko-podravska županija.


Panonski_drvni_centar_2 PANONSKI DRVNI CENTAR DOBIO I 'ZELENI KROV'

Prepoznavanjem potencijala i na ovaj način, kroz sve aktivnosti i mogućnosti 'Panonskog drvnog centra kompetencija', industrijska proizvodnja u Hrvatskoj dobiva novi poticaj i nove perspektive.
Za sve dodatne informacije o projektu i Centru možete posjetiti službene web stranice Drvnog klastera Virovitičko-podravske županije www.viridis.hr, kao i web Agencije za regionalni razvoj Virovitičko-podravske županije http://ravidra.hr te stranice Virovitičko-podravske županije www.vpz.hr

'Panonski drvni centar kompetencija' je među prvim projektima koji će biti realizirani iz Strukturnih fondova EU u okviru Poziva za dostavu projektnih prijava 'Shema bespovratnih sredstava za poslovnu infrastrukturu' iz Operativnog programa Regionalna konkurentnost. 


Publisher:
gradimozadar.hr