tr?id=1052675661447439&ev=PageView&noscript=1 U tijeku je energetska obnova škola i vrtića uz pomoć EU sredstava

11 godina s Vama!

U tijeku je energetska obnova škola i vrtića uz pomoć EU sredstava

Foto: MRRFEU
U Republici Hrvatskoj, osim energetske obnove obiteljskih kuća i stambenih zgrada, prepoznata je velika potreba za energetskom obnovom javnih zgrada, a posebno javnih ustanova koje obavljaju djelatnost odgoja i obrazovanja.
Održivo korištenje energije, poboljšanje energetske učinkovitosti i smanjenje emisije stakleničkih plinova prioriteti su koje u okviru kohezijske politike financira Europska unija.  Projektima energetske obnove i korištenja obnovljivih izvora cilj je ostvariti velike uštede energije, a količinu ispuštanja CO2 u atmosferu smanjiti za 20 % do 80 %.

U tu svrhu nedavno su provedeni EU natječaji za pilot projekte izrade projektne dokumentacije energetske obnove kao i za same radove energetske obnove odgojno-obrazovnih ustanova.

Na oba natječaja pristiglo je oko 400 projektnih prijedloga koji se natječu za gotovo 60 milijuna kuna. Do sada su donesene 102 Odluke o financiranju, a potpisano je i 70 Ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava iz Europskog fonda za regionalni razvoj te Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

Temeljem spomenutih natječaja, 80-ak dječjih vrtića, osnovnih i srednjih škola te učeničkih domova izradit će projektnu dokumentaciju za energetsku obnovu svojih zgrada, za što će im biti dodijeljeno 100 % bespovratnih sredstava u ukupnom iznosu od 9,5 milijuna kuna. Jednako tako, za 30-ak odgojno-obrazovnih javnih ustanova sa 70% do 95% bespovratnih sredstava, ovisno o indeksu razvijenosti, sufinancirat će se sami radovi energetske obnove u ukupnom iznosu od 50 milijuna kuna.

Ministar regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Tomislav Tolušić izrazio je zadovoljstvo dosadašnjim tijekom provedbe energetske obnove odgojno-obrazovnih ustanova i naglasio: „Uz pomoć EU sredstava djeca u vrtićima i u školama dobit će bolje uvjete za odgoj i obrazovanje, a same ustanove uštedjet će velike novce koje će umjesto na plaćanje režija moći preusmjeriti na podizanje kvalitete svojih usluga“.

Osnovna škola Nikola Tesla u Rijeci koja djeluje u zgradi izgrađenoj 1934. godine prošla je na natječaju za energetsku obnovu. Školu pohađa 525 djece u 24 odjeljenja i jedna je od najvećih osnovnih škola na području grada Rijeke. Projekt energetske obnove zgrade škole, koja uz radove uključuje i stručni nadzor te energetski certifikat nakon obnove, iznosi nešto više od 7 milijuna kuna od čega se 70% prihvatljivih troškova sufinancira bespovratnim sredstvima. Prema projektu, nakon energetske obnove očekuje se ušteda u potrošnji energije od čak 47%. Energetski razred postojeće zgrade je C, a nakon obnove zgrada će biti energetski razred B. Završetak radova na zgradi škole očekuje se u rujnu ove godine.
Publisher:
gradimozadar.hr