tr?id=1052675661447439&ev=PageView&noscript=1 IGRA U OTVORENOM PROSTORU - MEĐUNARODNI SKUP KOJI JE POBUDIO INTERES JAVNOSTI I STRUKE

11 godina s Vama!

IGRA U OTVORENOM PROSTORU - MEĐUNARODNI SKUP KOJI JE POBUDIO INTERES JAVNOSTI I STRUKE

Igra u otvorenom prostoru
Foto: HDKA
Međunarodni stručni skup „Igra u otvorenom prostoru“ – jedinstven je međunarodni stručni interdisciplinarni skup posvećen edukaciji i poticanju dijaloga među stručnjacima koji kreiraju prostor za djecu - održan je 11. listopada 2016., u Zagrebu, u organizaciji Hrvatskog društva krajobraznih arhitekata (HDKA).
Skup je pobudio iznimno zanimanje stručnjaka i javnosti, a posjetilo ga je oko 300 posjetitelja. Skup je održan iz želje za podizanjem svijesti o problemu i potrebama djece danas i u budućnosti. S tim u cilju okupljena je skupina različitih stručnjaka koji su svoj život posvetili pronalaženju što kvalitetnijih metoda za stvaranje zdravog društva; rješenjima za planiranje, oblikovanje i održavanje prostora za igru. Skup je održan pod pokroviteljstvom Predsjednice Republike Hrvatske zatim Grada Zagreba te Ministarstva zdravlja, Ministarstva socijalne politike i mladih i Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja.

Skup je otvorio predsjednik HDKA, gdin. Mario Jukić, koji se zahvalio svim visokim uzvanicima i polaznicama te je naglasio da se mora promijeniti pristup u promišljanjima oblikovanja prostora za djecu te naglasio važnost interdisciplinarnosti u pronalasku rješenja u stvaranju takvih prostora.

Mario_Juki_predsjednik_HDKA IGRA U OTVORENOM PROSTORU - MEĐUNARODNI SKUP KOJI JE POBUDIO INTERES JAVNOSTI I STRUKE
Uvodnu riječ održali su i predstavnici suorganizatora, gđa. Snježana Turalija, izvršna direktorica Hrvatskog savjeta za zelenu gradnju, koja je iskazala svoju veliku potporu Hrvatskom društvu krajobraznih arhitekata i koja je naglasila da suradnja između dvije institucije traje već jako dugo te da su zajedničkim snagama generirali iznimno kvalitetne i uspješne projekte.

Skupu se obratio i zamjenik predsjednice Hrvatske komore arhitekata, gdin. Ivan Ljubić, koji je pozdravio skup ispred Komore, pohvalio iznimno zahtjevnu organizaciju te zahvalio organizatorima na ovom skupu što su prepoznali važnost ovog pomalo zaboravljenog, ali možda nedovoljno istraženog područja.

Skup su pozdravili i visoki uzvanici. Veleposlanik Kraljevine Danske u RH, Njegova Ekselencija Anders Christian Hougard iskazao je veliko zadovoljstvo suradnjom hrvatskih i danskih stručnjaka na ovom važnom skupu za povezivanje dvaju zemalja. Poželio je da se suradnja i dalje nastavi te da skup bude uspješan. Ministar savjetnik iz Veleposlanstva Republike Slovenije u Republici Hrvatskoj, gdin. Marko Rakovec i ministar savjetnik iz Veleposlanstva Republike Srbije u RH, gdin. Davor Trkulja, također su poželjeli uspjeh te izrazili veliko zadovoljstvo između suradnje hrvatskih, slovenskih i srpskih udruženja krajobraznih arhitekata.

Njegova_Ekselencija_Anders_Christian_Hougard_veleposlanik_Kraljevine_Danske_u_Republici_Hrvatskoj IGRA U OTVORENOM PROSTORU - MEĐUNARODNI SKUP KOJI JE POBUDIO INTERES JAVNOSTI I STRUKE
Uvodno obraćanje održala je i gđa. Borka Bobovec, načelnica Sektora za graditeljstvo, stanovanje i komunalno gospodarstvo, pri Upravi za graditeljstvo i energetsku učinkovitost u zgradarstvu iz Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja koja je prije svega, zahvalila organizatorima na pozivu i iskazala svoju veliku želju da se potakne još jača suradnja između Ministarstva i Hrvatskog društva krajobraznih arhitekata. Napomenula je kako Hrvatsko društvo krajobraznih arhitekata kontinuirano radi na edukaciji ne samo krajobraznih arhitekata, već i drugih stručnjaka te da je HDKA prepoznato kao važan čimbenik u edukaciji i generator kvalitetnih seminara i konferencija.

Osim igre u otvorenom prostoru kroz skup je promovirana i jedna jedinstvenost na koju, kada govorimo o igri, Hrvatska stvarno može biti ponosna - Drvene tradicijske igračke s područja Hrvatskog zagorja -  Nematerijalno dobro upisano na UNESCO Reprezentativnu listu nematerijalne kulturne baštine čovječanstva, koje je za ovu priliku predstavio tradicijski obrtnik gdin. Zlatko Majdak iz Kojnšćine.  Gdin. Majdak je naglasio da je izrada počela još u 19. st. Od vrlo jednostavnih igračaka svirala, asortiman se proširivao tako da su u pojedinim periodima izrađivali oko stodvadeset različitih igračaka. Način izrade prenosio se u određenim obiteljima iz generacije u generaciju i zadržao do danas.

Nakon brojnih uvodnih govora uzvanika, skup je pozdravila i predstavnica stručnog pokrovitelja skupa gđa. Jeanette Fich Jaspersen, iz danske tvrtke Kompan. Gđa Jaspersen predstavila je kompleksne metode proučavanja i stvaranja najboljih rješenja za poticanje igre koja potiče razvoj uma i tijela, interaktivnih i integriranih rješenja koja potiču socijalnu uključenost svih članova društva, a simultano pružaju pristup "modernim" digitalnim tehnologijama i drugim interaktivnim rješenjima.

Ga._Jeanette_Fich_Jespersen_tvrtka_KOMPAN_iz_Danske IGRA U OTVORENOM PROSTORU - MEĐUNARODNI SKUP KOJI JE POBUDIO INTERES JAVNOSTI I STRUKE
Predstavnica stručnog pokrovitelja, gđa. Jespersen, također ja izrazila svoje veliko oduševljenje interesom koji je skup polučio te se zahvalila organizatorima na pozivu i organizaciji divnog događaja vezanog za igru u otvorenom prostoru. Zahvalila se svima koji su došli te izrazila želju da svoja znanja prenesemo dalje te da otvorimo srce prema novim rješenjima usmjerenima igri sviju nas, ne samo djece.  Predavanje danske predavačice, polučilo je veliki interes i zadovoljstvo prisutnih što je potvrdio i dugotrajan pljesak nakon samog izlaganja.

Doktor Ranko Rajović, uvaženi gost iz Srbije, je kroz prikaz poveznice između motoričkog i mentalnog razvoja djeteta istaknuo važnost aktivne igre kao poticaja za razvoj kognitivnih procesa, kompleksnih misaonih procesa, od najranije životne dobi, a na koji svakako ne treba zaboraviti ni u školskim klupama. Njegovo predavanje zasigurno je ostavilo traga na sve prisutne obzirom da je dr. Rajović, predstavio revolucionarne metode i pristupe u razvoju djece, što se posebno odnosilo na dobru interakciju publike s samim predavačem i aktivnim sudjelovanjem u njegovom predavanju.

Profesorica kineziologije, gđa. Božica Križanić provela nas je kroz primjere iz svijeta te podsjetila na stvarnu važnost/vrijednost dječjeg života igre te istaknula nedostatke i prednosti igrališta u RH. Gđa. Marinka Bakula – Anđelić, pomoćnica pročelnice  Gradskog ureda za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom nam je uz kratku prezentaciju Zagrebačke strategije za izjednačavanje mogućnosti osoba s invaliditetom 2016.-2020. prikazala neke od primjera dobre prakse koje možemo naći u Gradu Zagrebu, a koji su njihovim korisnicima od velike važnosti. Gđa. Saša Radić, predsjednica Hrvatske udruge radnih terapeuta i gđa. Andreja Bartolac, pročelnica Katedere za radnu terpatiju Zdravstvenog veleučilišta u Zagrebu, iznijele su detaljniji uvid u to kako različitim intervencijama možemo još više olakšati pristup i približiti se potrebama što šire populacije djece sa posebnim potrebama i njihovim obiteljima. Posebno su se osvrnule na Ayers senzoričku integraciju te iznijele preporuke za dizajn igrališta u skladu s ASI principima.

Kroz predavanja Maje Simoneti, Petre Vertelj Naret i Urške Kranjc, publika je dobila sveobuhvatan pregled planersko dizajnerskog procesa kojeg je (uz nužnu potporu institucionalne okoline) potrebno primijeniti kako bi krajnji rezultat rada bio na zadovoljstvo i korisnika i zajednice u cjelini. Kolegice iz Slovenije, su između ostalog predstavile stanje u Sloveniji te predstavile kvalitetne primjere dobre prakse, što je iznimno zainteresiralo polaznike skupa.

Kako bi cijela tema dobila okvir koji je u današnjem užurbanom preokupiranom i nesigurnom svijetu svakom roditelji prva briga - sigurnost, Uroš Brzaković iz Centra za sprečavanje nesreća, Beograd, Srbija i Marinko Kramarić iz Centra za sigurnost i kvalitetu d.o.o., Zagreb, Hrvatska, dali su kroz svoja predavanja detaljan osvrt na važnost upotrebe pravilnih biljnih materijala i važnost projektiranja i implementirana u skladu sa normama i propisima jer dječji život ne može imati cijenu.

Ministar_savjetnik_Davor_Trkulja_veleposlanstvo_Republike_Srbije_u_RH IGRA U OTVORENOM PROSTORU - MEĐUNARODNI SKUP KOJI JE POBUDIO INTERES JAVNOSTI I STRUKE
Skup su podržali sponzori Eurotramp trampoline, Aco građevinski elementi d.o.o., Semmelrock Stein - Design d.o.o. te Funexperts d.o.o., koji su svoja izlaganja prilagodili temi skupa te na taj način dodatno educirali posjetitelje svim detaljima koje kvalitetno dječje igralište mora sadržavati. Posebno zanimanje pobudila je prisutnost pravog trampolina u dvorani, koji su posjetitelji mogli isprobati, dok je predstavnik iz Njemačke tvrtke Eurotramp predavanje održao dijelom i na trampolinu kako bi prikazao koliko je zabavno i korisno skakanje na njemu.

Za ugodni i zabavan scenarij zaslužna je kolegica krajobrazna arhitektica, Željka Kolak, koja je ovom prilikom uredila pozornicu i pazila na detalje oko uređenja same dvorane.

Kao završna svečanost cjelodnevnog skupa u prostoru Zg Foruma, Gajeva 7, Zagreb, otvorena je međunarodna izložba „Zelena infrastruktura“ u organizaciji Hrvatskog društva krajobraznih arhitekata i Grada Zagreba. Izložbu je  je otvorio Gradonačelnik Grada Zagreba Milan Bandić, koji je istaknuo veliko zadovoljstvo što se na ovom skupu okupila elita krajobraznih arhitekata. Nakon otvaranja, govore su održali predsjednik Hrvatskog društva krajobraznih arhitekata, gdin. Mario Jukić, dožupan Ljubljane, prof. Janez Koželj, predsjednik Udruženja pejzažnih arhitekata Srbije, Dušan Todorović i predsjednik Društva krajinskih arhitektov Slovenije, gdin. Jože Novak. Obzirom da se radi o putujućoj izložbi, koja prikazuje radove iz triju država na temu zelene infrastukture svi uzvanici su naglasili važnost interdisciplinarne suradnje svih struka kao i potrebu snažnog uključivanja krajobraznih arhitekata u procese planiranja i oblikovanje javnih gradskih prostora. Također, govornici su naglasili kako je ovaj skup divan primjer međusobne suradnje, druženja i razmjene znanja. Skup je zatvoren svečanim domjenkom uz brojne goste i uzvanike.

Izložbu možete pogledati u prostoru ZG Foruma do 22.10.2016. u radno vrijeme izložbenog prostora.
Publisher:
gradimozadar.hr