tr?id=1052675661447439&ev=PageView&noscript=1 ODRŽAN SABOR HRVATSKIH GRADITELJA 2016.

11 godina s Vama!

ODRŽAN SABOR HRVATSKIH GRADITELJA 2016.

Sabor hrvatskih graditelja
Foto: MGIPU
U Cavtatu je 17. i 18. listopada 2016. održan sedmi Sabor hrvatskih graditelja koji se ove godine primarno bavio temom statusa hrvatskog graditeljstva u novim uvjetima članstva naše zemlje u Europskoj uniji.
Sabor hrvatskih graditelja najvažnije je okupljanje graditelja iz zemlje i inozemstva, održava se svake četiri godine u organizaciji Hrvatskog saveza građevinskih inženjera. Prigoda je to za ocjenu stanja graditeljstva i predstavljanje značajnih projekta i zanimljivih inženjerskih rješenja i inovacija iz svih područja graditeljstva. Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja na skupu je predstavljao pomoćnik ministra za dozvole državnog značaja Milan Rezo.

Pomoćnik ministra Rezo u svom je govoru istaknuo kako se dokumentacija za gradnju može pribaviti u pravilu u zakonom propisanom roku od 30 dana, što je u skladu s europskim normama. Vrijeme potrebno za pribavljanje lokacijske dozvole ove je godine s prošlogodišnjih prosječnih 69 dana skraćeno na 36 dana. Ovi podaci vrijede za dozvole koje se izdaju u sustavu e-dozvole, što znači da u njih nisu uključene dozvole koje izdaju Grad Zagreb, Grad Rijeka i Primorsko-goranska županija koji još nisu ušli u sustav e-dozvole. Građevinske se dozvole unutar sustava e-dozvole izdaju u prosjeku unutar 24 dana. Pomoćnik Rezo na Saboru je govorio i o programima energetske učinkovitosti u zgradarstvu kojima će hrvatskom građevinskom sektoru biti na raspolaganju do 2020. preko Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja 311 milijuna eura, što za sobom povlači investicije koje prelaze 620 milijuna eura. S obzirom na pojačanu dinamiku korištenja sredstava iz europskih fondova vjerujemo da će sva sredstava biti povučena u tom roku nakon čega se mogu zatražiti i nove alokacije.

Rezo je na kraju zaključio da je naznake oporavka građevinskog sektora moguće vidjeti i u povećanju broja izdanih dozvola. U prvih devet mjeseci ove godine u odnosu prema istom razdoblju lani izdano je dvostruko više građevinskih dozvola a stalni su zahtjevi građevinskih tvrtaka za uvoz radne snage.

Na Saboru se raspravljalo o stanju u graditeljstvu i njegovoj ulozi u razvitku hrvatskoga gospodarstva; o graditeljstvu kao poticatelju razvoja i načinu na koji je ono dosad konkuriralo na domaćem i stranim tržištima te su se analizirala i druga aktualna pitanja, posebno ispunjavanje uvjeta za rad u Europskoj Uniji te investicije iz EU fondova.
Publisher:
gradimozadar.hr