tr?id=1052675661447439&ev=PageView&noscript=1 Rekordan broj hrvatskih izlagača uz rekordan broj posjetitelja i brojna događanja obilježiti će sajam BAU 2017

11 godina s Vama!

Rekordan broj hrvatskih izlagača uz rekordan broj posjetitelja i brojna događanja obilježiti će sajam BAU 2017

Foto: BAU
Sajam BAU na 185.000 m² izložbenog prostora predstavlja arhitekturu, građevinske materijale i sustave za poslovne i stambene zgrade te projektiranje interijera novih i postojećih zgrada.
Već mnogo godina, na sajmu Messe München nema slobodnih izložbenih prostora. Za sljedeći sajam BAU koji se održava u siječnju 2017. zakupljen je cjelokupan prostor sajma.

Sajam BAU 2017 ponovo će ugostiti više od 2.000 izlagača iz više od 40 zemalja. Očekuje se da će pritom udio inozemnih izlagača biti 30-ak posto.

Mađu inozemnim izlagačima također su i izlagači iz Hrvatske I to u rekordnom broju od čak 19 izlagača. Usporedbe radi u 2015 godini taj broj bio je 11, 2013. je brojala 5 izlagača, a u 2011. bilo je ukupno 15 izlagača iz Hrvatske.

Što se tiče posjetitelja, cilj sajma je ostvariti brojku od najmanje 250.000 posjetitelja, a nastoje povećati i udio inozemnih posjetitelja.

BAU se održava u prostorima sajma Messe München od 16. do 21. siječnja 2017., a organizator je tvrtka Messe München GmbH.

Messe_Munchen Rekordan broj hrvatskih izlagača uz rekordan broj posjetitelja i brojna događanja obilježiti će sajam BAU 2017
Pregled prostora sajma / plan paviljona

Sajam BAU 2017 sastoji se od 17 izložbenih paviljona ukupne izložbene površine185.000 m². 

Izložbeni paviljoni organizirani su prema građevinskim materijalima, sektorima proizvoda i tematskim područjima. Ono što je fascinantno u vezi sa sajmom BAU jest što su na jednom stručnom sajmu objedinjene sve tehnologije, proizvodi i materijali koji se primjenjuju u projektiranju i gradnji. Po tome je BAU jedinstven.

Taj interdisciplinarni pristup čini BAU jedinstvenim izvorom informacija za sve koji se bave projektiranjem i gradnjom: od investitora preko urbanista i arhitekata do obrtnika i građevinara.

BAU je platforma za lansiranje proizvoda i inovacije. Izlagači iz djelatnosti usklađuju izlazak svojih proizvoda na tržište s rasporedom sajma BAU. BAU je mjesto gdje se inovativni proizvodi – bilo prozori, vrata, podne obloge ili fasadni elementi – izlažu po prvi puta. To je još jedan razlog zašto stručni posjetitelji iz cijelog svijeta dolaze svake dvije godine na münchenski sajam BAU., kazao je direktor sajma Bau G. Mirko Arend

Paviljoni_Bau Rekordan broj hrvatskih izlagača uz rekordan broj posjetitelja i brojna događanja obilježiti će sajam BAU 2017

Ključne teme

Za sajam BAU 2017 definirane su četiri ključne teme. Mnogi će izlagači ponuditi rješenja u vezi s tim temama, a njima će se također baviti forumi i posebne izložbe. 

Inteligentne fasade

Danas su fasade višefunkcionalni sustavi koji moraju ispuniti sve složenije zahtjeve. Moraju biti optimalne s obzirom na energetsku učinkovitost, održivost i spojivost s recikliranjem. Novija kretanja u tim tehnologijama raznolika su i fascinantna, a također i izazovna, ne samo za arhitekte i konzultante nego i za proizvođače građevinskih proizvoda.


Digitalno planiranje, gradnja i upravljanje

Digitalna tehnologija gradnje postavlja standarde za buduću arhitekturu. Pored toga, računalno potpomognuta proizvodnja sadrži neviđen ekonomski potencijal: od nacrta preko logistike gradilišta i pogona zgrade do recikliranja. To znači ravnotežu između rizika i prilika lanca digitaliziranog planiranja, gradnje i pogona.

Umrežena zgrada

Digitalizacija i povezivanje usluga u graditeljstvu mogu pomoći da se primjerice smanje troškovi energije i poboljša sigurnost i udobnost. Ne samo da je sama zgrada u mreži, nego i postaje lakše povezati razne zgrade, pa čak i kvartove u inteligentnu digitalnu mrežu.

Gradnja i stanovanje u 2020. godini

Kako ćemo živjeti, stanovati i raditi za 5, 10 ili 20 godina? Ono što gradimo danas, predstavlja prostor za život i rad u sljedećim desetljećima. Povećanje potrebe za stambenim prostorima danas zahtijeva inteligentne koncepte koji se mogu brzo provesti u djelo.

Bau Rekordan broj hrvatskih izlagača uz rekordan broj posjetitelja i brojna događanja obilježiti će sajam BAU 2017

Struktura posjetitelja

Otkud dolaze posjetitelji sajma BAU? Široka ponuda koja obuhvaća sve struke privlači specijalizirane posjetitelje iz svih sektora planiranja, projektiranja i gradnje. 

S udjelom u broju posjetitelja sajma BAU od 37%, na prvom je mjestu još uvijek izgradnja i opremanje.

Tradicionalno su dobro zastupljeni trgovci građevinskim materijalom / ostali trgovci, s udjelom od 30%.

Proteklih je godina u naglom porastu broj posjetitelja sajma iz skupine urbanista, arhitekata i građevinskih inženjera, koji čine 26% posjetitelja.
3% posjetiteljasajma dolazi iz sektora stanovanja i nekretnina, a 4% iz sektora istraživanja i visokog obrazovanja.

Udio urbanista u broju posjetitelja


BAU je informacijska i komunikacijska platforma broj 1 za urbaniste, arhitekte i građevinske inženjere iz cijelog svijeta.

Na svijetu ne postoji događaj na kojem bi ta skupina posjetitelja bila toliko istaknuta i zastupljena u tolikom broju.

Sajam BAU 2015 privukao je preko 65.000 posjetitelja iz arhitekture i arhitektonskih ureda, više nego ikad dotad. 

Forum “Budućnost gradnje”

Forum “Budućnost gradnje” i ovaj će put ugostiti poznate urbaniste, arhitekte i građevinske inženjere, koji će na primjerima projekata objasniti kako će projektiranje i gradnja funkcionirati u budućnosti.

Od tema koje se svakodnevno mijenjaju

Ovo su neke od tema:

  • pametni građevinski materijali: Ovdje se radi o ugradnji različitih materijala primjerice u fasade, tako da se mogu prilagoditi i odgovoriti na razne vanjske utjecaje. Pored toga, sve su važnije i fasade koje mogu proizvesti energiju.
  • BIM: Očite su prednosti aktivne digitalne mreže u koju su uključene sve strane koje se bave gradnjom. Kakvo je stanje danas? Koje koristi već ostvarujemo alatom za planiranje BIM (modeliranje informacija o građevinama (Building Information Modelling)) u Njemačkoj, a koja su ograničenja i teškoće?
  • Stambena gradnja: U Njemačkoj raste potreba za povoljnim stambenim prostorima. Ove će godine biti izgrađeno 400.000 stanova, a izgradnja će senastaviti u tim razmjerima i sljedećih godina. Stoga se traže ideje za serijsku i modularnu gradnju i inovativni koncepti stambene gradnje. Oni bi trebali omogućiti fleksibilne tlocrte i ispunjenje energetskih zahtjeva.

Ovo su neki od predavača:

•David Chiepperfield, London
•Christoph Timm, SOM, New York
•Kasper Jensen, 3XN, Kopenhagen
•Jean Philippe Vassal, Lacaton&Vassal, Pariz
•Anna Popelka, PPAG architects, Beč

Partneri na Forumu su C2 časopisi za arhitekturu Bauwelt i DBZ te tvrtka Schüco International.

Bau_forum Rekordan broj hrvatskih izlagača uz rekordan broj posjetitelja i brojna događanja obilježiti će sajam BAU 2017

Forum “Arhitekti i industrija u dijalogu”


U 2017. će se nastaviti iskušan i dokazan niz rasprava na temu “Arhitekti i industrija u dijalogu”.

Kroz svih šest dana stručnog sajma, na Forumu A4, koji je organiziran u suradnji sa časopisom za arhitekturu AIT/xia i tvrtkom Egger, odvijat će se uzbudljive rasprave između arhitekata i proizvođača iz građevinske djelatnosti o aktualnim temama. 

Svakog dana od 11 do 14 sati, tri predavača iz međunarodno poznatih arhitektonskih ureda i tri predstavnika industrije govorit će o novim kretanjima i trendovima. 

Svakog popodneva, arhitekti, istraživači i predstavnici industrije predstavit će neke od težišnih tema u arhitektonskim istraživanjima. U tome je partner DETAIL research, posrednička platforma časopisa za arhitekturu DETAIL, koji se bavi pitanjima razvoja i budućih scenarija u građevini.

Teme Foruma A4 uključuju inteligentnu gradnju, fasadne sustave i postojeće zgrade u novoj funkciji.


Posebne priredbe

Building 2020: Od energetske učinkovitosti do produktivnosti
U budućnosti, nove zgrade u Europi moraju se graditi kao zgrade gotovo nulte energije. Tako energetska učinkovitost postaje bitna i u prodaji građevinskih materijala i građevnih elemenata. To se odnosi i na spojivost s recikliranjem i troškove amortizacije. Na temelju utrživih proizvoda, posebna izložba Njemačkog društva za održivu gradnju (Deutsche Gesellschaft für nachhaltiges Bauen, DGNB) pokazuje kako se bitni parametri mogu optimizirati i transparentno prenijeti donositeljima odluka.

Fraunhofer StadtLabor (city lab): Budućnost naših gradova
Zgrade koje razmišljaju energetski učinkovito. Fasade koje pozitivno utječu na unutarnju klimu. Gradovi koji ne proizvode ni otpad niti otpadne vode. To možda zvuči vizionarski, ali istraživanje i razvoj već rade na tome. 15 instituta Fraunhofer predstavlja trenutno stanje svog rada.

Promjene u stambenoj industriji–Gradnja za sve životne dobi(Cross-generational building) 4.0
Više udobnosti u svim životnim fazama – to je ono što se očekuje od nekretnina projektiranih za sve životne dobi. Izložbena kuća Njemačkog društva za tehniku prilagođenu starijim ljudima, GGT Deutsche Gesellschaft für Gerontotechnik®, predstavlja inovativna rješenja za nove i postojeće stambene zgrade.

Kvaliteta slijedi iz funkcije!
Stan, škola, upravna zgrada – ovisno o korištenju zgrade, građevni elementi i materijali moraju ispunjavati različite zahtjeve. Institut ift Rosenheim stavlja težište na „kvalitetu gradnje orijentiranu na korisnike“ i daje dragocjene preporuke o primjenama i nove poticaje za svakodnevnu praksu.

Bau_sajam Rekordan broj hrvatskih izlagača uz rekordan broj posjetitelja i brojna događanja obilježiti će sajam BAU 2017

Duga noć arhitekture

Apsolutni je vrhunac sajma “Duga noć arhitekture”, događaj koji je po prvi put organiziran na sajmu BAU 2011. Godine 2017. ponovo je dio sajma BAU, a održava se u petak 20. siječnja.

Žele iskoristiti taj događaj kako bi izgradili most između stručnog sajma BAU te grada Münchena i svih građana koje zanima arhitektura.

Duga noć arhitekture odvest će vas u najljepše i najpoznatije zgrade u gradu. Osjetite raspoloženje grada noću i njegov poseban šarm.
Od 19 sati do ponoći, između pojedinih zgrada vozit će autobusi. Vožnja je besplatna, a moći ćete  sići i ukrcati se kad god želite. Pored toga, održat će se i šetnja središtem grada uz vodiča. 

U ponudi su i tematski obilasci, isključivo za izlagače i posjetitelje sajma BAU. Svaki obilazak bavi se nekom temom koja je predstavljena na sajmu. Tematski obilasci kreću sa sajma. 

Dodatne informacije možete naći na www.lange-nacht-der-architektur.de

Novi paviljoni za sajam BAU 2019

Jedan od najvećih izazova s kojima se suočavaju tijekom nekoliko proteklih vodećih stručnih sajmova potpuno je zauzeće kapaciteta paviljona.

Iz tog razlogau mogućnosti su samo djelomično ispuniti zahtjeve velikih tvrtki za određenim prostorom. Nove zahtjeve ponekad zato moraju staviti na listu čekanja.

Samo za sajam BAU, na listi je čekanja trenutno više od 400 tvrtki.
Kako taj manjak kapaciteta ne bi postao još teži i kako bi u budućnosti mogli ispuniti sve zahtjeve korisnika, grade dva nova paviljona, Paviljone C5 i C6.

Gradnja paviljona trajat će dvije godine. Od 2018. godine naš ukupan kapacitet paviljona bit će 200.000 m², tj. 20.000 m² više nego prije.

To otvara nove izglede za sajam BAU i njegove izlagače. Za sajam BAU 2019 postoji velika vjerojatnost da će moći ponuditi izložbene prostore i tvrtkama koja su na listi čekanja.
Publisher:
gradimozadar.hr