tr?id=1052675661447439&ev=PageView&noscript=1 POREZ NA NEKRETNINE – BEZ NOVOG NAMETA!

11 godina s Vama!

POREZ NA NEKRETNINE – BEZ NOVOG NAMETA!

Foto: Arhiva
Novi porez na nekretnine biti će zamjena za dosadašnju komunalnu naknadu, plaćat će se za sve nekretnine kao i dosad, a jedina novost bit će plaćanje i na neizgrađeno građevinsko zemljište, ali samo ako je izdat akt o građenju
Uvođenje poreza na nekretnine izazvalo je podosta pozornosti javnosti i građana, vlasnika nekretnina, obzirom i da su Zadranima već počeli pristizati formulari-upitnici zajedno s računima za komunalnu naknadu u koje trebaju upisati broj, starost i stanje nekretnina u vlasništvu i potom ih vratiti Gradu Zadru do 30. travnja. Na Kolegiju gradonačelnika, sam Gradonačelnik Božidar Kalmeta razjasnio je neke dvojbe oko upitnika, ali i poreza na nekretnine. Naime, od 1. siječnja 2018. godine, temeljem Zakona, uvest će se porez na nekretnine a ukinuti dosadašnja komunalna naknada, porez na kuće za odmor i spomenička renta. 

-Novi porez na nekretnine biti će samo zamjena za dosadašnju komunalnu naknadu i, analizirajući sve, mislim da to neće biti nikakav novi porezni teret za građane. Porez na nekretnine plaćat će se, kao i dosadašnja naknada na stambeni prostor,  poslovni prostor, garaže, građevinsko zemljište radi obavljanja poslovne djelatnosti…jedina novost bit će plaćanje i na neizgrađeno građevinsko zemljište, ali samo ako je izdat akt o građenju. – naglasio je Božidar Kalmeta.

DSC03282-2 POREZ NA NEKRETNINE – BEZ NOVOG NAMETA!Ukoliko je izdat akt o građenju, plaćat će se porez i na neizgrađeno građevinsko zemljište

Ono što je bitno također je činjenica da će sve odluke o tome koja su zone u području Grada, vrijednosti bodova i koeficijenata namjene, dakle sve parametre za plaćanje poreza na nekretnine, donositi Gradsko vijeće. Tu postoji mogućnost da gradski vijećnici izmijene neke vrijednosti bodova ili koeficijenata, ali je Kalmeta naglasio kako je „naša politika u budućnosti da to ne budu novi nameti za građane“. I dosad je, primjerice, koeficijent namjene iznosio u Zadru 0.64, Zagrebu 0,87, Splitu 0,7, Rijeci 1,27, te u Osijeku 0,59.

Gradsko vijeće (novog saziva, nakon predstojećih lokalnih izbora) bi takvu odluku trebalo donijeti do 30. studenog ove godine, nakon što, dakako, građani ispunjene formulare pošalju do navedenog roka konca travnja. Formulare nitko ne voli ispunjavati, rečeno je na Kolegiju, no to se mora obaviti, ali onima koji to ne učine prijeti i situacija da im se stanje obračuna po najvišim koeficijentima. Ipak, za one „zaboravnije“ uputit će se i požurnice kako bi sve bilo na vrijeme spremno za uvođenje novog poreza na nekretnine početkom iduće godine. 

Novi porez, istakao je još Kalmeta, plaćat će se za svaku nekretninu, ali to neće biti kao što je predviđeno još prigodom prvog prijedloga Zakona prije pet godina kada je postojala mogućnost da prva nekretnina u vlasništvu ima određeni popust u porezu, ali za sve sljedeće porezi bi naglo rasli. Tada je postojala bojazan da bi zbog toga vlasnici drugu, treću ili sljedeću nekretninu morali i prodavati kako bi namirili poreznu obvezu.

I još jedna značajna novost za lokalne zajednice – budući porez na nekretnine neće biti posve namjenski, već će, primjerice, za one zajednice koje imaju dobro stanje nekretnina i komunalnu infrastrukturu, postojati mogućnost da se dio ubranog poreza koristi i za druge programe poput socijalnih i slično.
Publisher:
gradimozadar.hr