tr?id=1052675661447439&ev=PageView&noscript=1 Lastovo razvija eko turizam

11 godina s Vama!

Lastovo razvija eko turizam

Foto: WWF Adria
U Parku prirode Lastovo ubrzo započinje testiranje novog eko-turističkog paketa
U Hrvatsku će ove subote stići prva skupina stručnjaka za eko-turizam koji će iskušati budući eko-turistički paket Parka prirode Lastovo. To je prvi od sedam pilot testova koji se ove jeseni održavaju u zaštićenim područjima u šest mediteranskih zemalja pokrivenih projektom DestiMED, koji u Hrvatskoj provodi WWF Adria, a financira EU Interreg Mediteranski program.

Projekt okuplja mrežu od 13 zaštićenih područja koja u suradnji s lokalnim zajednicama koje žive u ili oko tih područja zajedno razvijaju eko standarde, eko-turističku ponudu i alate za praćenje njezina uspjeha. Promocija života ljudi u skladu s prirodom i pozitivnim tradicijama ono je što će ovim projektom nastojati postići naša zaštićena područja Park prirode Lastovsko otočje i Nacionalni park Kornati, koji će kasnije ove godine provesti test svog programa „Avantura jedrenja na Kornatima“. 

Stručnjaci će na Lastovu boraviti šest dana iskušavajući paket „Lastovo –pozitivno divlje“. Vrijeme će provesti s čuvarima prirode i lokalnom zajednicom, smješteni u seoskom gospodarstvu, izrađujući suvenire, razgovarajući s posljednjim graditeljem drvenih brodova te uživajući pod najzvjezdanijim nebom uz okus lokalnih specijaliteta. Nakon istraživanja svih čarolija otoka, dat će svoju procjenu kvalitete i održivosti paketa i predložiti unaprjeđenja. Paket je osmislio za potrebe projekta osnovan Lokalni klaster u ekoturizmu uz pomoć WWF Adrije.

Stručnjaci će pomoći i u prikupljanju podataka za inovativan pristup mjerenju i smanjenju utjecaja turizma na prirodne resurse koje održavaju zajednice zaštićenih područja. Ovaj novi alat temelji se na ekološkom otisku, a u okviru projekta DestiMED razvio ga je IUCN u suradnji s globalno priznatom organizacijom za istraživanje ekološkog otiska Global Footprint Network.

DestiMED se temelji na uspjehu mreže MEET (Mediteransko iskustvo ekoturizma), neprofitne organizacije za destinacijski menadžment, koja je usmjerena na daljnji razvoj i promicanje visoko kvalitetnog portfelja ekoturističkih iskustava u zaštićenim područjima regije. 

Sedam pilot područja čija testiranja se održavaju ove jeseni, uz naše Kornate i Lastovo, uključuju: Rudarski park Colline Metallifere  i Morski park Torre del Cerrano u Italiji, rezervate biosfere Menorca i Terres De L´Ebre u Španjolskoj, te grčki Nacionalni park Samaria.
Publisher:
gradimozadar.hr