tr?id=1052675661447439&ev=PageView&noscript=1 Dan državnog arhiva u Zadru

11 godina s Vama!

Dan državnog arhiva u Zadru

Foto: gradimozadar.hr
Povodom obilježavanja Dana Državnog arhiva u Zadru
održano je nekoliko predavanja te izložba radova Fausta Vrančića
Državni arhiv u Zadru, osnovan je 20. rujna 1624. godine prvotno kao Arhiv generalnog providura u Zadru te preteča današnjeg Državnog arhiva u Zadru, koji će kasnije postati središnjim dalmatinskim arhivom.

dan_Dravnog_arhiva_3 Dan državnog arhiva u Zadru

Dana 19.09. u Čitaonici Arhiva Suzana Njegač, viša konzervatorica-restauratorica i Sanela Huzjak, konzervatorica-restauratorica predstavile su restauratorsko-konzervatorske radove na planu grada Zadra iz 19. st., koji pripada Grafičkoj zbirci , te se čuva u Državnom arhivu u Zadru. 

dan_Dravnog_arhiva_4 Dan državnog arhiva u Zadru
Suzana Njegač, viša konzervatorica

Nekoliko detalja postupka restauracije karte
Budući se radi o likovnom djelu namjera je bila rekonstruirati nedostajuće dijelove karte, te ju potom retuširati. Slabije zaljepljeni dijelovi uklanjani su špatulom, a ostali mehaničkim skalpelom.

Na temelju pregleda ustanovljeno je da karta prvotno nije bila na papirnatom nositelju već je bila preklopljena, a papir je kasnije dodan. Pri restauriranju je isti uklonjen budući da stari brže od predmeta.

dan_Dravnog_arhiva_8 Dan državnog arhiva u Zadru
Prije i poslije rekonstrukcije

Cilj je bio usporiti propadanje karte; konsolidiranjem, izravnanjem i i poboljšanjem estetskog izgleda te na poslijetku restaurirati, retuširati i konzervirati kartu, koju danas imamo priliku gledati u Zadarskom državnom arhivu.

Oprema za čuvanje, zaštitu i izlaganje crteža izvedena je prema veličini predmeta i stanju njegove očuvanosti. Sastoji se od zatvorene zaštitne kutije s paspartuom i podlošcima za izlaganje.

Prof. dr. sc. Josip Faričić održao je prigodno javno predavanje na temu „Zadar na starim kartama“ kao izvor prostornih podataka preobrazbe Zadra iz grada utvrde u otvoreni moderni grad.

Najstariji prikaz Zadra pod nazivom Jadera prisutan je na Ptolomejevoj 5. karti Europe u II. stoljeću, a sve do 16. stoljeća Zadar je na kartama imenovan nekim drugim imenima.

dan_Dravnog_arhiva_9 Dan državnog arhiva u Zadru
Prof. dr. sc. Josip Faričić

Najstariji prikaz sačuvan u originalu je pomorska karta čuvana u Nacionalnoj knjižnici u Parizu. Riječ je o tzv. Portulanskoj karti iz Pise, budući je bila prilog plovidbenom priručniku. Takva karta nastaje na ovčjoj koži, zbog čega postoji suženje na karti. 

Od 16. stoljeća Zadar se počinje prikazivati na kartama krupnog mjerila. Te je na taj način omogućen prikaz s mnogo više detalja. 

dan_Dravnog_arhiva_10 Dan državnog arhiva u Zadru
Portulanska karta, nastala na ovčjoj koži

Na tim kartama je uz ostalo moguće spoznati razvoj geografskih spoznaja o Zadru, a do kraja 17. stoljeća i razvoj urbane strukture (fizionomije grada, funkcije pojedinih gradskih cjelina, imena ulica i trgova i dr.). Na kartama iz 19. stoljeća vidljiva je značajna preobrazba Zadra iz grada-utvrde u otvoreni moderni grad.

Najstariji detaljniji prikaz nekoga dijela Hrvatske uopće je karta zadarske i šibenske regije koju je u Veneciji tiskao Matteo Pagano, pretpostavlja se 1535. godine. Autor te karte nije poznat, a vrlo vjerojatno je riječ o osobi iz Zadra ili Šibenika.

dan_Dravnog_arhiva_11 Dan državnog arhiva u Zadru
Najstariji detaljniji prikaz nekog dijela Hrvatske

Karta Giuseppa Rosacia, Veduta Zadar, prikazuje postojanje moćne Mletačke utvrde na istočnoj obali Jadrana. 

Karta Giuseppa Antonia Grandisa prikazuje primjerice koliko je u 18. stoljeću bio važan bujični tok Ričine, budući je vrlo istaknut na ovoj karti. 

Karta zadarske luke, Carla Antonia Signorettia iz 1806. dokaz je kako je Zadar izmeđuostalog bio i istaknuto kartografsko središte.

dan_Dravnog_arhiva_14 Dan državnog arhiva u Zadru
Karta Carla Antonia Signorettia dokaz je prisutnosti kartografije u Hrvatskoj

Prikaz čija je rekonstrukcija već na početku predavanja predstavljena, datira iz oko 1875. godine. 

Povodom obilježavanja Dana Državnog arhiva u Zadru ranije spomenuta izložba Fausta Vrančića biti će otvorena naredna tri tjedna u vremenu od 10 do 13 h.
Publisher:
gradimozadar.hr