tr?id=1052675661447439&ev=PageView&noscript=1 Okrugla kuća - arhitektura samoukog umjetnika

11 godina s Vama!

Okrugla kuća - arhitektura samoukog umjetnika

Što to znači biti samouki arhitekt pitali smo gospodina Vladimira Bedekovića iz Gornjih Petrčana, rođenog Podravca koji se, pored stomatologije, još od rane mladosti bavi slikarstvom, arhitekturom, sakupljanjem starina i svega ostalog što je u dodiru s prirodom.
Biti samouki arhitekt, kako se Vladimir naziva, nije lako jer struka to gleda malo drugačije. Možda je tu i neka vrsta ljubomore odgovarajuće školovanih arhitekata, spomenuo je Vladimir jer smatra da nadarenost čovjeka dolazi iznutra.

Odrastao je na selu u blizini Koprivnice, a kako mu je otac imao pilanu, od rane mladosti zavolio je drvo kao građevni materijal, a nešto kasnije rodila se i ljubav prema kamenu.

Kao zaljubljenik u prirodu i prirodne ljepote zadarskog podneblja te klimatske uvjete, mirnoća malenog zaseoka Gornje Petrčane oduševljava ga sasvim slučajno te je na ovom području odlučio sagraditi svoj drugi dom.



petrcane-4 Okrugla kuća - arhitektura samoukog umjetnika


Njegovi prijatelji koji stanuju u blizini Zadra, Damir Vitori iz Dikla i Edo Stanišić iz Petrčana, pomagali su mu za izgradnju pronaći odgovarajući kamen iz kamenoloma u Smiličiću. Taj kamen pokazao se izvrsnim materijalom za njegovu zamisao. Prikupili su otprilike deset kamiona s oko 100 tona kamena, te ga obradili kroz sedam godina. Toliko im je bilo potrebno za uspješnu izgradnju kućice njegovih snova.

Prilikom putovanja po Mediteranu, Španjolskoj i Africi zainteresirale su ga obline u arhitekturi. Na kući je vidljiv utjecaj španjolskog i marokanskog stila, a inspiracija za okrugao oblik kuće proizlazi iz njegova posjeta zapadnoafričkoj državi Togo, gdje su takve kuće uobičajene, samo što su izgrađene od zemlje.

petrcane-3 Okrugla kuća - arhitektura samoukog umjetnika
Cijela kuća izgrađena je od kamena, osim drvenog krovišta koje je pristiglo iz Koprivnice. Interijer u kući je rustikalan, a čitav namještaj vlasnik je posjedovao još prije izgradnje. Od mladih dana sakupljao je ormare i škrinje koje je potom vrlo lako uklopio u kuću u Gornjim Petrčanima. Za razliku od novih građevina koje se opremaju namještajem, njegova kuća građena je prema već postojećem namještaju.

Jako mu se sviđa boravak u okrugloj kući jer se osjeća sloboda te je puno ugodnije komunicirati s ljudima u otvorenom prostoru. Unutarnji prostor osmišljen je na način da kuhinja i dnevni boravak budu jedna cjelina unutar koje će se čovjek osjećati ugodno.

petrcane-2 Okrugla kuća - arhitektura samoukog umjetnika


Ističe kako je sretan što je u svojoj domovini, i što je baš u Gornjim Petrčanima, zajedno sa sinom Benjaminom, realizirao projekt okrugle kuće. Voli boraviti s lokalnim stanovništvom i sretan je što su ga lijepo prihvatili, te se osjeća kao da se ovdje rodio.

Publisher:
gradimozadar.hr