tr?id=1052675661447439&ev=PageView&noscript=1 Na natječaju Shinkenchiku prvonagrađeni Krešimir Damjanović

11 godina s Vama!

Na natječaju Shinkenchiku prvonagrađeni Krešimir Damjanović

Foto: http://www.japan-architect.co.jp
U konkurenciji od 1081 rada iz cijelog svijeta ovogodišnja prva nagrada Shinkenchiku pripala mladom zadarskom arhitektu Krešimiru Damjanoviću
Na natječaju koji raspisuje kultni japanski arhitektonski časopis "A+U" dodjeljuje se nagrada inovativnim projektima na temelju prosudbe jednog žiratora, a ove godine to je bio Go Hasegawa, jedan od najzanimljivijih japanskih arhitekata mlađe generacije!

Tema natječaja bila je "Kuća Dimenzija", a Krešimir je svojim projektom "Kuća Kolaž" najbolje odgovorio na zadanu temu baveći se propitivanjem dimenzija u odnosu prema različitim kulturama, vremenu i ljudima.

Arhitekt Go Hasegawa bit će gost na arhitektonskom simpoziju - 17. Danima Orisa koji će se održati od 14.-15. Listopada 2017. u Zagrebu, a  Krešimir Damjanović bit će također poseban gost Dana Orisa gdje će govoriti o svom prvonagrađenom radu.

Krešimir je podrijetlom iz Zadra, rođen u Zagrebu 1986. gdje je i diplomirao na Arhitektonskom fakultetu 2013. godine. Trenutno živi i radi u Zadru kao projektant u arhitektonskom timu Nikole Bašića „Marinaprojekt d.o.o.“.

natječaj Shinkenchik

Izuzetno je važno istaknuti ovaj fantastičan uspjeh osvajanja prve nagrade među čak 1081 radom iz cijelog svijeta! Taj uspjeh značajan je za svjetsku promociju kulture i arhitekture ne samo grada Zadra već i cijele Hrvatske, a usporediv je sa sportskim uspjehom Gorana Ivaniševića prilikom osvajanja Wimbledona 2001. godine ili glazbenim uspjehom zadarskog benda Riva prilikom osvajanja Eurosonga 1989. godine.

Ova nagrada posebna je čast, poticaj, motivacija i potvrda ne samo skromnom mladom arhitektu Krešimiru Damjanoviću i svim hrvatskim arhitektima već i onima koji još uvijek vjeruju kako se upornost, predanost i marljivost ipak isplate.

Paulo Coelho u "Alkemičaru" i Amos Oz u "Priči o ljubavi i tmini" spoznaju upravo kako se "blago" nalazi ispod vlastitog kućnog praga i kako nije potrebno otići predaleko u svijet ostvariti uspjeh i postići sreću, već je uspjeh moći stvarati tamo gdje jesmo crpeći snagu i inspiraciju iz prostora koji nas okružuje.

"Zašto trebamo slušati svoje srce? Jer tamo, gdje je ono, nalazi se i naše blago." Alkemičar

"Kuća je na granici.
Nalazi se na sudaru kultura.
Kuća je odraz suvremenih zbivanja.
Odjek je trenutnih svjetskih migrantskih kriza.
Kuća je koncept.
Kuća je kolaž.
Sastoji se od nasumično raspoređenih zidova, greda, stupova, volumena i vrtova.
Kuća je mješavina rascjepkanih slojeva različitih kultura.
Oni mijenjaju oblik i veličinu.
Stoga kuća postaje malena i velika.
Kuća ima napetost.
Promjenom svoje dimenzije, svaki element dobiva novu funkciju.
Kuća je složena i kontradiktorna.
Tako, na primjer, stup, ovisno o njegovoj veličini može postati stolica, kapela, bunar, tuš …
Kuća postaje osjetilni artefakt.
Kuća ne rješava probleme.
Korisna je i beskorisna.
Kuća ima svjetlost i tamu.
Prihvaća Stvarnost i afirmira Nepoznato.
Kuća je polazište i odredište."

Krešimir Damjanović, iz teksta natječajnog rada

Čestitamo Krešimiru na osvojenoj nagradi!

Dosadašnji hrvatski dobitnici 1. nagrade na natječaju Shinkenchiku su još samo bili arhitektonski dvojci: Ivan Crnković i Emil Šverko 1983. godine te Vinko Penezić i Krešimir Rogina 1984. godine.
Društvo arhitekata Zadra 

Izvor: ZDA
Publisher:
gradimozadar.hr