tr?id=1052675661447439&ev=PageView&noscript=1 Međunarodno priznanje Piranesi za riječki studentski rad Floating Pool Parasite

11 godina s Vama!

Međunarodno priznanje Piranesi za riječki studentski rad Floating Pool Parasite

Foto: PDA
Međunarodni žiri odabrao je nositelje nagrade Piranesi 2017.
Piranesi je međunarodna nagrada koja se dodijeljuje 29. put, za arhitektonska ostvarenja unutar posljednje dvije godine. Sastav žirija čine sljedeći članovi: Sami Rintala, predsjednik žirija, Emilio Caravatti, Hans Gangoly, Irene Kristiner, Jaume Mayol, Irene Pérez, Robert Potokar, Branko Silađin i Manuel Aires Mateus.

Od pristiglih 59 projekata, 35 projekata selektirali su nacionalni selektori osam europskih država; Austrije, Češke, Grčke, Hrvatske, Italije, Mađarske, Slovačke i Slovenije, a 24 studentska projekta odabrali su selektori 12 arhitektonskih fakulteta diljem Europe.

Kriteriji izbora bili su:

Promišljanje postava u urbanom i prirodnom okruženju
Usklađenost prostora i oblikovanja sa kontekstom
Suvremen i inovativan prostorni položaj i tlocrt
Poštivanje prirodne i kulturne baština
Suvremeno uvažavanje tradicionalnih i autohtonih arhitektonskih elemenata
Inovativni detalji
Smislena upotreba boja, materijala, teksture i svjetla

Po pregledu svih pristiglih radova žiri je donio odluku

Međunarodno studentsko priznanje Piranesi 2017 dodijeljeno je Sveučilištu Rijeka za rad ‘Floating Pool Parasite’

Nagrađeni su studenti: Robert Barbir, Nika Bralić, Ivana Brzović, Ivan Bulian s mentorima Prof. Mateo Biluš, doc. Vedran Duplančić, doc. Zorana Protić sa zagrebačkog fakulteta Arhitekture i urbanog planiranja

thumb_floating_pool_parasite_2_LR Međunarodno priznanje Piranesi za riječki studentski rad Floating Pool Parasite

Žiri je bio naklonjen projektu koji riješava lokalne urbanističke probleme u Europi, optimistično gledajući na budućnost. Projekt koristi industrijske elemente u postindustrijskom okruženju kao alat za transformaciju ljudskog okoliša.Međunarodna nagrada Piranesi 2017 dodijeljena je za:

Kapelu Salgenreute Krumbach, Austrija

Godina izvedbe: 2015 - 2016

Arhitekti: Bernardo Bader Architekten

179_Chapel_Salgenreute_F_02_AB_LR Međunarodno priznanje Piranesi za riječki studentski rad Floating Pool Parasite


Posebna atmosfera i mir u okruženju projekta. Pobjednički rad je kombinacija arhitekture, uspješne suradnje lokalnih majstora, te razumijevanje drva kao materijala. Žiri je pozitivno ocijenio oblikovanje u prostoru koje pritom ne zanemaruje konceptualni aspekt duhovnosti, prirode i svjetlosti.


Priznanje Piranesi 2017 dobili su:
Mirko Franzoso Architects za novu socijalnu kuću u Carltonu u Italiji

Projekt je izveden 2014-2015.

thumb_casa_sociale_caltron-1006_LR Međunarodno priznanje Piranesi za riječki studentski rad Floating Pool Parasite

Projekt je inspiriran ljepotom prirodnog okruženja. Također je i dobar primjer uspješnog korištenja drva u modernoj arhitekturi. Žiri je pozitivno ocijenio izloženost drvene strukture te organizaciju tlocrta i fasade.

Još jedno priznanje Piranesi 2017 dodijeljeno je:
Feld72 Architekten za Dječji vrtić Niederolang, Olang, Italijathumb_Feld_72_02_LR Međunarodno priznanje Piranesi za riječki studentski rad Floating Pool Parasite

Sudionici: Marino Fei, Carl Friederich, David Kovařik, Therese Leick, Gerhard Mair, Edoardo Nobili
Godina izvedbe: 2016

Kuća kreira zaštitnu ruku oko djece, uspješno koristeći vanjski prostor kao ekstenziju arhitekturi. Žiri je cijenio i urbani kontekst arhitekture.

Ove je godine podijeljena i nova skulptura nagrade Piranesi, čija je autorica studentica arhitekture Ajda Racman, koja je pobjedila na studenstskom natječaju za izradu skulpture. Skulptura je izrađena u poznatoj staklarni Rogaška. Svakog je pobjednika također darivao i sponzor Rex kralj i to dizajnerskim proizvodom slovenskog dizajnera Nika Kralja.

Izvor: PDA
Publisher:
gradimozadar.hr