tr?id=1052675661447439&ev=PageView&noscript=1 Budući izgled istočnog Bundeka

11 godina s Vama!

Budući izgled istočnog Bundeka

Foto: Kristina Jeren, Iva Pejić, i Miroslav Pejić
Pobjednički rad javnog natječaja za izradu idejnog urbanističko - arhitektonskog rješenja Tematskog parka Bundek-Istok (Racinjak)
Pobjednici javnog natječaja, čiji je raspisivač i investitor grad Zagreb, a provoditelj i organizator Društvo arhitekata Zagreb, mladi su arhitekti Kristina Jeren, Iva Pejić, i Miroslav Pejić. 

Koncept urbanističko-arhitektonskog i krajobraznog rješenja Tematskog parka Bundek-Istok (Racinjak)

Bundek_istok_idejno_6 Budući izgled istočnog Bundeka

Prostor novog parka je trenutno nedefinirana površina koja se nastavlja istočno na park Bundek, na sjeveru je omeđena zonom Savskog nasipa, a na jugu naseljima Zapruđe i Središće. Kroz obuhvat prolazi Most mladosti na istoku, a u budućnosti se planira i izgradnja Mosta Bundek na zapadu. To će ubrzo postati prostor kroz koji prolaze glavne prometnice koje spajaju sjeverni i južni dio grada. Iako je na specifičnom položaju i svega stotinjak metara od rijeke Save, ovaj prostor je ostao gotovo izoliran od svoje okoline. Bez prave sadržajne povezanosti s jezerom Bundek i s okolnim naseljima te potpuno fizički i vizualno odvojen od Save.

Park raste s potrebama korisnika

Bundek_istok_idejno_3 Budući izgled istočnog Bundeka

Prostor se formira kroz osnovne elemente - staze kao svojevrsne amorfne mreže unutar kojih se formiraju zeleni ''otoci'' s različitim sadržajima, uz minimalističke arhitektonske elemente s pratećim sadržajima.

Park je zamišljen i kao fleksibilan prostor s mogućnostima transformacije i faznog uređenja. Staze povezuju ključne točke naselja kao i potrebe budućih i postojećih kretanja. Sadržaji i postavljene staze se maksimalno prilagođavaju postojećem prirodnom krajobrazu.

Zamišljeno je da središnji prostor zauzima zona baseballa, u istočnom dijelu predviđena je zona automodelara, skatepark i adrenalin park, a zapadni dio uz Bundek je planiran kao prostor za povremena sezonska događanja (sajmove, festivale i sl.). Između nabrojanih osnovnih zona smještaju se sadržaji namjenjeni različitim dobnim skupinama, sportašima, rekreativacima i ostalim korisnicima.

Osmišljena je i komunikacija sa Savom pomoću stabilnih platformi i šetnica, koje rijeka naplavljivanjem neće oštetiti, te koje nisu agresivne prema toku rijeke.

Očuvanje krajobraza

Bundek_istok_idejno Budući izgled istočnog Bundeka

Krajobraznim se rješenjem minimalno intervenira u postojeće kvalitetno zelenilo, koje se u najvećoj mogućoj mjeri zadržava. Odabrane vrste bilja za sadnju su autohtone i dobro korespondiraju s postojećim zelenilom.

Oko svakog trga uz glavnu se os biljem stvara poseban ambijentalni ugođaj dok oko svakog sjecišta grmoliko raslinje svojim koloritom i gabaritom potencira promjenjiv karakter prostora, ne stvarajući vizualnu barijeru u percepciji kontaktnih zona.

Održivost materijala

Bundek_istok_idejno_1 Budući izgled istočnog Bundeka

Pri odabiru materijala naglasak je na ekonomičnosti, jednostavnoj izvedbi i lakoći održavanja. Staze će se izvesti sa završnim slojem šljunka te ispod postavljenim stabilizacijskim slojem. Kružno će parkom biti izvedena asfaltirana staza za rolanje.

Sva igrališta izvode se kao asfaltna. Površine oko dječjih i sprava za vježbanje su elastične od tartana. Podovi su u nivou za dostupnost osobama smanjene pokretljivosti. Svi su materijali protuklizni i otporni na smrzavanje.

Arhitektonske građevine

Bundek_istok_idejno_10 Budući izgled istočnog Bundeka

Sve građevine karakterizira fleksibilno oblikovanje i uvažavanje postojećih krajobraznih vrijednosti. Na prizemnim trijemovima smještaju se prateći zatvoreni sadržaji zone baseballa i automodelarskog centra, a po potrebi i moduli za piknik, sanitarni čvor ili kafić za sve posjetitelje. Na prostoru se još nalaze i vidikovci.

Park će također imati 182 parkirna i tri autobusna mjesta.

Održivost kao važan element

Bundek_istok_idejno_2 Budući izgled istočnog Bundeka

Budući da se radi o velikom otvorenom krajobraznom prostoru kroz teren i putem oluka izvedenih na krovovima građevina sakupljati će se kišnica, koja se dovodi do cisterni, gdje se blago tretira i priprema za ponovnu uporabu u navodnjavanju prostora parka, ispiranju wc-a, za opskrbu vanjske hidrantske mreže i opskrbu planiranih fontana. U praku se planiraju i led lampe sa solarnim panelima.
Publisher:
gradimozadar.hr