tr?id=1052675661447439&ev=PageView&noscript=1 Potencijali korištenja energije iz mora

11 godina s Vama!

Potencijali korištenja energije iz mora

Foto: Google
Na vanjskom nizu zadarskih otoka posljednjih se dvije godine vršilo ispitivanje potencijala korištenja energije iz mora
Završna konferencija projekta EnerMo održana je 8. prosinca 2017. godine u Zadru. Tom prilikom Ana Bajlo, voditeljica Projekta ispred Grada Zadra i Danica Maljković, članica projektnog tima iz Instituta Hrvoje Požar predstavile su rezultate Projekta kojima su prikazane potencijalne lokacije za postavljanje pilot postrojenja na istraživanom području.

Cilj projekta, koji se provodio u periodu od siječnja 2016. do prosinca 2017. godine, bilo je preciznije odrediti lokalitete za iskorištavanje energije mora na vanjskom nizu otoka koji administrativno pripadaju Gradu Zadru. U istraživanje su tako bili uvršteni otoci Ist, Iž, Molat, Olib, Premuda, Rava i Silba.

Projekt ukupne vrijednosti 249.466,25 kuna provodio je Grad Zadar, kao nositelj projekta, u partnerstvu sa Energetskim institutom Hrvoje Požar.

Projekt je sufinanciran i od strane Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost u iznosu od 80 % opravdanih troškova.

Tri faze projekta

Prva faza
U prvoj su fazi prikupljani postojeći podatci o legislativi, podatci o geomorfološkim i hidrogeološkim karakteristikama istraživanog područja na temelju kojih su izrađeni modeli i GIS baza podataka s okolišnim i geoprostornim podacima o potencijalima energije mora na istraživanom području. U ovoj je fazi izrađena mapa potencijala energije mora predmetnog područja i određen je lokalitet s odgovarajućim karakteristikama za korištenje energije mora.

Nakon prikupljenih postojećih podataka provedeni su također i terenski posjeti potencijalnih lokacija.

Druga faza
U drugoj je fazi provedena detaljna analiza utjecaja mogućih tehnologija za korištenje energije mora na okoliš i prirodu za prethodno definirana područja s najvećim energetskim potencijalom temeljem koje su kvalitativno kategorizirane sve odabrane lokacije i završno integrirane u GIS bazu podataka.

Prema provedenoj analizi lokacija na kojima su utvrđena najznačajnija strujanja određene su 3 lokacije najprikladnije za iskorištavanje energije mora:
Zapuntel
Velo Žaplo
Područje jugoistočno od otočića Trate


Treća faza
U ovoj se fazi izrađuje predstudija izvodljivosti s tehničko-ekonomskom analizom za adekvatne lokalitete i izradu Akcijskog plana za razvoj korištenja energije mora na otočnom području Grada Zadra.


Projekt će omogućiti:
-Doprinos daljnjem sustavnom istraživanju potencijala energije mora
-Doprinos energetskoj neovisnosti otoka
-Povećanje korištenja obnovljivih izvora energije
-Smanjenje emisija CO2
-Povećanje stupnja održivosti korištenja energije na otocima
Publisher:
gradimozadar.hr