tr?id=1052675661447439&ev=PageView&noscript=1 Zadru svečano uručena UNESCO povelja

11 godina s Vama!

Zadru svečano uručena UNESCO povelja

Foto: gradimozadar.hr
Pomoćnik ravnatelja UNESCO-a Francesco Bandarin uručio UNESCO povelju i zaželio ulazak sv. Donata na UNESCO listu
Povodom upisa fortifikacijskog sustava grada Zadra na Popis svjetske baštine UNESCO-a, kao dijela međunarodnog kulturnog dobra pod zajedničkim nazivom „Obrambeni sustavi Republike Venecije 16. i 17. stoljeća“, pomoćnik ravnatelja UNESCO-a za kulturu Francesco Bandarin uručio je povelju gradonačelniku Branku Dukiću.

UNESCO_dodjela_4 Zadru svečano uručena UNESCO povelja

Uz obrambeni sustav grada Zadra i šibensku tvrđavu sv. Nikole na popisu svjetske kulturne baštine su i utvrđeni grad Bergamo, utvrđeni grad Peschiera del Garda i grad-tvrđava Palmanova te u Crnoj Gori grad Kotor.

-Smatrao sam da Zadar zaslužuje biti UNESCO-vim kulturnim dobrom, zbog svoje beskrajno moćne povijesti i beskrajno moćne baštine i to je trajalo više od 10 godine. Kada je došao prijedlog za ovakvu temu 15. do 17. stoljeće to se i dogodilo. Zadarsko 16. pa i 17. stoljeće je promijenilo sliku grada. Foša je srce ovoga sustava prije utvrde Forte. To je remek dijelo Micheli Sanmichelia i nema na Jadranu ni jedne takve arhitektonski i kiparski dragocjene umjetnine. Perivoj kraljice Jelene je najveći perivoj na teritoriju Mletačke republike, a utvrda Forte najveća pojedinačna utvrda na teritoriju cijele republike od Bergama do Krete.

UNESCO_dodjela_6 Zadru svečano uručena UNESCO povelja

Zahvaljujem svima na podršci, ministrici Obuljen, gradonačelniku Kalmeti, g. Vrančiću da nije bilo podrške bilo bi puno teže raditi. Ja vjerujem da je Zadar danas mrvicu bolji zbog ovog prepoznavanja a dobili smo i jednu veliku obavezu koja nas jako pozitivno opterećuje. 
Gospodin Francesco Bandarin je već bio u Zadru te je tom prilikom kazao da sv. Donat svakako treba ući na listu UNESCO-a. Pa tko kaže da mi ne možemo Donat samostalno još jedan put nominirati na listu,- zaključio je g. Miljenko Domijan, kome pripadaju zasluge današnje dodjele UNESCO povelje.

-S radošću prihvaćamo ogromnu obavezu čuvanja zadarske a sada i svjetske baštine. Sljedeći korak je osnažiti senzibilitet Zadrana i u tom duhu odgajati djecu kao buduće čuvare naše i njihove nenadmašne baštine-, kazao je gradonačelnik grada Zadra Branko Dukić

UNESCO_dodjela_1 Zadru svečano uručena UNESCO povelja

Govor je održao i gospodin Francesco Bandarin kazavši kako je naša velika vrijednost i crkva Sv. Donata koja također zaslužuje mjesto na listi te najavivši kako je velika odgovornost nositelja priznanja i zbog toga što svi sudionici snose odgovornost nad lokalitetima. Primjerice ako Zadar napravi štetu na zidinama, UNESCO će se obratiti Bergamu da ima problem, isto tako uvide li građevinu na krivom mjestu u Bergamu Zadar će imati problem. Zaključivši i kako je ovo ostavština za mnoge buduće naraštaje.
Publisher:
gradimozadar.hr