tr?id=1052675661447439&ev=PageView&noscript=1 ODRŽIVI GRAĐEVINSKI MATERIJALI I TEHNOLOGIJE NA PODRUČJU ZELENE GRADNJE

11 godina s Vama!

ODRŽIVI GRAĐEVINSKI MATERIJALI I TEHNOLOGIJE NA PODRUČJU ZELENE GRADNJE

ZELENA GRADNJA
Foto:
Održan simpozij o zelenoj gradnji koji je obradio aktualnu tematiku nZEB kuće, pasivne kuće i niskoenergetske kuće.

Čakovec, 12.11.2015. – “Održivi građevinski materijali i tehnologije na području zelene gradnje” bila je tema 12. Mini simpozija o zelenoj gradnji održanog u Čakovcu, 12. studenog u organizaciji Hrvatskog savjeta za zelenu gradnju i Udruženja arhitekata Međimurja. Simpoziju je prisustvovalo  oko 70 sudionika. Poduzeća koja su doprinijela edukaciji sudionika simpozija bila su: MENEA, Baldini studio, Inoutic/Deceuninck, Rockwool, I.T.V. Murexin, Firestone building products, Fibran Nord, TECE i Dilj.

 

Tema održivih materijala i tehnologija je tema koja je jako bliska županu Međimurske županije, g. Matiji Posavcu, koje je podržao održavanje simpozija kao edukativnog alata u smjeru održivosti te ujedno i naglasio važnost pravovremenog educiranja na temu zelene gradnje širokoj skupini ljudi. Mirjana Pintar, predsjednica Udruženja arhitekata Međimurja, pozdravila je ovakvu vrstu susreta jer je ona idealan način na koji se može educirati, razgovarati i sudjelovati u raspravama vezanim uz održivost, energetsku učinkovitost i zelenu gradnju istovremeno. Naglasila je da je zelena gradnja veliki potencijal za smanjenje energetske potrošnje, a istovremeno povećanje korištenja obnovljivih izvora energije i zaštitu okoliša. Kombinacija mjera koje daju troškovno optimalnu gradnju, vještina je koja zahtjeva integralni pristup i uključivanje svih sudionika u projektiranju i osmišljavanju energetskog koncepta. Mario Klobučarić, direktor MENEA-e obradio je temu energetske učinkovitosti u Međimurskoj županiji te objasnio osnove nZEB, pasivnih i niskoenergetskih kuća. Osvrnuo se na provedene projekte poput „AAT-Geothermae“, „Uvođenje širokopojasne infrastrukture na području Međimurske županije“ te na projekt „Integrirani prijevoz putnika“. U pogledu sustavnog gospodarenja energijom u zgradama javnog sektora, posebno je istaknuo energetsku obnovu Tehničke škole Čakovec čija ukupna investicija iznosi preko 3 milijuna kuna te mjeru energetske učinkovitosti i ugradnje OIE u javnim objektima koja je osuvremenila sustava grijanja prelaskom s grijanja na plin na grijanje na ogrjevno drvo ugradnjom nove kotlovnice na biomasu po principu pirolize ukupnog iznosa investicije 250 tisuća kuna u čemu sudjeluje FZOEU sa subvencijom od 80%.

 

Ispred tvrtke Baldinistudio d.o.o., Gianmarco Ćurčić Baldini, obradio je temu „Energetske simulacije već u ranoj fazi projektiranja“. Inoutic/Deceuninck je poduzeće koje se bavi proizvodnjom visokokvalitetnih PVC sustava za prozore i vrata, fasadnih i terasnih sustava, a njegova predstavnica Renata Travljanin ukazala je na prednosti pasivne kuće sa Inoutic stolarijom te objasnila osnovne karakteristike Eforte sustava kao i glavne strateške prednosti Inoutic kompanije u odnosu na konkurenciju. Istaknula je da „nove tehnologije čine pasivne kuće dostupne svima“. Mario Stjepanović iz tvrtke Dilj obradio je temu „Energetska učinkovitost Nexe krovova“ te naglasio važnost Nexe glinenih crjepova koji predstavljaju vrhunac ekološke proizvodnje. Ispred tvrtke Rockwool, Luka Grubišić Čabo obradio je temu „Zvučna zaštita i akustika u zgradama“. Miljenko Minković, ispred tvrtke I.T.V. Murexin održao je prezentaciju „Iskustva energetskih obnova višestambenih zgrada“ gdje je istaknuo aktualne projekte te M educa – program edukacije – tehničke radionice namijenjene izvođačima građevinskih radova. Ispred tvrtke TECE, prezentaciju je održao Ivica Družijanić, koji je informirao sudionike simpozija o TECE grupaciji, kvaliteti i sustavima te o TECE tehnici ispiranja. Tanja Herr obradila je temu „Hidroizolacije – Održivi krovni sistemi“ ispred tvrtke Firestone building products te temu „Toplinske izolacije – Gdje je izazov, tu je i rješenje“ ispred tvrtke Fibran Nord.

 

Više informacija o Hrvatskom savjetu za zelenu gradnju potražite na:  www.gbccroatia.org ili Facebook/Zelena gradnja, Youtube/Hrvatski savjet za zelenu gradnju ili Twitteru/Zelena gradnja

 

Hrvatski savjet za zelenu gradnju / Croatia Green Building Council
Ulica grada Vukovara 274/1
10000 Zagreb, Croatia
+ (385) 1 4886 296 – Tel + (385) 99 3138 660 - Mobile
Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.