tr?id=1052675661447439&ev=PageView&noscript=1 Prva zeleno certificirana povijesna građevina u Italiji

11 godina s Vama!

Prva zeleno certificirana povijesna građevina u Italiji

Foto: GBC Italy
Bivša stajska zgrada benediktinskog samostana Rocca di Sant'Apollinare u pokrajini Perugia u Italiji, prva je povijesna građevina certificirana zlatnim certifikatom Talijanskog savjeta za zelenu gradnju
Zgrada je utemeljena u 18 st., smještena unutar srednjovjekovnog povijesnog kompleksa Rocca Sant'Apollinare pokraj Perugie u selu Marsciano. Ovaj je prototip zasnovan na energetski samoodrživoj povijesnoj zgradi koja je obnovljena zahvaljujući sinergiji svih uključenih. Od građevinskih radnika, HVAC dizajnera i stručnjaka za zaštitu okoliša, do stručnjaka za arhitektonsku restauraciju, tijela ovlaštena za puštanje u rad i konzultanata GBC certifikatora povijesnih građevina, koji su bili vođeni i koordinirani od strane CIRIAF (Međunarodni istraživački centar za onečišćenje i okoliš Mauro Felli) tima na Sveučilištu u Perugii.

2018_02_21-04-gbc-hb-marsciano Prva zeleno certificirana povijesna građevina u Italiji 2018_02_21-07-gbc-hb-marsciano Prva zeleno certificirana povijesna građevina u Italiji
Staja iz 18. stoljeća smještena je unutar srednjovjekovnog kompleksa Rocca Sant'Apollinare

Projekt predstavlja jedinstveni slučaj gdje se potreba za obnovom kombinirala s razvojem energetski učinkovitijeg i samoodrživog objekta pozitivnog utjecaja na okoliš, a sve prema GBC protokolu. U projekt su uključeni konsolidacijski radovi za seizmičku adaptaciju i arhitektonsko obnavljanje s ciljem stvaranja prostorija za obuku i istraživanja biomase.

Zgrada je značajan prototip povijesne građevine s vrlo visokom tehnološkom vrijednošću i inovativnim sadržajem, zahvaljujući sljedećim aspektima: "kružna" gospodarska strategija, i "nulta energija" koristeći se samo lokalno proizvedenim obnovljivim izvorima energije (biomasa), te zbog inovativnih rješenja protiv efekta zagrijavanja.

GBC_gold Prva zeleno certificirana povijesna građevina u Italiji
22. veljače održala se svečanost dodjele GBC HB "zlatne ploče" na inženjerskom kampusu u Perugi

GBC Historic Building standard odnosi se na povijesne građevine koje predstavljaju "materijalni zavjet s vrijednošću civilizacije". Za potrebe protokola GBC HB zgrada mora biti izgrađena prije 1945. s udjelom od najmanje 50% od postojećih tehničkih elemenata.

Protokol se primjenjuje u slučaju obnove ili oporavka, čak i parcijalne integracije, ali u kontekstu velikih obnova. Njihov je cilj uključiti znatne elemente klimatizacijskih sustava ili funkcionalnu reorganizaciju unutarnjih prostora, ocjenjujući moguća rješenja za poboljšanje zgrade, s očuvanjem tipoloških i konstruktivnih karakteristika postojeće građevine.

Ovaj je projekt u cijelosti vodio i GBC HB konzultant Carlo Battisti.

Izvor: Carlo Battisti, GBC Italy

2018_02_21-02-gbc-hb-marsciano Prva zeleno certificirana povijesna građevina u Italiji
Publisher:
gradimozadar.hr