tr?id=1052675661447439&ev=PageView&noscript=1 Turistički rast uz očuvanje prirode je moguć?

11 godina s Vama!

Turistički rast uz očuvanje prirode je moguć?

Turistički rast uz očuvanje prirode je moguće?
Na konferenciji fokusiranoj na ekoturizam kao podršku zaštiti prirode, predstavljena je nova mreža zaštićenih područja MEET 

Ekoturizam se može pretvoriti u istinsko rješenje trenutnih turističkih izazova s kojima se suočava Sredozemlje, dok izravno podupire očuvanje nevjerojatne biološke raznolikosti cijele regije. S tim se uvjerenjem ovoga tjedna u Splitu okupilo više od 60 predstavnika iz gotovo 20 mediteranskih zaštićenih područja i njihovih lokalnih turističkih agencija na konferenciji o eko-turizmu koju WWF i partneri organiziraju u okviru projekta DestiMED.

Sveano_otvorenje_konferencije_o_ekoturizmu_na_Sredozemlju_u_Splitu Turistički rast uz očuvanje prirode je moguć?

DestiMED podržava mediteranska zaštićena područja i partnere iz privatnog sektora pružajući im alate za razvoj, upravljanje i promicanje visokokvalitetnih ekoturističkih paketa, kako na lokalnoj razini, tako i u novoosnovanoj regionalnoj organizaciji – MEET (Mediterranean Experience of Ecotourism - Mediteransko iskustvo ekoturizma). Ta je organizacija službeno predstavljena ovog tjedna kao platforma parkovima za razmjenu ideja i dijeljenje dugoročnih marketinških strategija.

„Ekoturistički paketi stvaraju pozitivne mogućnosti za očuvanje prirode i za povećanje prihoda lokalne zajednice, jačajući lokalno gospodarstvo uz istovremeno umanjivanje utjecaja turizma na prirodne i kulturne resurse“, istaknuo je Mosor Prvan, voditelj projekta DestiMED u WWF Adriji. U Hrvatskoj su u projekt uključena dva zaštićena područja: Park prirode Lastovsko otočje i Nacionalni park Kornati.

Obuka u Splitu podupire zaštićena područja diljem cijele sredozemne regije, koja je okupila lokalne aktere privatnog i javnog sektora na suradnju dizajniranja novih ekoturističkih paketa. Svaki se paket iskušava prema novom sustavu nadzora kvalitete i održivosti koji sadrži inovativan pristup mjerenju i smanjenju utjecaja turizma na prirodne resurse. Taj novi alat temelji se na mjerenju ekološkog otiska, a razvija u suradnji s istraživačkom organizacijom Global Footprint Network.

„Sretni smo da zaštićena područja u regiji imaju alate i znanje potrebno da bi turizam imao pozitivan utjecaj na njihovo područje. K tome imaju i mjesto za rad s drugim parkovima kako bi na tržištu promovirali novu viziju mediteranskog turizma", rekao je Antonio Troya, ravnatelj IUCN-ovog centra za mediteransku suradnju i predsjednik udruge MEET na svečanom predstavljanju udruge u Splitu.

Prvi krug testova za nove pakete održan je u jesen 2017., a drugi će započeti ovog travnja, kada će ekoturistički stručnjaci iz cijelog svijeta posjetiti mediteranska zaštićena područja obuhvaćena ovim projektom. Ona područja koja kroz testove razviju ponude zadovoljavajuće kvalitete bit će plasirana na tržište i to je najveća vrijednost ovog projekta, gdje teorija direktno prelazi u praksu i dobrobit za prirodu i lokalnu zajednicu.

Projekt Destimed financira Interreg Med program Europske unije, a provode ga Regione Lazio (vodeći partner), IUCN centar za mediteransku suradnju, MedPan, Federpa

LRG_DSC05759 Turistički rast uz očuvanje prirode je moguć?
Publisher:
gradimozadar.hr