tr?id=1052675661447439&ev=PageView&noscript=1 Pritzker 2018. osvojio Balkrishna Doshi

11 godina s Vama!

Pritzker 2018. osvojio Balkrishna Doshi

Foto: VSF, Pritzker
Najveće priznanje struke po prvi puta dodijeljeno nekom indijskom arhitektu
Balkrishna Doshi, indijski arhitekt koji je u zapadnom svijetu manje poznat unatoč stotinama dovršenih projekata ovogodišnji je pobjednik značajne Pritzker nagrade, koja se smatra najvećim priznanjem struke u arhitekturi.

Doshi je jedan od suvremenih indijskih arhitekata rođen u Puneu u Indiji 1927. Njegov rad u arhitekturi, duboko je osoban, osjetljiv i značajan. Tijekom posljednjih 70 godina oblikovao je razne arhitekture urbanog dizajna, projekte poput privatnih rezidencija, škola, banaka, kazališta, stambenih objekata…

Njegovi su projekti pod snažnim utjecajem njegovih korijena iz Indije, i sad nakon toliko godina rada, Pritzkerov žiri prepoznaje njegovu izuzetnost dodijelivši mu priznanje kakvo zaslužuje.

Doshi je kao profesor na fakultetu svojim studentima ostavio izvrsne primjere na kojima se dalje mogu graditi i razvijati. Doshiovo poštovanje prema istočnoj kulturi kao i njegova želja da pridonese svojoj zemlji odražavaju se u autentičnom dizajnu i poboljšanju kvalitete života osmišljenih objekata. 

-Moji su radovi ekstenzija mog života, filozofija i snovi kojima nastojim kreirati blago arhitektonskog duha. Ovu prestižnu nagradu dugujem svojem guruu Le Corbusieru. Njegova su me učenja hrabrila da ispitujem vlastiti identitet i natjerala me da otkrijem novu regionalno prisvojenu modernu ekspresiju održivog holističkog staništa- Komentirao je Doshi
Sangath, njegov vlastiti studio smatra se zgradom koja u potpunosti opisuje i obuhvaća Doshiov pristup. Objekt predstavlja vezu između prirode i pojedinca.

SangathArchitectsStudio_courtesy_of_VSF_com Pritzker 2018. osvojio Balkrishna Doshi
Sangath, © Courtesy of VSF

Amdavad ni Gufa, jedan od Doshijevih eksperimentalnih dizajna. Ovo špiljska umjetnička galerija prikazuje djelo umjetnika M. Fida Husaina. Poput Sangathovog studija, krovne strukture sadrže umjetničko djelo prekriveno mozaicima.

amdavaga_copyright_laurianghinitoiu_b.v.doshi_8_of_16_com Pritzker 2018. osvojio Balkrishna Doshi
Amdavad ni Gufa,  © Laurian Ghinitoiu

Aranya Low Cost Housing, za ovaj je projekt Doshi primio cijenjenu nagradu za arhitekturu Aga Khan godine 1996., a riječ je o stambenom zbrinjavanju građana i uspostavljanju "održivog društva" gdje različite klase društva zajedno žive. Ovdje u 6.500 stanova stanuje preko 80.000 ljudi.

Aranya_Low_Cost_Housing._Image__Aga_Khan_Award_for_Architecture_via_MIT_Library_com Pritzker 2018. osvojio Balkrishna Doshi
Aranya Low Cost Housing,  © Aga Khan Award for Architecture via MIT Library

Izvor: Pritzker, Arch daily

Publisher:
gradimozadar.hr