tr?id=1052675661447439&ev=PageView&noscript=1 I druga zaštićena područja u Hrvatskoj zainteresirana za razvoj eko-turizma

11 godina s Vama!

I druga zaštićena područja u Hrvatskoj zainteresirana za razvoj eko-turizma

U Nacionalnom parku Brijuni na skupu stručnih službi javnih ustanova za upravljanje zaštićenim područjima u Hrvatskoj predstavljeni su rezultati WWF-ovog projekta DestiMED

Nakon Nacionalnog parka Kornati i Parka prirode Lastovo, i druga hrvatska zaštićena područja iskazala su interes za razvoj eko-turističkih paketa. Rezultat je to rada WWF-a sa spomenutim parkovima u kojima su eko-turističke ponude već postavljene, uspješno testirane i odobrene od međunarodnih stručnjaka za eko-turizam.

WWF je na sastanku stručnih službi svih hrvatskih zaštićenih područja, koji se od srijede održava u Nacionalnom parku Brijuni, predstavio rezultate svog rada na eko-turizmu kroz projekt DestiMED. Nakon službenog predstavljanja, uz izložbu fotografija s dosadašnjih testiranja i kušanje lokalnih proizvoda koji su u ponudi na Kornatima i Lastovu, predstavnici ostalih parkova  zainteresirali su se za ovu priču i iskazali želju za razvojem takvih paketa u njihovim parkovima. 

 „Ovaj tip turizma, gdje su male grupe koje se stapaju s lokalnim stanovništvom, nešto je što WWF želi stimulirati jer je komplementaran sa zaštitom prirode za razliku od masovnog turizma koji neodrživo troši resurse. Dobit ostaje u lokalnoj zajednici, što je izuzetno važno jer kod masovnog turizma dobit ide trećoj strani“, istaknuo je Mosor Prvan.

  

WWF_Adria_2compressed I druga zaštićena područja u Hrvatskoj zainteresirana za razvoj eko-turizma

  

Lokalna zajednica naime sudjeluje u kreiranju eko-turističkog paketa koji se temelji na dosadašnjoj ponudi, ali i na nekim sasvim novim aktivnostima poput ribolovnog turizma ili demonstracije tradicionalne proizvodnje meda. Svoj interes za razvoj ekoturizma u svojim područjima iskazali su nacionalni parkovi Brijuni i Mljet, parkovi prirode Telašćica, Vransko jezero i Žumberak te 12 županijskih javnih ustanova.

Ekoturistički paketi razvijeni u NP Kornati i PP Lastovo će u 2019. godini ući u komercijalnu fazu te će, zajedno s drugim zaštićenim područjima na Sredozemlju koja su dio DestiMED projekta, biti prodavani agencijama koje se bave održivim turizmom.

Projekt Destimed financira Interreg Med program Europske unije, a provode ga Regione Lazio (vodeći partner), IUCN centar za mediteransku suradnju, MedPan, Federparchi, WWF Adria, WWF Mediteran i Nacionalna agencija zaštićenih područja (NAPA) u Albaniji.

Publisher:
gradimozadar.hr