tr?id=1052675661447439&ev=PageView&noscript=1 AGRRA umrežila francuske i županijske organizacije koje rade s mladima na ruralnim područjima

11 godina s Vama!

AGRRA umrežila francuske i županijske organizacije koje rade s mladima na ruralnim područjima

Studijski posjet francuskoj regiji Centre – 10 sudionika razmjenjivalo ideje o radu s mladima na ruralnim područjima

Agencija za ruralni razvoj Zadarske županije (AGRRA) u listopadu je bila organizator studijskog posjeta francuskoj regiji Centre-Val de Loire tijekom kojeg je deset sudionika iz Zadarske županije s francuskim kolegama razmjenjivalo ideje i dobre prakse o radu s mladima na ruralnim područjima. Studijski posjet organiziran je u sklopu Erasmus+ europskog projekta „Informiranje i poticanje mobilnosti mladih na ruralnim područjima“ koji je AGRRA-i odobren ove godine, a njegov cilj je upravo poticanje rada s mladima na ruralnom području. Između ostaloga, ciljevi projekta su razvijanje kompetencija osoba koje rade s mladima te poticanje boljeg informiranja mladih o mogućnostima koje im se pružaju u Europskoj uniji. Tako je deset predstavnika različitih institucija i udruga Zadarske županije (AGRRA, Volonterski centar Zadar, Natura Jadera, Eko Zrmanja, Mala Filozofija, Udruga studenata Bukovice i Kotara) otišlo u posjet francuskim kolegama kako bi se izvršila razmjena dobrih praksi i iskustava u radu s mladima.

 

„Cilj ovog studijskog posjeta je povezivanje i suradnja organizacija koje se bave radom s mladima na ruralnim područjima radi razmjene ideja, informacija i iskustava te poboljšanje kvalitete života mladih u ruralnim sredinama. Ruralna područja obuhvaćaju više od polovice površine Europske unije, a u Zadarskoj županiji čak 92% ukupne površine. Nezaposlenost te manjak infrastrukture i sadržaja samo su neki od razloga zbog kojih mladi odlaze u velike gradove. Naš rad u ruralnim sredinama mora uzeti u obzir sve njegove stanovnike, poglavito mlade, jer je nužno stvoriti mjesta u kojima će mladi živjeti, raditi i imati jednak pristup svim uslugama i infrastrukturi koje imaju i mladi koji žive u gradovima“  – kaže Ana Zubčić, voditeljica Odjela za međunarodnu suradnju u AGRRA-i, ujedno i voditeljica projekta. „Ovim projektom htjeli smo povezati naše i francuske institucije, potaknuti ih na zajedničku suradnju, stvaranje novih ideja i projekata u koje bismo što više uključivali mlade iz ruralnih sredina i tako im omogućili jednake uvjete života, školovanja i odrastanja koje imaju i mladi koji žive u gradovima“ – nastavlja Ana Zubčić. „U Francuskoj smo posjetili mnogobrojne institucije, stvorili dobru podlogu za buduću suradnju i vratili se s pozitivnim iskustvima i idejama koje možemo prenijeti i na naše prostore. Predstavili smo Zadarsku županiju, naše institucije, ali i domaće proizvode naših OPG-ova na jednoj multikulturalnoj večeri“.

 

Tijekom petodnevnog putovanja sudionici posjeta imali su prilike posjetiti niz institucija koje rade s mladima, ali se i upoznati s predstavnicima gradova i općina te s Karine Gloanec Maurin, francuskom zastupnicom u Europskom parlamentu. „Od pažljivih domaćina i zanimljivog rasporeda, izdvojit ću ipak to što smo u kratkom vremenu našeg posjeta imali priliku upoznati jednu gradonačelnicu, regionalnog načelnika i zastupnicu u Europskom parlamentu. Sa svima smo uspjeli ostvariti dijalog o kojem bi ponešto mogli naučiti i mi u Hrvatskoj. Najviše me se dojmila upravo ta efikasnost vertikalne komunikacije; od lokalnih udruga i organizacija do regionalne razine preko državne, pa sve do razine Europske Unije, informacije teku. Dojma sam da se mlade uistinu sluša, spomenuta komunikacija je u oba smjera svrhovita, edukativni programi i obrazovne mogućnosti se kroje prema potrebama njihovih korisnika i u skladu sa zahtjevima tržišta rada, čini se“ – rekao je Antonio Kovačević, predstavnik Udruge Mala Filozofija.

 

„Mene je posebno oduševila pristupačnost i dobrodošlica svih organizacija koje smo posjetili. Svi su bili spremni pokazati nam svoj rad, podijeliti s nama svoja iskustva, i dobra i loša, i strpljivo odgovarati na naša brojna pitanja. Jako mi se svidjela struktura rada s mladima jer su organizacije i institucije koje se bave s mladima povezane na vertikalnoj i horizontalnoj razini, što izuzetno olakšava rad i nudi mladima pregršt sadržaja i mogućnosti za njihov kvalitetan razvoj. Ostvarili smo dobro suradnju i pripremu za buduće projekte s mladima te smo u komunikaciji za nadolazeće natječaje“ – istaknula je, pak, Taida Garibović, predstavnica Javne ustanove Natura Jadera.

 

„Osobito me se dojmila iznimna posvećenost radu s mladima unutar svih institucija koje smo posjetili, što me natjeralo na razmišljanje. Shvatila sam važnost i ulogu sebe, kao osobe koja malim postupcima može doprinijeti unaprjeđenju kvalitete života mladih u Hrvatskoj. Radu s mladima u Francuskoj pridaje  se velika važnost, a u tom procesu organizacijama je omogućena institucionalna i financijska podrška od strane regije za koju se nadamo da će jednog dana i u našim krajevima zaživjeti. Na kraju bih pohvalila i domaćine koji su nas lijepo ugostili te pripremili zanimljiv i edukativan program“ – rekla je Andrea Knežević iz AGRRA-e, također sudionica studijskog posjeta.

 

„Ovaj studijski posjet samo je početak dobre suradnje koja se u budućnosti očekuje između francuskih institucija i onih iz Zadarske županije. Iako su se naši predstavnici vratili puni pozitivnih dojmova o radu s mladima u Francuskoj, moram istaknuti i kako su francuske kolege ostale pune pozitivnih dojmova o našim udrugama i institucijama koje su ponekad i uz jako malo financijskih sredstava pokretači promjena na bolje i ne gube volju u radu s mladima na ruralnim područjima“ – istaknula je Ana Zubčić. Studijski posjet završen je dogovorom o budućoj suradnji i novim projektima, a sjajna prilika za umrežavanje u potpunosti je iskorištena.

Publisher:
gradimozadar.hr