tr?id=1052675661447439&ev=PageView&noscript=1 KAMEN  - svevremeni građevinski materijal

11 godina s Vama!

KAMEN  - svevremeni građevinski materijal

Benkovački kamen
O primjeni kamena u arhitekturi i urbanizmu razgovarali smo s
Matom Šunićem, voditeljem tvrtke Kamen Benkovac

Čitava obala, od Istre do Dubrovnika, usmjerena je ka kvalitetnoj turističkoj ponudi koja podrazumijeva smještaj u autohtonom stilu, a kad je riječ o autentičnosti, kamen je neizostavan element. Nekada se od temelja do krova gradilo u kamenu, čak je i krov bio građen od kamenih ploča. Danas se pak kamen masovnije koristi u funkciji dizajna.

 

kamen03 KAMEN  - svevremeni građevinski materijal

 
Karakteristike kamena su trajnost i postojanost. Ne zaboravimo spomenuti njegovu estetsku unikatnost. Osim estetske vrijednosti, kamen samom objektu daje i dodatnu ekonomsku vrijednost. Interijeru dodaje svoju atraktivnu dimenziju, a može se ugraditi gotovo svugdje; u kuhinji, wc-u, uz vrata, stubišta itd. Sve to, čini ga poželjnim materijalom za građenje i dizajn.

 

kamen01 KAMEN  - svevremeni građevinski materijal

 
U Hrvatskoj se veće količine arhitektonskog kamena eksploatiraju na četiri lokacije: Istri, Trogiru, Braču i Benkovcu. Strukture su im različite, a različito se i eksploatiraju iz prirode. Da se benkovački kamen “bere”, kazuje nam voditelj Kamen Benkovca, gosp. Mate Šunić, koji nas je ljubazno ugostio u svom kamenom uredu u Benkovcu.


- Benkovački kamen u prirodi nalazi se raslojen, tako da se kod vađenja “lomi u ploče”. Prednost pločaste strukture benkovačkog kamena je u tome što se njime može zidati i oblagati i to bez dodatne obrade. Prirodno je rustikalan, što znači da za postizanje takvog izgleda nije potrebna nikakva dorada. S obzirom na to da se u prirodi nalazi raslojen, on je nepravilan, različitih boja i debljina i kao takav unikatan!


No, bez obzira na sve prednosti benkovačkog kamena, on nije univerzalno rješenje. Ponekad ga se ne može ponuditi kao odgovor na upit klijenta zbog čega smo u svoju ponudu uvrstili i ostale vrste kamena. Tako se možemo pohvaliti izborom bračkog, istarskog i trogirskog kamena kojeg obrađujemo vlastitim strojevima. Kvalitetnu sirovinu uzimamo u blokovima i u vlastitoj preradi pretvaramo u proizvode koje klijenti traže. To su najčešće: okviri vrata i prozora, rukohvati na stubištima, elementi poda, popločavanje oko bazena, stepeništa itd.

 

kamen02 KAMEN  - svevremeni građevinski materijal

 

S obzirom na zahtjeve kupaca koji se sve više odlučuju fasadu oblagati s kamenom, na koji način to valja kvalitetno izvesti?
Kada govorimo o primjeni kamena na fasadi, najbolje bi bilo polaganje direktno na čvrstu podlogu. Ali s obzirom da je toplinska izolacija dio suvremene gradnje, prije postavljanja izolacije, potrebno je ispuniti određene tehničke zahtjeve. Važno je postaviti dovoljan broj sidrišta na koje se stavlja armirana mrežica koja sve učvršćuje. Kod postavljanja je važno izračunati veličinu objekta i debljinu kamena što određuje masu po kvadratu.
Na osnovu toga dobivamo izračun o broju sidrišta koji se stavljaju direktno na konstrukciju objekta. Zajedno s armiranom mrežicom to postaje čvrsta podloga za postavljanje kamena na fasade. Kamen daje autohtoni izgled što ostavlja dojam tradicionalne gradnje.

Što biste savjetovali našim čitateljima; je li projekt koji uključuje kamen potrebno planirati unaprijed ili se fasada može obložiti naknadno i na koji način?
Kad ste spomenuli planiranje, važno je napomenuti kako tu često dolazi do problema. Kako na izgled, boju i strukturu kamena utječe priroda, a kamen se vadi s različitih lokacija, investitorima je potrebno objasniti važnost planiranja kupovine dovoljne količine kamena odjednom. Pri kupnji kamena valja uzeti dovoljnu ili malo veću količinu jer je kasnije teško ili nemoguće pronaći istu boju u prirodi. To je jedan od važnijih detalja jer uključuje pritužbe kupaca na koje ne možemo utjecati. Ako se kamen ne izvadi na istoj lokaciji, već se naručuje naknadno, boja nikada neće biti ujednačena.

Koja su “najpopularnija” kamenja tvrtke Kamen Benkovac? Što kupci najviše traže?
Spomenut ćemo Bunju koja je tradicionalni benkovački proizvod, prvi koji se počeo obrađivati još prije rata. Bunja nastaje od velike nepravilne ploče koja se pila u pravilnom obliku. Proizvod je namijenjen oblaganju svih vrsta okomitih površina (šankova, stupova, kamina, ograda, fasada i sl.). S Bunjom su se prije rata oblagale sve kuće od Istre do Dubrovnika. Danas se koristi nešto rjeđe jer je cjenovno ostala ista, tehnološki se nije mogla unaprijediti, a tržište se okrenulo prema rustikalnom stilu.
Zato smo osmislili proizvod Ben za oblaganje koji je nastao kao odgovor na nove zahtjeve tržišta. Ben je proizvod od benkovačkog pločastog kamena, karakterističan po svojoj unikatnosti, dugotrajnosti, masivnosti... Jednostavan je za rukovanje i ugradnju te ima dvostruku funkciju: dekorativnu i zaštitnu. Zbog svoje masivnosti idealan je kao prirodan izolator. Ovaj kamen idealan je za imitaciju starih suhozida te se može kombinirati s modernim materijalima.

Na kojim je povijesnim obnovama u okruženju primijenjen benkovački kamen?
Sudjelovali smo u obnovi Maškovića Hana u Vrani, kompletna centralna šetnica u Ninu popločana je njime. Budva u Crnoj gori obnovljena je također našim kamenom.

Koji biste kamen savjetovali za uređenje zadarskih zidina?
Za obnovu zidina po čvrstoći, ali i cijeni najidealniji je benkovački kamen jer će na taj način kompletna obnova biti estetski izvornija i financijski isplativija.

Publisher:
gradimozadar.hr