tr?id=1052675661447439&ev=PageView&noscript=1 Energetski štedljive kuće za zdraviji i udobniji život

11 godina s Vama!

Energetski štedljive kuće za zdraviji i udobniji život

Fibran
Foto: Fibran
Val osviještenosti o uštedi energije, osim u automobilskoj industriji, danas je najglasniji u domeni graditeljstva. Bilo da se radi o obnavljanju starih ili gradnji novih zgrada, tehnološki napredak i uz njega prateći zakoni tjeraju nas na akciju, ali i na razmišljanje.

Energetska učinkovitost i prve posljedice loših sanacija
Naučili smo do sada da nas toplinske izolacije i dobri prozori i vrata zimi čuvaju od hladnoće, a ljeti od pregrijavanja. Obukli smo kuće u debele kapute od toplinske izolacije, zamijenili vrata i prozore, sve po uzoru na niskoenergetske, pasivne ili danas za javne objekte obvezujuće NZEB (nearly zero energy building) standarde. Težimo tome da naše kuće gotovo ne troše energiju za zagrijavanje i hlađenje. Kako bismo to postigli, moramo u projekt, osim građevinskih elemenata, ugraditi sustave za grijanje i hlađenje s reguliranim izmjenama zraka u prostoru. No nemaju svi mogućnost ugraditi sofisticirane uređaje koji bi umjesto njih brinuli o svježem zraku u prostoru.
Prozračivanje je iznimno važno iz najmanje dva razloga:
1. Smanjuje se vlaga, koja nastaje kao normalna pojava uslijed života u prostoru. Kuhamo, sušimo rublje, dišemo… sjetimo se samo zamagljenih prozora u spavaćoj sobi u hladna zimska jutra…
2. Smanjujemo koncentraciju štetnih plinova koji hlape iz građevinskih materijala, pa i iz samog tla.
Jedan od njih je svakako radon.

 

Neprijatelj zdravlja u našem domu: radon - što je to?
U novije se vrijeme dosta govori o radonu, plinu bez boje, okusa i mirisa, a koji nastaje kao posljedica raspadanja radioaktivnih tvari iz zemlje. Sve učestaliji potresi čine pukotine u zemljinoj kori, koje dodatno pojačavaju zračenje ovog radioaktivnog plina. Koncentracija radona u zraku koji udišemo na otvorenom je niska (između 5 i 15 Bq/m3) i ne predstavlja zdravstveni problem, ali može biti vrlo visoka unutar zatvorenog prostora u kojem živimo ili radimo.

 

20122016acs_compressed Energetski štedljive kuće za zdraviji i udobniji život

 
Valja napomenuti da se povišene koncentracije radona mogu pojaviti bilo gdje i da su razlike među susjednim kućama obično vrlo velike. Prema najnovijem istraživanju, 2012. godine, 14% svih kuća u prizemnim postrojenjima u našim krajevima napunjeno je koncentracijama radona iznad 400 Bq/m3.

 

Zašto je radon štetan za zdravlje?
Radon je radioaktivan element nastao raspadanjem radija u tlu, a kojeg disanjem unosimo u naš organizam. Ovi radioaktivni elementi svojim raspadom na tzv. alfa čestice u našem dišnom sustavu mogu oštetiti DNA i plućno tkivo. Brojna istraživanja u mnogim zemljama pokazuju da dugotrajna izloženost višim vrijednostima radona povećava rizik od nastanka raka pluća.

 

Izvori radona u kućama
Radon izvire kroz tlo neposredno ispod kuće, kroz građevinske materijale, ili se nalazi uz podzemne vode i zemni plin. Na koncentraciju radona u kućama utječu geološki sastav i struktura tla, klimatski i meteorološki uvjeti, ali i način gradnje, instalacijski kanali, poroznost materijala i mikro pukotine u kući koje su u neposrednom kontaktu s tlom. Njegovu koncentraciju u prostorijama možemo smanjiti redovitim prozračivanjem, ali ako prodor radona možemo spriječiti za vrijeme same gradnje, to je svakako najbolje rješenje.

 

Zgrade mogu štititi naše zdravlje
Najveća je opasnost od utjecaja radona na mjestima gdje su konstantno manji potresi, pa pucaju stijene ispod zemlje na određenim dubinama i kroz njih prolazi plin radon koji ulazi u stanove i kuće.

 
Pri izvedbi suvremenih niskoenergetskih kuća, zaštita od radona i ostalih geopatogenih zračenja vrlo je jednostavan proces izvedbom SEISMIC temeljnog jastuka, sustava toplinske i hidroizolacije temeljne ploče, koji djeluje kao elastični jastuk u potresu, sprječava smicanje materijala u slojevima ispod temeljne ploče, a u kojeg se može uvrstiti i zaštita protiv štetnih zračenja iz tla.

 
Osnovni sastav SEISMIC temeljnog jastuka čine dva sloja glatke toplinske izolacije FIBRANxps, tlačne čvrstoće od najmanje 400 kPa, koje su međusobno povezane dvostrano samoljepljivom hidroizolacijom. Gornji sloj toplinske izolacije (koju nazivamo SEISMIC ploča) ima utore, koji spoj Seismic ploče i lijevane armirano betonske ploče čini nedjeljivim slojem u slučaju potresa. Znamo da dinamičke sile potresa mogu djelovati u svim smjerovima, tako da temeljni jastuk mora biti dovoljno nosiv, a istovremeno fleksibilan za prigušenje podrhtavanja tla. Horizontalni pomaci moraju pritom biti svedeni na minimum, čak i u slučaju najjačih predviđenih potresa u našoj zemlji, kako instalacije u našim domovima ne bi bile ugrožene.

Izvedba temeljne ploče na Seismic temeljnom jastuku u 5 koraka

3_compressed Energetski štedljive kuće za zdraviji i udobniji život

1. SEISMIC temeljni jastuk – postavljanje prvog sloja toplinske izolacije FIBRANxps 400L.

  

4_compressed Energetski štedljive kuće za zdraviji i udobniji život

2. SEISMIC temeljni jastuk – postavljanje FIBRANhydro ANTIRADON membrane, na prvi sloj toplinske izolacije FIBRANxps
U slučaju zaštite od geopatogenih zračenja i radona, na prvi sloj toplinske izolacije ugradimo samoljepljivu hidroizolaciju s antiradon uloškom, jedne iz FIBRANhydro ANTIRADON grupe izolacija. Drugi sloj hidroizolacije je dvostrano samoljepljiva hidroizolacija, koju zaštitimo FIBRANxps SEISMIC toplinskom izolacijom, određene nosivosti i debljine, koje dobijemo iz proračuna statike i građevinske fizike. Na ovako izvedene slojeve, direktno se postavljaju armaturni koševi i lijeva beton temeljne ploče. Na ovaj se način izvodi SEISMIC temeljni jastuk, koji je istovremena zaštita prodoru radona iz tla u kuću, te odlična zaštita geopatogenim zračenjima iz tla, tako da stolove i krevete možete nesmetano razmještati po prostoru, bez bojazni da će dugotrajniji boravak na nekom mjestu u stanu biti štetan po zdravlje nakon dulje izloženosti.

  

5_compressed Energetski štedljive kuće za zdraviji i udobniji život

3. SEISMIC temeljni jastuk – postavljanje dvostrano samoljepljive FIBRANhydro 1,8 membrane, na FIBRANhydro ANTIRADON membranu.

  

6_compressed Energetski štedljive kuće za zdraviji i udobniji život

4. SEISMIC temeljni jastuk – postavljanje drugog sloja toplinske izolacije FIBRANxps SEISMIC 400L.

  

7_compressed Energetski štedljive kuće za zdraviji i udobniji život

5. SEISMIC temelji jastuk – ugradnja betona na drugi sloj toplinske izolacije - FIBRANxps SEISMIC 400L, na koji je direktno postavljena armatura temeljne ploče.

  

Štetni utjecaji radioaktivnosti i geopatogenih zračenja iz prirode
Osim radona, često smo spominjali i štetan utjecaj tzv. geopatogenih zračenja. Najpoznatije su Hartmannove i Curijeve mreže. Znamo da mačke i mravi vole boraviti na mjestima negativnih zračenja, dok ih psi izbjegavaju. Nekada su naši stari poštivali ove znakove, kada su odabrali mjesta za krevet. Danas je razmještanje namještaja često nemoguća misija, pogotovo ako živimo u malim stanovima. Linije utjecaja zračenja su prilično gusto raspoređene na zemlji (kreću se u rasteru od 2 do 2,5 m, približno u smjerovima istok-zapad, sjever-jug). Križanja tih linija, širine cca 20 cm, utječu na biljke, životinje i ljude koji dugo borave na takvim mjestima (spavaće i radne sobe). Od takvih se negativnih utjecaja možemo zaštititi po mogućnosti prije početka gradnje, tako da zaštitnu membranu ugradimo neposredno ispod temelja u sustavu SEISMIC temeljnog jastuka.
Ukoliko imate pitanja, posavjetujte se sa našim stručnjacima za izvedbu temeljnog jastuka, što je potrebno učiniti, kako biste stvorili optimalne uvjete za zdravlje u svom novom domu.

 

ENERGISKI-TIToutlines-min Kako pristupiti obnovi ravnog krova starih zgrada?

Time: 0:0


Publisher:
gradimozadar.hr