tr?id=1052675661447439&ev=PageView&noscript=1 Otvorite vrata stanova i apartmana i uživajte u proljeću!

11 godina s Vama!

Otvorite vrata stanova i apartmana i uživajte u proljeću!

Foto: Moj balkon
SUKULENTI – PRIJATELJI VAŠIH BALKONA I TERASA!

Proljeće je vrijeme kada otvaramo vrata stanova i apartmana, a balkoni i terase postaju produženi dnevni boravci na kojima uživamo sve do kasne jeseni. S početkom najraskošnijeg godišnjeg doba rasadnici su puni bilja, izbor je velik i svatko može pronaći nešto za sebe. Prilikom izbora ono na što treba pripaziti je orijentacija balkona s obzirom na stranu svijeta i prema tome odabrati bilje za sjenu ili pak ono koje podnosi duže periode sunca. Pravilan odabir i sadnja u kvalitetan supstrat te prihranjivanje garantiraju raskoš na balkonu sve do jeseni.

 

Prije no krenete sa sadnjom novog bilja provjerite trajnice koje su prezimile na vašim balkonima i terasama, orežite ih i prihranite, a nakon proljetnica kojima je započela sezona uživanja na otvorenom, sade se ljetnice koje će, brinete li o njima potrajati sve do kasne jeseni. Kako dani postaju topliji bilje je potrebno zalijevati svakodnevno, a ljetnice i prihranjivati prilikom zalijevanja kako bi cvale što duže.

 

Prijedlog za proljetnu drugačiju i atraktivnu sadnju:

SUKULENTI – PRIJATELJI VAŠIH BALKONA I TERASA!

 

Biljke koje će ukrasiti balone i privući poglede svakako su razne penjačice i viseće biljke poput surfinija i pelargonija, no želite li ove sezone uživati u potpuno drugačijem, no jednako atraktivnom pogledu predlažemo sukulente. Raznobojni, raskošni i potpuno drugačiji, sukulenti cvatu tijekom proljeća, ljeta i jeseni, a njihova je velika prednost što ih je potrebno manje zalijevati jer potječu iz Afrike, Srednje i Južne Amerike. Ove trajnice akumuliraju vodu u stabljici ili korijenu na duže vrijeme te se idealan izbor za južne strane koje su duži period dana izložene suncu. Nisu zahtjevne biljke kada je u pitanju sadnja i održavanje, pronaći ćete ih niske ili viseće, a jarke boje njihovih cvjetova svakako su razlog da podignete pogled prema balkonu ili terasi.

Što god odabrali, ne zaboravite da je tijekom toplijih mjeseci biljkama potrebno davati više, no ono što će vam vratiti je neprocjenjivo! 

 

O SUKULENTIMA

Nama najpoznatiji sukulenti su Aloe vera i čuvarkuća, obje ljekovite biljke.  Sukulenti su inače biljke koje spremaju vodu u svoje sočne listove, mesnate stabljike ili korijen te su se savršeno prilagodili tome da vodu zadrže duže vrijeme. Zbog toga im nije potrebno često zalijevanje, te su odličan izbor za sunčane balkone i terase. Ove biljke će se nakon ljeta i jeseni prilagoditi na unutarnje prostore i uspješno prezimiti u vašem domu ili na stubištu.

 

Izvor: gzd magazin, proljeće 2017.

Publisher:
gradimozadar.hr