gradimozadar.hr   gradimozadar.hr   gradimozadar.hr  gradimozadar.hr 
Hoće li u 2019. biti natječaja za energetsku obnovu višestambenih zgrada?

Gotova energetska obnova na više od 300 višestambenih zgrada, a hoće li i kada doći do novog natječaja još se ne zna
Do sada je s energetskom obnovom završilo više od 300 višestambenih zgrada. Ukupna vrijednost projekata završenih višestambenih zgrada iznosi gotovo 500 milijuna kuna, sufinanciranih s gotovo 280 milijuna kuna bespovratnih sredstava iz Europskog fonda za regionalni razvoj.
 
 
Poziv "Energetska obnova višestambenih zgrada" Ministarstvo graditeljstva i prostornoga uređenja raspisalo je 17. listopada 2016. godine te je zahvaljujući velikom interesu prijavitelja, odnosno upravitelja zgrada i predstavnika suvlasnika, ugovorena cjelokupna alokacija koja je bila na raspolaganju iz Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija“ za financijsko razdoblje 2014-2020 stoga je poziv zatvoren 31. siječnja 2017. godine.
 

Svrha poziva je provedba mjera energetske obnove i korištenje obnovljivih izvora energije u višestambenim zgradama koje će rezultirati smanjenjem potrošnje energije za grijanje/hlađenje kroz integrirani pristup.
 

Na poziv je zaprimljeno čak 649 prijava od kojih kriterije zadovoljava njih 596. Iznos ukupne investicije je preko milijardu kuna, a više od 560 milijuna kuna čine bespovratna sredstva Europskog fonda za regionalni razvoj. Do sada su potpisana 584 Ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava iz Europskog fonda za regionalni razvoj. Ugovorenim projektima obuhvaćeni su stanari 16 000 kućanstava u višestambenim zgradama.
 

 

 

Hoće li se raspisati novi natječaj za energetsku obnovu višestambenih zgrada?

 

Interes za energetskom obnom višestambenih zgrada je i dalje povećan, međutim nužan preduvjet za pripremu novog poziva je odobrenje povećanja alokacije od strane Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije u svojstvu Upravljačkog tijela (UT) na čemu Ministarstvo graditeljstva i prostornoga uređenja u svojstvu Posredničkog tijela razine 1 (PT1) intenzivno radi.
 
 
Sve informacije o eventulanom novom pozivu biti će pravovremeno objavljene na  web stranici Europskih strukturnih i investicijskih fondova www.strukturnifondovi.hr te Ministarstva graditeljstva i prostornoga uređenja https://mgipu.gov.hr.
 
Izvor: MGIPU
Publisher:
gradimozadar.hr