tr?id=1052675661447439&ev=PageView&noscript=1 Više od 300 sudionika na 6. Danima inženjera strojarstva u Vodicama

11 godina s Vama!

Više od 300 sudionika na 6. Danima inženjera strojarstva u Vodicama

Foto: Hotel Olympia
6. Dani inženjera strojarstva održavaju se u ožujku u Vodicama

U organizaciji Hrvatske komore inženjera strojarstva (HKIS) u Vodicama će se, od 20. do 23. ožujka ove godine, održati 6. međunarodni kongres Dani inženjera strojarstva. Tematska područja Kongresa, koji svake godine okuplja više od 300 sudionika, su energetska učinkovitost, energetika te strojarske tehnologije.

 

„Strojarske tehnologije - imperativ budućnosti“ ovogodišnji je moto Dana inženjera strojarstva koji će okupiti brojne stručnjake iz sektora strojarstva, ali i profesore i studente tehničkih i ostalih srodnih i interdisciplinarnih studija.

 

„I ove godine očekujemo respektabilan broj sudionika na 6. Danima inženjera strojarstva na  kojima će se govoriti o cijelom nizu relevantnih tema“, rekao je predsjednik Komore inženjera strojarstva, dipl. ing. stroj. Željko Dorić.

 

 

Kako robotika pomaže ljudima sa smanjenom pokretljivošću?

Posebna zvijezda 6. Dana inženjera strojarstva bit će prof.dr.sc, Yassera Alaylia, istraživač i utemeljitelj pariškog laboratorija za robotiku te profesor na sveučilištu Paris-Saclay. Profesor Alayli govorit će o robotici koja pomaže osobama smanjene pokretljivosti.  Tako ćemo doznati što istraživačke ekipe laboratorija rade na simulatorima koji reproduciraju određeni pejzaž u povećanoj stvarnosti kako bi osobe smanjene pokretljivosti uvježbale kretanje pomoću ugrađenih, pametnih mehaničkih sistema (u čijoj koncepciji sudjeluju), te time smanjile opasnost od pada.

 

Kakav će biti „poboljšani“ čovjek 2050. godine?

Dr.sc. Sanja Vujačić, istraživačica s Instituta za europske i globalizacijske studije, pokušat će dati odgovor čemu bi mogao nalikovati „nadčovjek“ ili „poboljšani“ čovjek u bliskoj budućnosti tj. 2050. godini. Hoće li nove tehnologije i biomedicinske znanosti toliko povećati naše kognitivne i fizičke sposobnosti, naše zdravlje i životni vijek, da ćemo moći govoriti o novoj „post-humanističkoj vrsti čovjeka“? 

 

Uspon digitalnih diktatura

„Tehnologije budućnosti i društvo: uspon digitalnih diktatura“ naziv je više no zanimljivog predavanja koje će održati dr. sc. Jadranka Dujić Frlan. Naime, iako je umjetna inteligencija već u potpunosti promijenila globalno poslovanje, izostale su ozbiljne rasprave o njenom utjecaju na političke i društvene odnose koji se, osobito s aspekta moći, nepovratno mijenjaju.

 

O trendovima u hidroenergetici govorit će dr. Vesko Djelić, dugogodišnji direktor razvoja i istraživač u Turboinštitutu Slovenia, a predavanja će održati i prof.dr. Željko Stojkić, dekan Fakulteta strojarstva, računarstva i elektrotehnike u Mostaru te dr. Goran Slipac, savjetnik u HEP-u i glavni urednik časopisa Journal of Energy. Znanstvenici i istraživači doc. dr. Vladislav Brkić i prof.dr. Gojimir Radica govorit će o dekarbonizaciji energije i primarnim izvorima energije u 21. stoljeću te o modeliranju i optimizaciji energetskih sustava. Ovo su tek neka imena s popisa pozvanih predavača i ustanova uključenih u rad Kongresa koja jasno pokazuju važnost skupa.

 


Pokrovitelji 6. međunarodnog kongresa Dani inženjera strojarstva su predsjednica RH, Kolinda Grabar Kitarović, Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja Ministarstvo zaštite okoliša i energetike, Akademija tehničkih znanosti Hrvatske, Fakultet strojarstva i brodogradnje Zagreb, Fakultet elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje Split, Strojarski fakultet u Slavonskom Brodu, Tehnički fakultet Rijeka, Sveučilište Sjever te Šibensko-kninska županija.

 


Detaljni program 6. Dana inženjera strojarstva možete vidjeti ovdje .

Publisher:
gradimozadar.hr