tr?id=1052675661447439&ev=PageView&noscript=1 Ovojnica zgrada stvara atmosferu u interijeru

11 godina s Vama!

Ovojnica zgrada stvara atmosferu u interijeru

Foto: ROCKWOOL Adriatic
Ovojnica zgrade, koja je složenija no što izgleda, stvara ugodno okruženje u interijerima

Možda vam se čini kako vas od groznih vanjskih vremenskih uvjeta čuvaju samo zidovi i krov. No “ovojnica zgrade” – po definiciji onaj dio zgrade kojim se odvaja unutarnji od vanjskog prostora – obuhvaća mnoštvo različitih komponenti i svaka od njih može biti kompleksna i slojevita.

 

Četiri osnovne funkcije

 

U uobičajene elemente ovojnice zgrade ubrajaju se zidovi, krovovi, podovi i “fenestracije” (prozori, vrata, svjetlarnici i drugi otvori). Svaki od njih može se sastojati od mnogo različitih slojeva i materijala. Uzmimo za primjer uobičajeni zid u sjevernoameričkoj kući. On može obuhvaćati gipsanu ploču, paronepropusnu foliju, materijal za izolaciju šupljina poput kamene vune postavljene između drvenih pregradnih stupića, OSB ploču (eng. Oriented Strand Board - ploča od složenog krupnog iverja), vodonepropusnu opnu, vanjsku izolaciju i, naposljetku, oblogu. To je samo jedan dio ovojnice zgrade – no sadrži sedam različitih slojeva!

 

Bez obzira na to koji dio interijera štiti, ovojnica zgrade ima četiri osnovne funkcije:

  1. Mora podupirati, prenositi i prihvatiti strukturna opterećenja određena okolišem i samom zgradom.
  2. Mora blokirati i regulirati toplinu, zrak, vlagu i zvukove između vanjskog i unutarnjeg prostora.
  3. Mora pružiti završnu obradu površina kako bi one ispunile estetske ili druge izvedbene zahtjeve.
  4. Mora služiti za razvod servisnih i komunalnih instalacija, kao što su one za struju i vodu.

Važna je interakcija

Uza sve to, ovojnice zgrada i njihove komponente moraju se odlikovati širokim rasponom kvaliteta kako i mogle ispuniti svoju svrhu. Mogu li se lako izgraditi? Jesu li dugotrajne? Mogu li se lako popraviti i održavati? Jesu li sigurne? Jesu li ekonomične?

 

Općenito govoreći, kod ovojnice zgrade važna je interakcija. Sve komponente trebaju učinkovito zajednički funkcionirati kako bi doprinijele stvaranju ugodne unutarnje klime u uvjetima kada se situacija u okolini brzo mijenja, primjerice u jednom trenu to može biti pljusak, u drugom toplo i sunčano vrijeme, a u trećem ledena hladnoća. Stabilni i dugotrajni materijali poput kamene vune ključni su dio tog složenog sustava.


Publisher:
gradimozadar.hr